Přečteno 2019 II.

Kdo by to byl řekl, že i já se naučím pracovat efektivně z kavárny a dokonce si ani nebudu připadat blbě, že s jedním kafem sedím přes hodinu v kavárně, která je téměř liduprázdná a kromě mě a obsluhy tam sedí jenom cizinka, která volá do dalekých končin své rodině. A díky tomu, že jsem překonala svoji (nejen) sváteční lenost a byla jsem k sobě zas po delší době upřímná, že ty moje řeči "vždyť můžu přece pracovat efektivně i z domu" nikdy nevyjdou úplně podle představ, jsem narazila na skvělý magazín (v kavárně ho měli k zapůjčení), který se snažím sehnat od té doby, co jsem přijela zpátky z Erasmu do Prahy. Jmenuje se Heroine (žádné drogy, aby bylo jasno) a jsem z něj střízlivě nadšená. Nevím, co přesně to zajímá, ale myslím, že to dokonale vystihuje můj pocit z něj. Představte si to takhle - jsem nadšená, že se tam objevují témata, která v klasických magazínech moc nenajdete (zajímavý pohled třeba na porno, umělé oplodnění,...), ale střízlivá v tom, že asi ne každému se bude líbit. Hlavně chlapům ne (a to neberte jako žádný stereotyp, ale zkuste takhle před spaním předčítat svýmu chlapovi článek o etickém pornu). Je totiž lehce, jak jen je to moderní slovíčko, feministický! Abych ale neškatulkovala, je tam jeden báječný fejeton od chlapa, který sám sebe nálepkuje jako feministu. A opravdu jsem se přistihla, že mi nad ním lehce cukají koutky. Tak mu zkuste dát šanci, já
jsem o něm mluvila tak dlouho, až mi taťka koupil digitální i tištěné předplatné :)

Od časopisů to není úplně daleko ke knihám a já tu pro Vás mám konečně dneska knížky, které jsem přečetla ve druhé půlce roku. Dokončila jsem tak svoji challenge 22 knih pro tento rok a přečetla dokonce i jednu navíc. První díl přečtených knížek najdete v článku Tipy na letní čtení aneb #přečteno2019. Přečtené knížky jsem seřadila podle toho, jak obstály v mém hodnocení (1-5 hvězdiček) a potom ještě každou hvězdičku samostatně podle toho, jaký ve mně zanechaly dojem. 

Pět hvězdiček

1. Návrat do Valbone (Josef Habas Urban) - poslechnuto jako audiokniha v češtině
A začneme hned od té úplně nejlepší, která mě naprosto dostala. Příběh založený na skutečné události (z části ale fikce), který je významně spojen s válkou v Jugoslávii a ústředním tématem je obchodování s orgány válečných zajatců, nepřátel národu, ale i obyčejných (třeba českých) turistů, kteří se na začátku 21. století vydaly chodit po albánských horách, a jejichž krevní skupina byla vhodná pro dárcovství. Už se ale nikdy nevrátili a jejich rodina je sháněla marně. Řekla bych, že autor odvedl skvělou investigativní práci, byť se to některým internetovým komentátorům nezdálo a z knihy se snažili udělat pouze thriller neodrážející realitu, protože dle nich je Albánie země zcela bezpečná, lidi zde mají podobné hodnoty jako my tady a slovo násilí jim pomalu nic neříká (#staynaive). Do jaké míry je založen na pravdivých událostí, ví asi jen sám autor a lidé, kteří se okolo tohle businessu pohybovali. I přesto všechno je ale šílená jenom myšlenka, že se podobné případy stávaly, na což mimochodem upozorňovala i  bývalá hlavní žalobkyně ICTY Carla del Ponte ve své knize "Lov. Já a váleční zločinci"

2. Růže bílá černý les (Eoin Dempsey) - přečteno jako ebook v angličtině
Knížek o 2. světové válce je poslední dobou víc než dost, a i když si pořád stojím za tím, že se takové věci musí pořád připomínat a lidem tlouct do hlavy, aby nezapomínali, tak si také myslím, že ta přemnoženost téhle literatuře maličko škodí, protože ubírá na kvalitě. Jestli je nějaká knížka výjimka potvrzující pravidlo, tak je to právě tahle. Jedná se o román, který prožíváme z pohledu Němky, nepřítelkyně státu, která si odseděla nějaký čas ve vězení za výrobu a šíření protirežimních letáků.  Ne vždycky tomu tak ale bylo a my jsme svědky vývoje jedné dospívající holky, která jako hrdá členka Hitlerjugend začíná pochybovat a sama sobě klást otázky, jestli je to všechno, co jim německá propaganda servíruje, vlastně pravda. Válka ji připraví o celou rodinu a jako bývalou trestankyni si ji stát dobře hlídá. Co bude dělat, když jednou v noci v lese objeví zraněného pilota Lufhwaffe, který ale z bezvědomí promlouvá plynnou angličtinou?

