Erasmus prakticky: Co s sebou za oblečení?

Příklad toho, kolik oblečení už je moc
Jelikož jsem před svým odjezdem na Erasmus docela panikařila a snažila se vyhledávat přesně články tohohle typu, které ale bohužel nebyly moc k nalezení, protože se tomuhle tématu kupodivu nikdo moc nevěnuje, rozhodla jsem se do toho pustit sama. Netuším, jestli se dokupu do série Erasmus prakticky napsat těch článků více, ale třeba překvapím i sama sebe. Navíc tenhle je jeden z nejdůležitějších, který by mi třeba před odjezdem hodně pomohl (protože haló, patery plavky jsem opravdu nepotřebovala).

V dnešní době není zrovna populární číst dlouhé a napínavé články, a tak je nejlepší všechno napsat stručně do bodů a k nim se potom nějak rozepsat pro případné zájemce. Některé z mých rad budou spíš obecné, některé zase zaměřené hlavně na Španělsko, tedy zemi, kde je celoročně (jakž takž) teplo. No dobře, je tu prostě teplo celý rok. Proto pokud se chystáte do Švédska, neberte rady typu "jedna slabší zimní bunda je až až" doslova, prosím. 

1) Méně je více - a ne, opravdu to neříkám jen tak, protože to zní cool. Zaprvé, kufry nejsou nafukovací. Zadruhé, počet kufrů je omezen. Za třetí, pokud se budete muset stěhovat, což se tu stává dost často, poděkujete mi. Za čtvrté, předpokládám, že nejedete na pouště nebo do pralesa, kde neseženete obchody s oblečením. Pokud jedete někam k moři, postačí vám úplně v pohodě dvoje plavky. Vážně, nikdo si ani nevšimne, když je budete každý den měnit. 

2) Volte spíše pohodové oblečení - co tu nejvíc nosím já? Džíny, trička, mikiny, conversky a džínové bundičky. Letní oblečení je naštěstí skladné, takže to, že jsem si vzala navíc pár šatů, vlastně ani nevadí. Celkově ale chci říct, že se tu na módu moc nehraje. Do školy se chodí v džínech a tričku, takže košile mi úplně zbytečně zabírá místo v kufru, měla jsem ji na sobě asi jednou (což je teda taky tím, že na bytě nemáme žehličku) a svetry střídám asi tak dva. Na party vám stačí dva pěkné topy a k tomu třeba sukně a conversky (na podpatkách jsem tu snad ještě nikoho z Erasmus studentů neviděla). 
S tímhle oblečením bych si vystačila celé "letní" měsíce - ve Valencii teda od března do října
3) Zvažte počasí - já jsem si třeba do Španělska nevzala žádnou zimní bundu (jen jednu koženou, která je spíš na podzim) a pak jsem tu pár dní pěkně mrzla. Hodně studentů kvůli tomu i onemocnělo, protože si prostě nedokázali sbalit oblečení adekvátně k místní teplotě. A úplně nejvíc mi tu chybělo něco teplého na spaní, protože ve Španělsku nemají vevnitř žádné topení, takže ještě teď tu vlastně většinu nosí spím v teplákách, mikině a teplých ponožkách (venku by mi možná bylo větší teplo). Pokud se vám teplé oblečení nevejde do kufru, vemte si ho prostě na sebe, nebo si ho nechte poslat - já jsem třeba v srpnu jela v šatech a zimních botách.

4) Nakupujte střídmě - já si tu od začátku dala výzvu #jedenkusmesicne a opravdu jsem si za leden pořídila jen dlouhé černé šaty ve výprodeji a v únoru jsem si ve spolupráci* s outletovým eshopem Bertoo objednala zkrácenou černou Calvin Klein mikinu, což byla opravdu dobrá koupě, protože přestože tu je třeba 23 stupňů, často tu hodně fouká, takže mikča je ideální. Mimochodem je to spolupráce, která mě po dlouhé době potěšila svým profesionálním přístupem, rychlostí doručení a skvělou komunikací, e-shop tedy můžu jenom doporučit, zásilka mi přišla do dvou dnů.
Objevila jsem tu taky kouzlo bleších trhů a v prvním semestru si nerozvážně nakoupila dvě věci, kterých teď lituju, tak doufám, že jsem pro podobné případy do budoucna poučená. Ono to pak na konci bude znát, až budu balit zase všechno to oblečení zpátky do Prahy a cestovat s tím v metru na letiště.
Jeden z těch povedených, neunáhlených nákupů - mikina Calvin Klein
5) Sportovní oblečení - pokud sportujete pravidelně, není o čem mluvit, oblečení na sport si samozřejmě přibalte. Pokud ale plánujete, že na Erasmu teprve začnete, protože přece není nic lepšího než běhat u moře, tak vám řeknu tajemství - na 90% nezačnete. Pokud si i přesto chcete něco vzít, vezměte si oblečení, co využijete i jinak, protože jinak vám bude úplně zbytečně zabírat místo. Jako třeba mě boty na běhání. Hádejte kolikrát jsem asi tak byla běhat?

Máte ještě nějaké další osvědčené rady, které by se Vám hodily znát před odjezdem na Erasmus? :)

You May Also Like

7 comments

  1. Trochu OT, ale kde je prosím přesně pořízená ta poslední fotka? :D Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článok. :) Ja by som mala asi celkom problém rozhodnúť sa, čo si so sebou brať. :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, bylo to peklo 😅 myslím, že mi to dalo ale hodně v tom, že teď mám větší přehled o tom, co nosím a co mi třeba naopak vůbec nechybí.

      Vymazat
  3. Pěkně sepsané, věřím, že článek někomu pomůže :)
    Já se na erasmus nechystám, ale celkem by mě zajímalo, co všechno sis musela řešit sama a s čím pomohla škola? Skrz různé formality, papírování... i když to nejspíš každá škola taky bude mít trochu jinak a jestli jsi tam jela úplně sama a seznámila se s ostatními až tam, nebo třeba byla domluvená se spolužákama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokusím se na tyhle otázky odpovědět v dalších článcích, díky za tipy na dotazy!:)

      Vymazat
  4. Já Erasmus asi už nikdy nebudu mít příležitost zažít, ale tipy se mohou ostatním hodit! :))

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)