Odkazy, co stojí za přečtení III.

I do Valencie se pomalu ale jistě blíží podzim, takže přichází na řadu dny, kdy mám chuť si sednout do kavárny, vypít si jedno teplé latté a udělat něco produktivního. A právě jeden z takových okamžiků nastal. Jdu si tedy otevřít své poznámky, kam si pravidelně ukládám zajímavé odkazy, které s Vámi chci sdílet a pročíst si všechny své oblíbené weby, kam chodím denně čerpat inspiraci a taky novinky, abych byla pořád v obraze. Tohle je přesně jedna z věcí, co miluji na Erasmu - mám čas a energii na to, co mě doopravdy baví, takže toho chci využít na maximum, dokud to jde.

Doufám, že máte podobnou chvilku zrovna i vy a tenhle článek Vás trochu namotivuje do toho udělat něco pozitivního a překonat tu podzimní depresi, která je nevyhnutelnou součástí pochmurného podzimu. Protože nikdy není pozdě začít dělat to, co Vás opravdu baví. I kdyby to měla být jenom hodina denně.

Úklid ve skříni s čistým svědomím - Proč není metoda Marie Kondo zrovna šetrná k životnímu prostředí? A jak si člověk může líp vytřídit šatník, aby neměl pocit, že zbytečně plýtvá oblečením?  Mě nejvíc zaujala tahle věta "Protože nejvíce udržitelná věc ve vašem šatníku je ta, kterou již vlastníte", ke které se váže i můj starší slow-fashion článek Dej šanci starým kouskům

Zelený sen. Ve Valencii vzniká ekologická čtvrť budoucnosti - Když jsem nahrávala nejnovější svého podcastu, kde jsem Valencii, nebo spíš Španělé, za ekologii trochu zdrbla, vůbec jsem o tomhle článku  ve Forbes nevěděla. Úplně náhodou mi ho poslal tenhle týden strejda a mě tahle myšlenka opravdu zaujala. Doufám, že se aspoň část nápadů téhle čtvrti bude šířit i do dalších zemí.

Camino Portugués: what to pack - Hurá, objevila jsem nový cestovatelský blog, co mě nesmírně baví. Pokud jste nikdy neslyšeli o Camino de Santiago, kterou bych mimochodem na jaře ráda podnikla, určitě si to vygooglete. V tomhle článku najdete tipy na to, co si na tuhle poutní cestu sbalit. A určitě doporučuji i další články téhle české cestovatelky. 

Kurdská Rojava padla. Kurdové se dohodli s Asadem - Doporučuji taky tenhle článek válečné reportérky Markéty Kutilové, kterou mimochodem stojí za to sledovat i na Facebooku. Nachází se svou kolegyní v Sýrii a přináší aktuální shrnutí válečné situace. Pokud Vás zajímá (což by měla!) turecká invaze, utlačování Kurdů a co se to tam teď vlastně děje a proč to potenciálně může být pro Evropu nebezpečné, přečtěte si tenhle článek. Další zajímavý článek o situaci Kurdů najdete v Respektu, kde je rozhovor s mužem několika tváří, nejmocnějším kurdským bojovníkem, který stál u zrodu americko-kurdského paktu o spolupráci - Divokým Kurdistánem (článek je pouze pro předplatitele).

E-book Co si pohlídat při spolupráci s influencery - Na webové stránce advokátní kanceláře eLegal byl zveřejněn ebook, kde jsou opravdu stručně vysvětleny právní aspekty spolupráce s influencerem. Pro někoho, kdo je právem nepolíben, je to určitě bezva věc, a i když jsem očekávala něco trochu podrobnějšího, musím říct, že jsem potěšena, že vůbec něco takového vyšlo. Třeba se dočkáme i nějaké ucelenější příručky :)

Holubová: Proč volíme Babiše? Naše generace musí vychcípat a nastoupí noví bojovníci - skvělý rozhovor z produkce DVTV nejenom o politice s mojí oblíbenou Evou Holubovou. Její bezprostřednost mi vždycky vykouzlí úsměv na tváři.

Co dělat, aby se vám doma stále nedělal nepořádek - Věřím, že kdybych se držela alespoň pěti z těchto zásad, měla bych doma daleko častěji uklizeno, což by mi přineslo větší pohodu a klid v duši. Jak se ale znám, vydržím se jich držet tak první týden. Každopádně neokoukané tipy, doporučuji!

Otřesné video z jatek? Realita je krutá, zvířata často opařují vodou, říká Vincourová - Ještě jedno video z dílny DVTV, tentokrát s Lucií Vincourovou a Lukášem Vincourem z platformy Zvířata nejíme, které už dlouhou dobu sleduji na Instagramu. A tohle video mě jenom utvrdilo v tom, že dělám dobře, když se snažím omezovat maso na minimum. Dozvíte se, co se snaží prosadit a kolik podpisů už má jejich petice.

Podcast: Teri Hodanová o tom, co oči nevidí | @terihodanova - Poslední dobou jsem podcasty úplně posedlá a čím víc si jich poslechnu, tím je těžší mě nějakým opravdu zaujmout. Healthy tapes od Luciemin ale mám moc ráda a tenhle rozhovor s Teri Hodinovou mě příjemně překvapil. Doporučuji spíš pro holky - o influencerství, poruchách příjmu potravy a projektech, kterým se Tereza věnuje místo Youtube.

Na Balkáně pořád spokojeně žije hodně válečných zločinců, říká Čech, který zatkl toho prvního - autor knížky Vyšetřovatel Vladimír Dzuro poskytl vyčerpávající rozhovor portálu Hlídacípes.org, kde vypráví o svých jedinečných zkušeností z Trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Mimo jiné popisuje, jak v době jugoslávské války fungovaly fake news a proč to byla vlastně ta nejmocnější zbraň. V rozhovoru také rozebírá případy sebevražd zadržených osob z války Jugoslávii a důvody, které je k nim vedly.

Tančící Joker je hit, lidé se fotí na schodech z filmu na Instagram. Místním to vadí - Jedna kuriozita k aktuálně velmi populárnímu filmu Joker. Přijde mi to až přehnané, co jsou lidi schopní udělat kvůli jedné fotce na Instagram - převléct se za Jokera, zajet do Bronxu a vyfotit se, jak tančí na schodech? To snad ne. Ale film moc doporučuji, i když si myslím, že koncepcí a popisem Jokera úplně nezapadá do navazujících Batmanovských filmů a komiksů, ale jako samostatný psycho thriller je to určitě něco, co je dobré vidět.

Čtvrtina Čechů neví, kdy začala sametová revoluce. Každý patnáctý říká, že se žádný zločin komunismu nestal - Výsledky jednoho zajímavého průzkumu organizace Post Bellum o socialismu, sametové revoluci a porovnání období před a po najdete v tomhle článku v hezkém grafickém provedení.

Zataženo, občas deštivo aneb 7 tipů, jak si užít deštivé dny a nesedět celý den doma - A na závěr pár tipů proti podzimní depresi. Já už mám dlouho v plánu vyzkoušet nějaký karaoke bar, protože jsem nikdy takovou show nezažila, takže doufám, že až se vrátím na Vánoce do Prahy, tak se mi to povede zrealizovat.







You May Also Like

2 comments

  1. Skvelý článok, presne takúto inšpiráciu mám veľmi rada. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  2. Tolik inspirace v jednom článku, díky za tipy! Určitě na odkazy mrknu :))

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)