3. Konverzace s přáteli (Sally Rooney) - přečteno jako ebook v angličtině
Víc takových pohodových, odpočinkových knížek, ale zároveň tak skvěle napsaných, jako je tahle. Ze Sally Rooney se stala hvězda téměř přes noc a já už se teď chystám na její další knížku Normal people, která je zatím pouze v angličtině. Sally naprosto přirozeně mluví o tématech, která jsou stále pro část společnosti velké tabu, o kterém se prostě nemluví. Ať už je to homosexualita, manželská nevěra nebo psychické nemoci, tady v té knížce to budete vnímat jako něco úplně normálního, běžnou součást života, o které je lepší mluvit než nemluvit. Příběh je napínavý, ale budou vás bavit i pasáže z běžného života hlavních hrdinů, ve kterých se možná víc než občas najdete. Navíc je hlavní hrdinkou začínající spisovatelka, což to celé posouvá ještě o level výš. 

4. Můj příběh (Michelle Obama) - poslechnuto jako audioknika v češtině
A dost upřímný, dokonce víc, než bych čekala. Upřímně musím říct, že jsem se obávala, že se knížka bude točit hlavně okolo politiky a že se vlastně z jejího života nic moc nedozvím. Moje obavy se nenaplnily a můžu říct, že i v části, kde se probírá Barackova kandidatura a jeho následné vítězství, tak jsem tam nikde Michelle nevnímala zaškatulkovanou jako "manželku prezidenta". Dokonce bych řekla, že se sice politice nevyhýbala, ale našla si témata, která ji zajímala a která chtěla ve společnosti změnit (bylo to hlavně zdravé stravování a dětská obezita) a myslím, že své role první dámy využila na maximum. Celou knížkou se prolíná, jak musela jako černoška bojovat s předsudky a s nálepkováním a jaké bylo její dětství na předměstí Chicaga. Na konci otevřeně mluví o kandidatuře Donalda Trumpa a Hillary Clinton, o tom, jak přemýšlí běžný volič a důvody, proč Trumpa nikdy nebude podporovat a nikdy mu neodpustí. Odvážné, upřímné a motivující. 

5. Konec prokrastinace (Petr Ludwig) - koupeno, přečteno v češtině
Jedna z mála knížek, kterou byť jsem jednou odložila, tak jsem se k ní nakonec opravdu vrátila a dočetla ji. A byla by velká chyba, kdybych to neudělala. Najdete v ní spoustu nástrojů, jak bojovat s prokrastinací a i přesto, že jsem si nakonec osvojila jen jeden, dost mi pomáhá. Jedná se o flowlist a plánuji Vám o něm napsat buď do samotného článku nebo k nějaké fotce na instagram.

Čtyři hvězdičky


6. Zůstaň se mnou (Ayobami Adebayo) - koupeno, přečteno v češtině
Hodně instagramem protěžovaná knížka, která mě nenechala chladnou. Jedná se o téma ženského postavení v manželství v afrických tradičních zemí. I když se Yejide a Akin můžou zdát jako klasický manželský pár s evropskými hodnotami, jakmile jim vstoupí do cesty několik neúspěšných pokusů o dítě, zakročí Akinova rodina. Jak se Yejide vyrovná s příchodem druhé ženy, která s nimi bude obývat dům, na který Yejide splácí polovinu hypotéky? I když mě kniha celou dobu držela v maximální pozornosti a z celého tématu jsem byla dost nadšená, nakonec jsem jednu hvězdičku odebrala za trochu zvláštní závěr, který mi přišel lehce nereálný. Knížka se z vás nesnaží ždímat emoce, naopak zcela lidsky popisuje těžký život žen v tradičních afrických rodinách.
7. Fotograf z Osvětimi (Luca Crippa) - půjčeno v knihovně, přečteno v češtině
Další klasická osvětimovka. Spousta lidí už tyhle knížky odmítá číst, že jsou vlastně všechny na jedno brdo. A víceméně je to vlastně pravda. Přesto čtu pořád další a další (teď mám na seznamu třeba Cilčinu cestu), protože z každé si vždycky něco odnesu. U Fotografa jsem si uvědomila, jak byla důležitá statečnost jednotlivých lidí, bez nichž by nikdy nemusely existovat žádné hmotné důkazy o zvěrstvech, co se v Osvětimi děla. Na druhou stranu se jejich odvaha mohla považovat za hloupé riskování, kdy často ohrožovali život nejenom svůj, ale i svých spolupracovníků a lidí okolo sebe. Nejzajímavější, a zároveň rozhodně nejnechutnější, část popisuje fotografa Wilhelma, jak asistuje u zrůdných gynekologických pokusů, které je potřeba do detailu nafotit. 

