8 činností, díky kterým produkuji méně odpadu pro pokročilé

Od posledního článku na tohle téma uběhly už tři měsíce a tak tu pro Vás mám pokračování, protože na své cestě za bezobalovým životem jsem zase trochu pokročila. Mám ještě v plánu spoustu věcí, na kterých bych ráda zapracovala a chtěla bych je ozkoušet, takže myslím, že se určitě dočkáte ještě pokračování. 

Já si pro Vás dneska  připravila 8 činností, které jsem dřív nedělala a dneska už mi přijdou naprosto běžné, tak se na ně pojďme podívat:

1. Používám textilní odličovací tampony - odličovací rukavice, o kterých jsem se zmiňovala v minulém článku, jsem nahradila za textilní tampony, které jsou si pořídila asi za 130 Kč (10 ks i s poštovným) u jedné paní, která šije a své zboží nabízí na facebooku. Jsou super, příjemné a určitě vydrží dlouho.

2. Používám kartáč na nádobí - už mě štvalo pořád vyměňovat houbičky, které se špatně rozkládají, tak jsem byla moc ráda, když jsem na jedné akci dostala kartáč na nádobí (a k němu ještě gel na mytí od Tierra Verde) a mohla přejít na něco ekologičtějšího, co taky určitě vydrží delší dobu. Akorát bacha, nepoužívejte to třeba na teflonové pánve :)

3. Odmítám brčka - brčka jsou asi nejzbytečnější věc (stejně jako plastové lžičky do zmrzliny), a kdyby je zakázali úplně, tak by to bylo asi úplně nejlepší, protože jsem si jistá, že by nikomu nechyběla. Já vždycky všude říkám, aby mi do drinku/kafe nedávali brčko a ještě jsem s tím nikdy neměla problém. Tohle považuji za jeden z nejméně omezujících kroků, kterým třeba můžete svůj ZW život začít.

4. Omezuji papírové utěrky - a naučila jsem to i další členy domácnosti, což je teda co říct. Udělali jsme kompromis, že na mastné olejové skvrny je asi lepší použít papírovou utěrku, protože prát to pak v pračce taky není úplně super. Ale jinak se je snažím přimět k tomu, aby spíš používali hadry a látkové utěrky, které se vyperou a použijí znova. 

5. Pořídila jsem si kalíšek - jasně, o tomhle kluci nechtějí většinou ani slyšet, takže se tu nebudu nějak rozepisovat. Pro holky, co by to zajímalo (můžete mi klidně napsat na instagram dotazy) - má to i své nevýhody, ale výhody stoprocentně převažují nad nevýhodami (ekologie, cena, hygiena, pohodlí), takže určitě běžte do toho. Já mám konkrétně tenhle
6. Snažím se přejít na ekologické a přírodní čisticí prostředky - tohle souvisí s omezením odpadu jen tak částečně, protože hodně ekologických prostředků je stejně vyráběno v plastu (třeba alespoň částečně). Chci si ale koupit velké balení jedlé sody a spolu s octem, který se dá sehnat ve stáčírnách, se tím dají nahradit všechny možné čisticí prostředky. O tomhle bych ráda napsala samostatný článek, takže doufám, že do konce srpna se mi to povede :)

7. Snažím se vzdělávat ostatní - což je někdy pěkně otravné a je mi jasné, že s tím už spoustu lidí vytáčím (zdravím svoji rodinu), ale já si prostě nemůžu pomoc a chci jim ukázat, že existují i jiné, šetrnější, způsoby. Taky pokud vidím, že někdo špatně třídí odpad (protože karton do plastu opravdu nepatří), snažím se ho navést správným směrem - a to i klidně cizího člověka u popelnic. Taky často podněcuji diskuze o zamořených oceánech a o plastech na plážích, aby lidi viděli, že je to věc, která se jich týká.

8. Oblečení. Někde jsem slyšela, že průměrná délka životnosti oblečení (to, jak dlouho ho vy nosíte) je asi 3-5 let. Když vezmete v úvahu, kolik miliard tun oblečení je ročně vyrobeno, není to úplně přívětivé číslo. Navíc většina oblečení je smíchaná z různých materiálů a je proto těžké (až nemožné) je recyklovat. Snažím se proto přemýšlet nad každým kusem oblečení a říkám si, jestli i moje o 3 roky starší já ho pořád bude chtít nosit. Snažím se i občas nakupovat na vinted a taky sem tam zajdu do nějakého sekáče, ale něco si tam vybrat mi dělá hrozný problém, protože moc nejsem na to přehrabování a nikdy nemůžu najít nic vkusného, natož v mojí velikosti. Článek o svých nákupech  s rozumem jsem psala tady.

Máte pro mě nějaké tipy, které fungují a pomáhají Vám se posunout dál na téhle ZW cestě?:)

You May Also Like

16 comments

  1. Super článek, na vinted sleduji jedno zero waste téma a obdivuju ty slečny :) Ty textilní tampóny si chci pořídit na ali :) na vinted nakupuji hodně a v sekáčích dříve, teď nějak s mimčem nemůžu :) ale mám je ráda a v obchodech nenakupuji vůbec už

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tyjo, to je super, to bych se taky chtěla naučit, ale ty sekáče mi dělají dost problém :(

      Vymazat
    2. Pokud nakoupíte na Ali bude to sice levné ale úplně v rozporu se zerowaste. Dřina v Číně a cesta přes půlku světa a taky závadnost latek.Pokud nakoupíte na fleru podpořite tuzemské prodejce a budete zw.

