Cestovní deníček: Léto ve Valencii (+ 10 věcí, co tam nevynechat)


Jelikož je to už mnohem déle než půl roku od posledního článku a dotazy typu "Píšeš ještě pořád ten svůj blog" se stupňují, slušilo by se (a taky mi to upřímně dost chybělo!) tu zase jednou ukázat a něco s vámi sdílet. 

Už v květnu po prvních státnicích (a druhé mě mimochodem čekají v září, držte palce), jsem věděla, že v létě chci zase zpátky do Valencie, kde jsem strávila rok na Erasmu (všechny články z mého pobytu najdete tady), a kde jsem v podstatě našla druhý domov. Někdy už si říkám, že moji kamarádi musí být otráveni, když pořád dokola omílám, co jsem zažila ve Valencii, jak tam žijou a proč to tam tak miluju. A tak jsem se pro svoje, i pro jejich, duševní zdraví, rozhodla tam na pár dní odjet (a přestat je chvilku prudit) a načerpat zase nové zážitky. A povedlo se. Tolik zážitků, co jsem stihla za 14 dní, tady často nezažiju za celé měsíce, což je samozřejmě taky trochu moje chyba, protože často se radši rozhodnu pro plán B - zůstat doma u Netflixu, než jezdit někde po výletech (#shameonme).

Abychom se toho otravného zbavili hned na začátku: co Španělsko a COVID? Když to přeženu, ani jsem moc nepoznala, že ještě nějaký COVID je. Je potřeba říct, že každá provincie má svoje vlastní opatření, ale třeba ve Valencii se už ani nemuseli nosit roušky na veřejnosti, přestože tohle opatření trvalo ve Španělsku hodně dlouho a překvapivě ho většina lidí dodržovala. Jelikož v průběhu mého pobytu začala čísla zase poměrně rychle stoupat (jsem to skvěle vychytala), byl znova stanoven zákaz nočního vycházení (od 1 v noci) a zákaz prodeje alkoholických nápojů (od 8 od večera). Do letadla cestou tam (letěla jsem z Vídně) jsem potřebovala jenom vyplněný španělský formulář (můj PCR test vůbec nikoho nezajímal) a zpátky jsem měla připravený antigenní test (sehnala jsem ve Španělsku za 20 euro), který ve Vídni opět nikoho nezajímal, protože když viděli, že mám českou občanku, rovnou mě pouštěli, ať jdu dál. Tolik asi k celé té komedii a sakra zajímavému businessu s testy na COVID. Nic z toho mi ale těhlech 14 dní nemohlo pokazit.

Když jsem vybírala fotky do tohohle článku, uvědomila jsem, si že těch reprezentativních fotek, co bych vůbec na internet mohla dát (takže ne těch opilých selfíček, která ráno musíte mazat z instastory), je fakt strašně málo. A to se mi stalo asi poprvé, že by na jeden cestovatelský článek bylo méně než 20 fotek. Nemá cenu ani přemýšlet nad tím, proč to tak je - chtělo jsem si to užít na místě, žít přítomným okamžikem a držet se od displeje telefonu co nejdál, protože toho si dost užiju tady doma. A povedlo se.


Do Valencie jsem se teda vydala na 14 dní a hlavním bodem programu bylo se opět vidět s mými spolubydlícími (a nejlepšími kamarádky!) z doby karantény - s Chiarou a Jurgitou (#erasmusreunion). Jurgita ve Valencii žije na stálo, a tak jsme si s Chiarou pronajali pokoj přes airbnb na strategickém místě a mohlo se jet! Na Valencii miluju, mimo jiné, to, jak se všude dá dojít pěšky. Průměrně jsem tak každý den nachodila skoro 15 km (celkem za těch 14 dnů přesně 200 km), což je vzdálenost, kterou mám v Praze tak za trojnásobný čas. Když jste líní chodit pěšky, můžete si pronajmout městská kola Valenbici, ale já prostě miluju ztrácet se v těch malýchuličkách v lepších i horších částech Valencie, pozorovat lidi v kavárnách hrající kostky, užívat si pohled na palmy a nasávat vůni moře. 



Hlavním cílem bylo navštívit všechna moje oblíbená místa (seznam míst, která ve Valencii nevynechat, najdete dole) a užít si čas s kamarády z Erasmu, kteří se do Valencie také pořád vrací, nebo tam už natrvalo bydlí. Potkala jsem ale taky při tradičních botellonech (neboli prostě pití na ulici/v parku/na pláži ve velkých skupinách lidí, které akorát nese tenhle fancy název, takže si člověk nepřipadá špatně, když druhý den rodičům popisuje, co večer dělal) spoustu nových lidí a našla zase další super lidi, kvůli kterým se do Valencie budu ráda vracet. Btw, botellony zakázali asi týden potom, co jsem přijela kvůli COVIDU, takže pak jsme museli pít na bytech a to už tak fancy neznělo. Ale aby to nevypadalo, že jsem tam jela jenom pít (což mi všichni říkali, když viděli, že jsem přijela stejně bílá, jako jsem odjížděla)...




Měli jsme i jiný program! Zrovna byla celý červenec ve Valencii pouť, takže jsem si po dlouhé době dala vatu a vyfotily jsme s Jurgitou pár fotek. Jeden večer jsme si udělaly čistě holčičí a vyrazily jsme do poměrně fancy baru Barceló s nádherným výhledem na Ciutat de les Arts i les Ciències (když pomineme, že jsem si na sebe vzala bílé šaty a hned ve vchodu srazila číšníka s piña coladama, šaty si pak myla a sušila na záchodě, tak to byl velmi povedený holčičí večer, kde jsme rozebraly snad všechno - a všechny, samozřejmě). 

No a asi moje nejoblíbenější aktivita bylo posezení v parku Turia, buď se cervezou nebo s džusem (záleželo na tom, jak moc velkou kocovinu jsme měli). Nesmím ale ani vynechat  (ne)obyčejné večery, kdy jsme jen tak seděli na střeše (ve Valencii mají snad všechny bytovky přístupnou střechu, odkud je většinou super výhled na město), zápalili si svíčky (ale jenom na fotku, protože dost foukalo) a koukali na Netflixu na Sex/Life, což je mimochodem fakt super seriál, nebo na všechny možné filmy. Jeden večer se nám dokonce poštěstil fakt hezký výhled na hvězdy, takže to byla i celkem romantika.

A co byste teda neměli vynechat vy, až pojedete do Valencie?

  1. ochutnat tinto de verano v 100 Montaditos
  2. dát si poke bowl v BackYard
  3. zajít na tapas do La Blasca
  4. udělat si piknik v paku Turia
  5. projít si "graffiti čtvrť" El Carmen
  6. navštívit náměstí Plaza de la Virgen
  7. projet se na Valenbici po Puente de las flores
  8. zajít do krásného knihkupectví La Casa del Libro
  9. dát si drink v rooftop baru Barceló s krásným výhledem
  10. navštívit bar L'Umbracle (to jsem jediné bohužel nezvládla, protože byl zavřený - výborný důvod, proč se vrátit)




 

You May Also Like

3 comments

  1. Super fotky. Do Valencie bych se taky jednou ráda podívala. Ale teda až po přečtení tvého článku. Nalákala jsi mě na ni. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Přímo ve Valencii jsem sice nikdy nebyla, ale Španělsko mám moc ráda - ať už Barcelonu nebo Baleárské ostrovy kolem. :)) Nádherné fotky!

    OdpovědětVymazat
  3. Do Valencie se chystám, takže díky za super průvodce.

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)