8. Je to i můj život (Jodi Picoult) - koupeno, přečteno v češtině
Jodi Picoult je celkem populární autorka a já už chápu proč. Otevírá témata, která jsou netradiční a pro velkou část společnosti pořád tabu. V knize Je to i můj život popisuje vztahy v rodině, kde jedna z dcer trpí od dvou let leukémii a žije na úkor té druhé, která se narodila jen z důvodu, aby ji mohla darovat krev a podstupovat kvůli ní další chirurgické zákroky. Jednoho dne si Anna najde právníka a podá žádost k soudu, aby o svých lékařských záležitostech mohla rozhodovat sama. Dějem se tedy prolíná právnická zápletka, která vyúsťuje hlavním líčením a závěrečným rozsudkem. Bavilo mě vciťovat se do jednotlivých postav a snažit se pochopit, co zažívají. I přesto, že mě třeba postava matky obou dcer někdy hrozně rozčilovala a nedokázala jsem si vysvětlit, proč se chová určitým způsobem, nakonec asi můžu říct, že jsem ji pochopila. A to mě na knížce hrozně bavilo, že jsem se dokázala rozčilovat nad chováním určitých postav a s jinými jsem naopak soucítila. Místy se kniha sice vlekla, ale vynahradil to dynamický a nečekaný závěr knihy.

9. a 10. Dívky z trajektu a Dívka, po které se slehla zem (Lone Theilsová) - koupeno, přečteno v češtině
Když si chci odpočinout od těžkých témat, pustím se do detektivky. A tahle autorka je přesně můj šálek kávy - ústřední postavou je investigativní novinářka a výběr případů je celkem aktuální (ve druhém díle se vše točilo kolem problému imigrace a jaderné krize v Íránu). Děj je napínavý, má rychlý spád, občas ale celkem předvídatelnou zápletku. Což nakonec ani tak nevadí, protože se tam dopodrobna rozebírají životy jednotlivých postav, které se ve finále většinou prolínají. Konec většinou bývá spíše thrillerový, takže i fanoušci tohoto žánru si přijdou na své.

11. Zmrzačená (Khady) - půjčeno v knihovně, přečteno v češtině
Další knížka popisující pro Evropany nepochopitelné africké hodnoty a jejich tradiční kulturu. Obřízka je problém, který se stále týká spousty mladých dívek a i přes brutalitu tohoto zákroku to zatím nevypadá, že by tato tradice měla vymizet. Kniha popisuje, jak po takovém zákroku dívky trpí, jak dlouho se po něm zotavují a že jim tahle vzpomínka navždy změní sexuální život. Přestože se hlavní hrdinka později dostane z tradiční Afriky do pokrokové Paříže, pořád je jenom předmětem a figurkou svého manžela. Knížka je podle skutečné události a popisuje, jak se hlavní hrdinka snaží z této tradice vymanit a postavit se na vlastní nohy.

12. Dešťová hůl (Jiří Hajíček) - půjčeno v knihovně, přečteno v češtině
Jiří Hajíček mě oslovil svojí knihou Rybí krev a byť se mi Dešťová hůl moc líbila, nedosahovala dle mého kvalit Rybí krve. Hajíček se věnuje tématu pozemků a krajiny na jihu Čech. Tentokrát se pustil do popisu procesu zápisu do katastru nemovitostí a představení toho, jak se převáděly staré mapy do elektronické verze a v neposlední řadě také popisuje to, jak dědické řízení dokáže zamíchat vztahy v rodině. Co mě na knížce naprosto vytáčelo, byla ústřední postava knížky - chlap, co mu je všechno tak nějak jedno, nerozhodný, nedokáže se k ničemu pořádně vyjádřit a absolutně netuší, jak má svoje problémy řešit. Má jeden svůj sen, pro který mimochodem nic moc nedělá, a nedokáže přemýšlet o ničem jiném. Přesto ale zajímavá kniha, která vám dá nahlédnout do problematiky dědictví, katastru nemovitostí a prostředí jižních Čech.

