5 důvodů, proč začít poslouchat podcasty + moje tipy

Než já si najdu k něčemu cestu, většinou mi to chvíli trvá. Může mi tisíc lidí říkat, jak je to skvělý a že si to musím přečíst/poslechnout/ (doplň si cokoli), ale jakmile k tomu nenajdu cestu sama, většinou u toho nikdy nevydržím. Ať už je to seriál, kniha nebo třeba podcasty.

Dalo by se říct, že jsem si k podcastům našla cestu ještě předtím, než z toho byl velký boom a v době, kdy v Čechách podcastoval jen málokdo (úplně první jsem poslouchala podcast Petra Ludwiga Deep talks, který mimochodem stále patří k mým oblíbencům). A o podcastech jsem mimochodem psala už ve více jak rok starém článku "Jak se ráda sebevzdělávám". Chtělo by to asi nějaký update, co říkáte?

Proč se teda rozhoupat k poslouchání podcastů, pokud vás ta obrovská vlna ještě nesemlela? Tady jsem si pro vás připravila pět hlavních důvodů:

1) Užitečně tím doplníte čas při dělání jiné aktivity

Multitasking pro mě sice není efektivní styl plnění úkolů, ale pokud jde o podcasty, je to výjimka potvrzující pravidlo. Proč nedoplnit takové činnosti jako je vaření, uklízení, procházka nebo jízda v autě nějakým podcastem? Nevezme vám to žádný volný čas, naopak ten svůj využijete dvakrát efektivněji.

2) Dozvíte se něco nového

Ať už posloucháte podcast svého oblíbeného influencera, politika, nebo třeba zpravodajský podcast, vždycky se dozvíte něco nového, nebo se aspoň zasmějete. Je to daleko rychlejší přísun informací než  sledování večerních zpráv, nebo čtení webových portálů. A rychlost je to, co si dnešní uspěchaná doba vyžaduje. Proto taky nezapomeňte někdy zpomalit a jenom tak být.

3) Nenásilně procvičíte cizí jazyky

Je jasné, že třeba z anglických (nebo jakýchkoli jiných) podcastů nemusíte pochytit úplně všechno, ale důležité je to, že v podvědomí váš mozek daný jazyk slyší a i když třeba podcast nevnímáte úplně a máte ho jenom jako kulisu k jiné činnosti, pořád vám je daný jazyk podstrkáván. Existuje i spoustu výukových podcastů, která jsou třeba zaměřena na rozšíření slovní zásoby, nebo na nějakou konkrétní gramatiku. Za mě úplně ideální do auta nebo na procházku.

4) Žádné elektromagnetické záření při usínání

Jelikož mi k usnutí nepomáhá čtení knih a taky nechci aspoň tak hodinu přes spaním koukat ani do mobilu a ani do počítače, což se mi mimochodem většinou stejně nepodaří, jsou podcasty ideální alternativa. Mobil hodím na nabíječku, dám ho na stůl, zapnu podcast a jdu si lehnout. Většinou mi stačí jedna 20 minutová epizoda a spím, takže si pouštím něco, u čeho nepotřebuju vnímat celou dobu, ale stačí mi pochytit jen pár bodů. Pokud si před spaním pouštím audioknihu, většinou musím ráno přetáčet část, kterou jsem prospala, což je taková menší nevýhoda poslouchání audioknih. Ale o těch zase jindy...

5) Motivuje vás to

Tady asi záleží na tom, co zrovna posloucháte, ale mě podcasty ohromně motivují k tomu, abych začala něco tvořit, dělala v životě něco jinak, a nebo si jen užívala každého okamžiku. Myslím, že přesně tenhle druh motivace mi chyběl a jsem ráda, že je teď součástí mého každodenního života. A co jsem třeba díky podcastům začala dělat? Jíst zdravěji, víc procvičovat cizí jazyky a taky tvořit vlastní podcast.

A na závěr jsem si tu pro Vás připravila svých top 10 nejoblíbenějších, kde se většinou snažím nevynechat žádnou epizodu:

1) The Healthy tapes - Lucku jsem objevila úplnou náhodou a jsem za to moc ráda. Je to první člověk v mém životě, který mě motivoval do cvičení a zdravého životního stylu, u kterého jsem vydržela dýl než první pondělí. Navíc na mě její hlas působí mile (ale zase ne sentimálně) a vždycky mi zlepší náladu.

2)Mileniálky čtou a 3) Ženy v literatuře - dva knižní podcasty pod taktovkou Lucky Zelinkové  (Mileniálky ještě společně s Karolínou Meixnerovou), kterou moc ráda sleduji nad Instagramu hlavně kvůli tomu, že mám díky ní přísun všech novinek a udržuju si lepší přehled. Její hodnocení knih mi občas sice přijdou lehce účelová - "něco je teď v módě, tak to pojďme zkritizovat", ale i tak mě baví poslechnout si cizí názory na knihy a vidět je zase z jiných úhlů.

