Jak si pomocí flowlistu osvojit nové zvyky?

flowlist vytvořit nové zvyky flatlay kavárna počítač




Nedávno jsem si uvědomila, že jsem vám sem úplně zapomněla nasdílet svůj lednový (ano, já vím, rychlost je moje druhé jméno) podcast. Protože se mi v březnu už nechce psát o svých předsevzetích a plánech pro tenhle rok, rozhodla jsem se tu trošku víc zaměřit na flowlist a na to, jak si vytvořit nové zvyky, které se pro vás zatím nestaly denní rutinou, i když jste se o to už mnohokrát pokoušeli.

Tuhle taktiku jsem okoukala v knize Petra Ludwiga Konec prokrastinace, ale narazila jsem na ní v obdobné podobě i na Pinterestu pod označením "habit tracker". Je to jedna z mála taktik, která mi drží už od října, i když jsem si ji teď na tenhle měsíc trošku pozměnila. Jednoduše to spočívá v tom, že si na daný měsíc vyberete zhruba 5 úkolů, které chcete plnit každý den (nebo třikrát týdně, jednou týdně, dvakrát denně, záleží na vás) a potom si odškrtáváte, jak se vám to povedlo. Jaké jsou tedy zásady, kterých se já při vytváření tohohle flowlistu držím?

Základní zásady úspěšného flowlistu:

1) Dávejte si reálné cíle - Pokud jste nikdy neběhali, uběhnout denně 5 km je nereálné, věřte mi, vím o čem mluvím. Jak říká Petr Ludwig ve své knize, nesmíte svého slona hned na začátku příliš uštvat, dejte mi prostor, aby si zvyknul.

2) Čtyři úkoly na měsíc je až až - Naučit se čtyři nové zvyky za měsíc je myslím velký úspěch. Pokud si jich tam nasekáte víc, může se vám stát, že pro vás flowlist stane nepříjemnou povinností, která vás ve finále bude akorát stresovat, a tak to vzdáte úplně. A já myslím, že čtyři jsou lepší než nic, no ne?

3) Stanovte si konkrétní cíle - "Začnu běhat" na mě funguje asi jako "Vstanu brzo", protože ráno jsem schopná sama sebe přesvědčit, že vlastně 10 hodin není zas tak pozdě. Proto moje úkoly vypadaly nějak takhle: "10 000 kroků, 30 min čtení v angličtině, 5 nových slovíček ve španělštině, vstávat v 8:30, jedno zdravé jídlo denně,..."

4) Odškrtávejte si je každý večer - Jakmile uvidíte, že jste ten den všechno splnili, nabije vás to potřebnou motivací a druhý den se vám úkoly budou plnit ještě snadněji. Jakmile jsem si to třeba dva dny zapomněla zaznamenat, moje motivace šla většinou dolů. I křížky symbolizující nesplněný úkol mě svým způsobem motivovaly, abych byla další den lepší.

5) Mějte flowlist někde pořád na očích - Já si ho vždycky lepím na nástěnku nad stůl, takže okolo něj denně projdu několikrát a připomenu si, co mě všechno ještě dneska čeká. Pokud splním všechny úkoly už dopoledne, chodím pak okolo něj s náležitou hrdostí a se spokojeným pocitem. 

6) SOS symbol - Jste nemocní, nebo se zrovna stěhujete? Má vaše ségra svatbu? Jelikož flowlist má být něco, co vás motivuje a ne stresuje, dá se pochopit, že jsou dny, kdy prostě daný úkol splnit nemůžete a myslím, že třeba jít běhat, když jste nemocní, je akorát na škodu. Bacha ale, abyste tohohle symbolu nezneužívali, protože naučit se nové zvyky chce hodně vůle a žádné výmluvy.

Jaké zvyky jsem si už díky flowlistu osvojila?

Dřív jsem si říkala, že nechápu, jak někdo dokáže přečíst třeba 30 knížek za rok (mimochodem pořád nechápu, jak někdo zvládne třeba 100), protože já vždycky četla hodně a zvládla jsem jich daleko méně. Teď vidím, že když si na čtení opravdu vyhradím čas každý den, jde to tak nějak rychleji. Na letošek mám cíl 25, tak snad se to podaří.

Kromě pravidelného čtení jsem začala víc pít vodu, vařit si zdravěji, zlepšovat se ve španělštině a taky (téměř) každý den ujdu 10 000 kroků. To je docela fajn, no ne?

A co se mi naopak zatím nepovedlo?

Vstávání. Když prostě nemusím (jakože tady většinou opravdu nemusím), vstávám tak v 9:30. Mým cílem bylo vstávat o hodinu a půl dřív. Jenže já si prostě vždycky ráno najdu nějakou fajn výmluvu (a pozor, mám opravdu velkou fantazii), proč si zrovna dneska zasloužím ještě chvíli poležet. 

Jaké změny jsem udělala na měsíc březen? 

Jelikož jsem si už spoustu zvyků osvojila (až na to vstávání, ale nebojte, nevzdávám se) a vlastně by se pořád jenom dokola opakovaly, tak jsem se rozhodla tenhle měsíc pojmout trochu jinak. Na papír jsem si napsala hlavní cíl, kterého chci v březnu dosáhnout (pro mě to bylo zlepšit se ve španělštině) a pod tím mám vypsaných pět teček, kam budu zapisovat úkoly, které mi na téhle cestě pomohly (jako první už mám zapsané "rozkoukaný seriál Elite ve španělštině se španělskými titulky"). Pod to jsem si napsala tři menší cíle:

1. Naučit se pět zdravých receptů - prvním byla zdravá miska - opečené batáty, avokádo a vajíčko (v jednoduchosti je krása a už jsem fakt potřebovala změnu od bulguru a špaget aglio olio)

2. Dočíst dvě knížky - a jelikož mám dvě rozečtené (Rez & záře hvězd a Tamařino souhvězdí), tak bych to snad i mohla zvládnout.

3. Nahrát nový podcast - a zřejmě bude o tipech na knížky a filmy/seriály, takže se máte na co těšit!

Pod to už jsem si jen vypsala tipy na články na blog, kterému bych se chtěla zase víc věnovat a do habit trackeru jsem si spíš jen tak pro radost dala číst každý den 30 min, což mimochodem zatím naplňuju každý den tak na 200%.

A jak si nové zvyky vytváříte vy? Máte nějaký zaručený postup?

You May Also Like

5 comments

  1. Uuu, mám hrozne rada organizovanosť každého typu. Toto je fakt super. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek, já si hlavně v práci ráno napíšu seznam úkolů, co musím udělat ten den a pak odškrtávám a ten pocit odškrtávání je super :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Milujem knižku Konec prokrastinace. Osvojila som si vďaka nej rovnakú vec a dodržujem už snáď dva roky :) Teraz je tomu prispôsobený aj môj diár. Super článok!
    Dievča z kaviarne

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý tip na to, jak být produktivní a neprokrastinovat. Přesně tohle je věc, která se mi bude hodit! :D :))

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)