13. Muž z Vinci (František Jílek) - poslechnuto jako audiokniha v češtině
Normálně mě životopisné knížky moc netáhnou, ale letos jsem kromě Michelle Obama zvládla i knihu o Leonardu da Vincim, od které jsem si upřímně neslibovala vůbec nic. František Jílek ale dokázal popsat nejenom jeho život, ale hlavně historické pozadí té doby tak, jak by to málokterý učitel dějepisu zvládnul. Zapamatovala jsem si spoustu historických zajímavostí a jméno Leonarda už pro mě nikdy nebude spojené jen s Monou Lisou, ale i s těžkým životem, nedoceněným umělcem a hlavně klukem, co vyrůstal nemilovaný a nechtěný. 


Tři hvězdičky


14. Temná dcera (Elena Ferrante) - poslechnuto jako audiokniha v češtině
Elena Ferrante mě oslovila tetralogií Geniální přítelkyně popisující život dvou holčiček z chudé Neapole a jejich společného vyrůstání (více jsem o tom psala tady). Temnou dceru jsem sice poslechla téměř na jeden zátah, protože Ferrante má podobnou vlastnost jako J. K. Rowling a umí nádherně a zajímavě popisovat jednotlivé situace, ale jinak ve mně kniha žádný hlubší dojem nezanechala. Hlavní postavou je žena ve středních letech, která vzpomíná na to, jak pro ni byla mateřství složité a nezvládala ho. Tyhle pocity přenáší do současnosti a promítá je do ženy a její dcery, které úplnou náhodou potkává na pláži. Neurazí, nenadchne.

Dvě hvězdičky


15. Ztráty a nálezy (Brooke Davis) - půjčeno v knihovně, přečteno v češtině
Největším zklamáním tohohle roku byly Ztráty a nálezy, na které jsem přitom slyšela také spoustu pozitivních recenzí. Příběh o opuštěné malé holčičce, které se ujmou dva starší lidé a vydají se společně na cestu za holčičky maminkou. Určité pasáže se na mě až moc táhly, celý příběh byl dost předvídatelný a celkově mě ta zápletka a poselství knihy moc nenadchlo. Dvě hvězdičky si ode mě knížka získala za skvělou postavu Amy, protože miluju správně protivné a ironické ženské postavy a taky za konec, který byl přesně takový, jaký jsem očekávala a i tak mě moc potěšil a zahřál u srdce.

Omlouvám se, že na fotkách nejsou knížky, ale ne všechny mám doma a ty, co mám, jsou rozdělené do třech knihoven, takže jsem občas lehce zmatená, kde co mám :D

Jakou zajímavou knížku jste v roce 2019 přečetli vy? :)

You May Also Like

5 comments

  1. Moc pěkné knihy. Já se na Jodi Picoult tepve chystám, takže jsem sama zvědavá, jak se mi bude líbit. Musím také souhlasit s hodnocením autorky Lone Theils. Její dívky z trajektu mě nadchly. Na další díl série se teprve chystám, ale překvapuje mě, že má autorka tak nízké hodnocení.

    Jinak já za minulý rok musím zmínit Děti holocaustu, Skryté karty nebo Zlomené duše :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to překvapilo, protože mě autorčiny knížky moc bavily :)
      A díky za tipy, podívám se na ně, o žádné z nich jsem asi neslyšela.

      Vymazat
  2. Pekný zoznam, máš tam veľa kníh, ktoré som čítala alebo čakajú na prečítanie. :) Inak Temná dcéra sa mi po Neapolskej ságe od Ferrante páčila najviac. Mala som zas problém s jej Zraňujúcou láskou. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo, přečetla jsi toho hodně. Kniha,která mě nadchla nejvíc v roce 2019 je Tao Te Ching, kterou napsal/a Lao Tzu pár tisíc let zpátky. Není to tedy žádna novinka, ale pro mě byla :D

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělé knížky, Tiché roky bych si také ráda přečetla. :))

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)