      Vymazat
  2. Super, držím palce v další zero waste cestě a víc takových lidí! Loni mě uchvátil minimalismus, od ledna se přidalo zero waste a mám ze sebe dobrý pocit pokaždé, když se mi podaří zbourat další hranici. Naposledy to byly párky v Albertu do mé vlastní krabičky. Jinak, látkové odličovací tampóny, látkové kapesníky (přes léto nepotřebuju vůbec), mýdla místo sprcháčů a látkové sáčky na ovoce, zeleninu a pečivo se staly běžnou součástí mého života.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, mám to úplně stejně, vždycky hrozně dobrý pocit a radost, že jaem to zvládla :)

      Vymazat
  3. Kalíšek používám už tak rok a nemohu si ho vynachválit 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se ke koupi nemohla nějak dokopat, ale jsem ráda, že jsem to udělala :)

      Vymazat
  4. Super rady:) Právě nedávno jsem si pořídila také kalíšek, jinak si samozřejmě nosím svojí plátěnou tašku na nákupy, používám láhev na vodu a hrnek na kávu s sebou a pořád se snažím zlepšovat.

    Sim in the Bubblegum
    Píšu, tedy jsem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle “maličkosti” podle mě úplně stačí, kéž by to dělal každý :)

      Vymazat
  5. Krásny post! Myslím, že by sme si všetci mali brať z teba príklad. Toto je na mňa už trošku pokročilé štádium ako spomínaš pretože stále bývam s rodičmi a moc sa mi nedarí meniť ich myslenie, ale také tie základné veci sa snažím aj ja dodržiavať.
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo s rodičema je občas problém no, mamka s taťkou se mi to taky občas snaží bojkotovat :D

      Vymazat
  6. Mám tyto články ve velké oblibě :) Osvěta se musí šířit :D Doma je to někdy těžší no, já mám názor, který se snažím doma prezentovat, ale někdy jako bych mluvila do zdi :D
    http://life-by-marie.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  7. Anetko, super článek, který mě hodně namotivoval k tomu koupit si látkové tamponky. Jsem ráda, že jsi na paní, která šije, nechala kontakt. V úterý večer jsem ji psala, včera jsem dělala objednávku a teď jen čekám, než tamponky dojdou, moc se těším, až je začnu používat. Akorát mě zajímá, jak s nimi manipulovat. Jaké je odlíčení s nimi? Jak často je pereš? Opláchneš je vždy po použití ve vodě?
    Na začátku prázdnin jsem se konečně dokopala ke koupi menstruačního kalíšku a jsem za to moc ráda. Normálně jsem se těšila na periodu a teď už se těším zase, až ho budu moct použít. Ta manipulace s ním je ze začátku celkem těžká, ale větší problém než zavádění mi dělá dostat ho ven, to jsi někdy přijdu hodně divně :D Řekla bych, že jsem si ho konečně koupila kvůli toho, že jsem začala zničehonic cítit strašnou nenávist k tamponům a už jsem z používání neměla dobrý pocit. Ze začátku menstruace mě mamka nutila používat vložky, ale pro mě to bylo peklo, proto jsem pak ocenila tampony.
    S oblečením to mám trochu těžší, protože sekáčům nemůžu přijít na chuť, tak se snažím alespoň omezovat zbytečné nakupování oblečení a žít v tomto směru minimalisticky.
    Je super, že tuhle myšlenku propaguješ na blogu. Budu se těším na další podobné články ZW :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tak dlouhý komentář <3
      Odličuje se s nimi úplně stejně, dáš na ně mléko/gel a odlíčíš se. A po použití je neoplachuji, dám je vždycky do mističky. Peru je potom vždycky po jednom, max. dvou použitích s ručníky na 60 stupňů.
      A s kalíškem naprosto souhlasím - manipulace není zrovna nejlehčí, je to taková každodenní výzva :D

      Vymazat
  8. Chválím za tuto cestu, vždycky je těžké s něčím začít, ale jakmile něco vyzkouším, jsem šťastná, že alespoň trochu něčemu napomůžu.
    Stejně jako slečna píše v komentáři, mě uchvátila cesta minimalismu a jsem šťastnější za to, že jsem přebytečné oblečení rozdala nebo prodala za pár šupů s tím, že nemám potřebu nakupovat zbytečnosti a u každého kousku se rozmýšlím, zda ho unosím. Mám v šatníku pár kousků, které se snažím nosit tak, aby se mi neokoukaly, ale zároveň jsem je točila dokola.
    Určitě bych chtěla přejít na látkové tamponky a kladla jsem si stejné otázky jako slečna přede mnou. Tím děkuji za odpovědi, teď už si je můžu pořídit :)
    S kalíškem mám teda stálé obavy a ne se k tomu dokopat, opravdu se bojím té manipulace, že budu nešikovná, ale uvažuji o něm silně, jelikož mě ostatní varianty silně lezou na nervy, kor když nejsou moc zdravé pro naše tělo ani pro životní prostředí.
    Dále je to maličkost, ale omezila jsem úplné kupování igelitek, plátěné tašky jsou skvělým doplňkem a ještě tím podpořím české výrobce. Samozřejmě se snažím omezovat i nákup všeho v igelitu. Dělejme si ten svět hezčí :)

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)