4) The Unlimited Spanish podcast - pokud se učíte španělsky a jste někdy mezi levely A2-B2, moc doporučuji tenhle podcast. Autor v něm mluví opravdu pomalu a srozumitelně, všechno se snaží vysvětlit a hlavně učí španělštinu, kterou se ve Španělsku opravdu mluví, takže nečekejte žádná učebnicová slovíčka, ale naopak i třeba nějaké slangové výrazy, nebo poučení o životě Španělů.

5) Se ségrou - musím se přiznat, že jsem ze začátku k tomuhle podcastu byla dost skeptická a říkala jsem si, jestli mají vůbec ještě holky co nabídnout a jestli nebudou jen těžit ze své dosud získané slávy. Jejich blog totiž už tolik nesleduji a na videa jsem nikdy moc nekoukala. Musím říct, že mě ale moc mile překvapily a jelikož mě vždycky zaujal název epizody, slyšela jsem už skoro všechny. A super - rozhodně mají pořád co nabídnout a stojí za to s nimi trávit čas.

6) Matematika zločinu - trošku odlišný typ podcastu, který mě ale naprosto pohltil a poslechla jsem ho celý opravdu rychle. Jedná se o krimi podcastu, kde reportérka Magdalena Sodomková a dokumentaristka Brit Jensen odhalují temnou stránku českou soudního systému, především se pak věnují pochybně vypracovaným soudním posudkům v jednotlivých případech a odhalují tak události, které měly veřejnosti zůstat skryty.

7) Host Lucie Výborné a celkově spousta dalších podcastů od Českého rozhlasu jsou na opravdu vysoké úrovni. Já mám osobně radši povídavé podcasty, pokud si ale chci poslechnout nějaký zajímavý rozhovor a nechce se mi zrovna sledovat DVTV, vyberu si buď tenhle a nebo taky...

8) ...Deep Talks, o kterých jsem tu už dneska jednou mluvila. Neposlouchám sice úplně každou epizodu, ale vždycky si vyberu něco, co mě zrovna zaujme. Naposledy to byl třeba skvělý rozhovor s Vladimírem Dzurou, který už jsem slyšela třikrát. Bavil mě ale i pražský primátor Zdeněk Hřib nebo apple specialista Petr Mára. 

9) Vyleť z hnízda - tak jo, beru zpět, ještě jeden rozhovorový podcast mám ráda a to ten Terky. Vyzpovídává lidi, co studují nebo pracují v zahraničí a mě tyhle příběhy dodávají ještě větší odvahu prozkoumávat svět.

10) Čas kávičky - s tímhle podcastem to mám úplně stejně jako s kávou. Někdy mi přijde, že se ho nemůžu nasytit a jindy na něj nemám ani pomyšlení. Jednu dobu jsem Verči podcasty poslouchala opravdu často a hodně mě motivovaly, pak mi trochu přišlo, že se v jejích podcastech něco změnilo a až to nemělo takovou jiskru jako dřív a začalo to být místy lehce ukňourané. I tak se k němu ale občas někdy vrátím a nějakou epizodu si ráda poslechnu, proto by tu měl mít rozhodně své místo.

A na závěr ještě přidávám odkaz na svůj podcast Anetless, na kterým chci teď začít o něco víc pracovat než doteď, tak mi držte palce. Mám v hlavě pár nápadů, co bych chtěla uskutečnit, tak se do toho co nejdřív pustím.

Jaké jsou vaše oblíbené podcasty?

You May Also Like

5 comments

  1. Ja by som hrozne moc chcela patriť k ľuďom, čo milujú podcasty, lebo je to super vec, ale nejako pri nich nedokážem robiť niečo iné. Mám asi nejakú divnú poruchu sústredenia. :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z toho si nic nedělej, někdy to mám úplně stejně a musím si to pak pustit znovu, protože si uvědomím, že jsem to vůbec nevnímala :D

      Vymazat
  2. Ja som sa zo začiatku podcastom snažila vyhýbať (asi ma tá náhla vlna podcastov trošku odradila :D), ale minule som si nejaký vypočula a celkom sa mi zapáčil, tak asi v tom budem pokračovať a ďakujem za tipy na dobré podcasty :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto jsem ráda, že jsem k tomu našla cestu ještě před tou šílenou vlnou :D:)

      Vymazat
  3. Podcasty jsem si poslední dobou moc oblíbila, je to pro mě i forma relaxace :))

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)