Knížky k maturitě: Výběr těch nejlepších

S knížkama k maturitě je to problém. Většina je ani nečte, někteří si je sice přečtou, ale vnímají je jen tak napůl, a pak jsou tu ti, kteří si vystačí jenom s internetovými rozbory. Já jsem se do toho minulý rok pustila a už mám úspěšně 18 knížek za sebou. A byla to celkem pravda, většina z nich byla utrpení a nijak mě nenadchla. A právě proto jsem si pro Vás připravila tenhle článek, abych Vám trochu s výběrem ulehčila práci, a vybrala jsem pro vás dle mého názoru ty nejzajímavější, které Vás snad k smrti neunudí. Každá škola má sice svůj seznam, ale já se pokusím vybrat ty, které by měly být na každém seznamu. Jdeme na to...!:-)

George Orwell: 1984

Pokud se zajímáte o historii, válku nebo nedemokratické politické systémy, je tahle kniha právě pro Vás. Má kolem 200 stran a sice se v knize občas objevují nudnější pasáže, ale když se přes ně dostanete, tak vás ve finále knížka určitě zaujme a udělá na Vás dobrý dojem. Příběh vypráví o Winstonovi Smithovi, úředníkovi z Londýna, který žije ve fiktivní zemi Oceánie. V zemi vládne tvrdá diktatura v čele s Velkým bratrem, který všechno vidí (dokonce i myšlenky) a všechno řídí. Winston Smith se jednou proti režimu rozhodne vzepřít a bojovat s ním. Jestli Vás zajímá, jak to všechno dopadne, určitě si knížku přečtěte :-)

Hodnocení: 4,5/5


George Orwell: Farma zvířat

A máme tu další Orwellovské dílo! Opět se příběh zaměřuje na diktaturu, ale tentokrát je to z prostředí méně reálného - zvířata vyženou majitele farmy a sama si vládnou. Původně si myslela, že když zlého majitele pana Jonese, který si velmi liboval v pití alkoholu, vyženou, tak že konečně přijdou lepší časy. Ale omyl! Na farmě se vlády ujmou prasata a nakonec je se zvířaty zacházeno ještě hůře než tomu bylo původně. Zvířata zřejmě představují tehdejší SSSR a každá postavička by měla někoho znázorňovat. Hlavní prase, které všechno řídí, je Stalin. Prase, které přišlo s nápadem revoluce a chvílí poté zemřelo, je zase představitel Lenina. Ale v ději jsou zahrnuty i další role jako třeba propaganda, tajná policie nebo obyčejný pracující lid věřící v lepší časy. Knížka je kratší než 1984 a pořád se tam něco děje, takže nudných částí se nedočkáte :-)

Hodnocení: 5/5

Irena Dousková: Hrdý Budžes

Další knížka je od české autorky Ireny Douskové, která sice není moc známá, ale tuhle knížku zná asi každý. A to je taky dobře! Příběh vypráví o malé holčičce Helence, která žije se svoji maminkou Kačenkou a nevlastním otcem v Níčíně. Do děje zasahuje také doba komunismu, když chce Helenka začít chodit do Jiskřiček, kam jí po dlouhém přemlouvání nakonec Kačenka chodit dovolí a kde zažívá spoustu dobrodružství. Helence se děti ve škole často smějí, protože je tlustá. Jednou, když uslyší v rozhlase básničku o Hrdém Budžesovi, rozhodne se, že bude stejně statečná jako on. Knížka je veselá, vtipně napsaná a rozhodně se u ní člověk nudit nebude. Je to spíš taková oddechovka, když chce člověk relaxovat.

Hodnocení: 4/5

...a poslední knížka:

John Steinbeck: O myších a lidech

Důvodem, proč mě tato kniha zaujala, je to, že je z úplně jiného prostředí a má úplně jiný příběh, než ostatní knihy. Nevím, jestli se to zdá jenom mě, nebo to tak skutečně je. Hlavními hrdiny jsou dva kamarádi George a Lennie, kteří si jsou navzájem jako bratři, společně cestují po amerických rančích, kde pracují a vydělávají si na svou vlastní farmu, o které často sní. Lennie je mentálně postižený a je přímo blázen do jemných věcí, které rád hladí. Má ale velikou sílu a tak se nejednou stane, že zabije nějakou myš nebo malé štěně. Příběh se odehrává na jedné farmě, kam přijdou pracovat. Pokud Vás zajímá, co se tam stane a jak to všechno dopadne, určitě si knihu přečtěte. Ale upozorňuji milovníky happy endů, že tentokrát to tak happy nebude.

Hodnocení: 4,5/5

Jak se Vám dnešní článek líbil? Měli byste zájem i o druhý díl?:) Ještě další čtyři knížky by se určitě našly!:D:)

You May Also Like

12 comments

  1. Tady z těch jsem četla k maturitě pouze Farmu zvířat, ale přišla jsem si jako blázen, protože jsem jako jediná ze třídy měla přečtené všechny knížky už někdy v lednu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem taky skoro jedina, kdo si to cte, takze neboj, nejsi v tom sama :D

      Vymazat
    2. Ale nejlepší je, že jsem si stejně vytáhla knížku u které mi prý utekl podtext a ještě si jí kvůli mě musela i učitelka přečíst :D

      Vymazat
  2. Hrdého Budžese miluju. A ostatní mám taky v plánu, takže jsme se asi shodly.

    OdpovědětVymazat
  3. Farma zvířat je hodně zajímavá kniha, opravdu vystihl pomocí zvířat přesně lidské vlastnosti.
    Hrdý Budžes je taková klasika! :) Úplně tu knihu miluju! :) Ta se Doukové opravdu povedla..i druhý díl, Oněgin byl Rusák, je ještě dobrá :)
    A na Steinbecka se chystám, je na seznamu...ale ten je tak dlouhý, že nevím, kdy se k tomu dostanu :D

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není zas tak dlouhý, má to asi 70 stran :D :) já si vybírala samé krátké knížky :D :)

      Vymazat
  4. O myších a lidech som pred nejakým časom čítala.. strašne ma zarazil ten koniec, ale kniha sa mi páčila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek, který se mi líbil. Uvítala bych klidně druhý díl, protože to opravdu může pomoct těm, co nejsou čtenáři. Já jsem knihomol takže nemám problém. Jsem teprve v prváku, ale řekla jsem si že už začnu číst o velkých prázdninách. Zjistila jsem i, že mám čtyři knížky přečtené, které jsem četla dávno. Četla jsi Obraz Doriana Graye? My ho máme v seznamu a řekla bych, že tohle je super knížka, které by mohla plno lidí bavit.

    Life by Peggie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho tam máme taky, ale nečetla jsem ho bohužel. Já se zaměřovala na ty kratší :D od Oscara Wilda jsem četla Cantervillské strašidlo a to se mi moc líbilo:)

      Vymazat
  6. Maturitu mám sice už pár let za sebou, ale obě Orwellovky jsem četla a ty další dvě vypadají taky zajímavě :) Píšu na seznam. A určitě udělej další díl, inspirace není nikdy dost :))

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)