Knižní novinky za rok 2018, co mě zaujaly I.

Krásný nedělní večer (troška ironie, když se blíží pondělí, ale je třeba se na všechno dívat z té lepší stránky, protože ještě pořád máme víkend!), dneska pro vás mám konečně nový článek. Nebudu se vymlouvat na zkoušky, protože poslední týden jsem měla relativně volnější (rozuměj, učila jsem se jen na volitelné předměty), ale nějak jsem cítila potřebu být spíš offline, zregenerovat a užít si volný čas s kamarády venku. Když mi ale klesly followers na instagramu pod 3 000 (what the fuck instagram algorithm?), probrala jsem se ze své offline reality a rozhodla se vrátit do svého online světa (toho, kde je všecho o trošku růžovější) a tak je tu zase nový článek :)

Nevím čím to je, ale cítím, že se kouzlo knih znovu obnovuje. Čím dál víc potkávám lidi v metru, co drží v ruce papírový obal knihy a dokáží se absolutně odprostit od brečících dětí, rozčilujících se starých lidí a teenagerů, co na mobilu hlasitě střílí do nepřátel. A ten pohled mě těší a uklidňuje zároveň.

Dneska jsem si pro Vás připravila knížky, které vyšly v letošním roce a ze všech novinek mě zaujaly asi nejvíc. Ne všechny mám úplně celé přečtené, ale dám Vám sem i ty, u nichž mě zaujal popisek a myslím si, že by mohly být ideální pro dlouhé letní večery na terase nebo pro ležení na pláži při rodinné dovolené.
Nejnovější knihou je Velmi osobní kniha o zdraví od Margit Slimákové, o které toho padlo už dost na mém instagramu. Je to kniha o tom, jak žít zdravě, ale zároveň se do ničeho nenutit. Vysvětlí Vám tam, jak které jídlo působí na Vaše tělo, co byste měli jíst a vyvrátí i všeobecně známé mýty. Nejde však jenom o jídlo, dozvíte si tu i o jiných věcí, které se zdravým životním stylem souvisí. A v neposlední řadě Vás dostanou skvělé animace. Do zítra si o ni můžete zasoutěžit u mě na facebooku

V Pasti lží je psychologický thriller od francouzské autorky a co se mě týče, jak slyším, že je nějaký bestseller psychologický thriller, vím, že to budu milovat. A ne jinak to bylo s touhle knihou, do které jsem se ihned začetla, protože žádné dlouhé popisy se tu nekonají - hned se šlo na věc! A já od té doby přemýšlím, jaký musí mít člověk pocit, když ví, že někomu mohl zachránit život. 

Žaloba je série příběhů, které byly propašované ze Severní Koreje z let 1989 - 1995. Dočtete se tam o krutých praktikách, které místní režim podporuje a taky o tom, jak se tam vlastně doopravdy žije a jak dopadají ti, kdo nejsou ochotni se téhle přetvářce přizpůsobit. Na tuhle knížku jsem se těšila snad nejvíc a nezklamala mě ani trochu, doporučuji všem, kdo se o tuhle problematiku zajímají a i těm, co o tomhle tématu nevědí vůbec nic.

Předobrý život je přepsaný projev promujícím studentům na Harvardu od světoznámé spisovatelky J. K. Rowlingové. Přiznám se, že jsem si knihu pořídila hlavně kvůli ni a taky kvůli tomu, že se týká studentů práv. Nic moc jsem si od ní ale upřímně neslibovala. To, že mě tyhle citáty tolik seberou, jsem fakt nečekala. Když jsem jen tak náhodou knížkou listovala, narazila jsem na citát, který máte nahoře na fotce a stal se z něj můj nejoblíbenější z celé knížky. Myslím, že by si ji měl pořídit minimálně každý student práv :)

Pokud máte chuť na nenáročný odpočinkový příběh, který je ideální třeba pro letní dovolenou, doporučuji Dívku, která četla v metru. Uvědomíte se, že každá kniha má svoji vlastní speciální hodnotu a že některým lidem může záležet víc na knihách než na lidech. Dočtete se tu příběh dívky, která opustila své zaměstnání, které ji nebavilo a rozhodně nenaplňovala a oběma nohama skočila úplně do neznáma. Nečekejte žádnou velkou zápletku, jenom takový jeden hezký knižní příběh.

Už jako menší jsem milovala příběhy o čarodějnicích. Místo pohádek jsem chtěla koukat na Kladivo na čarodějnice a na střední to byla jedna z prvních knih, do které jsem se pustila. Proto když jsem zaregistrovala tuhle novinku Čarodějnice, věděla jsem, že ji musím mít. Přiznám se ale, že jsem si na ní zatím nenašla čas, takže Vám ještě nemůžu říct, jak moc skvělá určitě je!

Papíroví duchové je další thriller, jehož popis mě absolutně nadchnul a říkala jsem si, že hlavní postava musí být naprosto šílená. Jak jinak se dá vysvětlit, že jdete navštívit někoho, o kom se domníváte, že je vrah Vaší sestry? Knížka mě zatím moc baví, a tak jsem fakt zvědavá, jak to celé vlastně dopadne. Pokud milujete odložené a nedořešené případy, kdy se pozůstalí rozhodnou pátrat na vlastní pěst, určitě se Vám tahle knížka bude moc líbit!

Tak a to je z první části roku všechno. Určitě se můžete těšit na pokračování tohohle článku, tak doufám, že se Vám bude líbit :)

Zaujal Vás můj výběr? A co za novinky se líbilo Vám?:)

You May Also Like

8 comments

  1. Žalobu mám doma taky a jsem z ní nadšená, nezklamala!

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych tak ráda četla, ale vůbec na to teď nemám čas :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teď moc taky ne no, když už si ho najdu, přijdu si provinile, že bych se měla učit :(

      Vymazat
  3. Také mám v zásobě nějaké knížky. Už se těším, až si sednu pod strom na deku a počtu si :))
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
  4. to je super, že máš tolko času na čítanie :) ja mám pripravenú už kopu kníh od minulého roku a nedokážem si na ne nájsť čas :/

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem zjistila, ze “nemam cas na cteni” je docela vymluva a ted si ho dokazu najit skoro kazdy den :)

      Vymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)