Kam na výlety kousek od Prahy?

Výlety po České republice. Činnost, ze které jsem v dětství zdaleka nebyla tak nadšená jako jsem teď. Člověk asi potřebuje ke všemu trochu dospět. Tenkrát bych radši než na hrad nebo vyhlídku, jela třeba do aquaparku. Posledních pár let ale cestování po Čechách miluju a užívám si, kolik skrytých a nedoceněných míst tu vlastně máme a jak krásnou přírodou a historii jsme byli obdarováni. Není lepší plán na línou neděli než se sebrat a odjet se procházet někam do přírody, snad už jen snídaně do postele a celodenní koukání na Chlapci a chlapi (jo, poslední dobou na tom docela ujíždím). Všechno je to prostě o balancu a někdy vyhraje možnost č. 1 a někdy zase ty seriály. A někdy třeba celou neděli uklízím, protože to je jednou za čas prostě taky potřeba a na konci dne mám pak skvělý pocit, že je doma čisto a neproflákala jsem den (ale neboj mami, zas tak často taková neděle nenastane).

Konec vykecávání a jdeme na tipy míst, které jsem si pro Vás připravila a které jsem za poslední dva roky sama navštívila. Snažila jsem se vybrat jenom ta místa, které jsou v dobré dostupnosti od Prahy, ale na některá jsme jeli třeba i přes dvě hodiny. Takže jsem třeba úplně vynechala Moravu a Šumavu, o kterých jsem psala třeba tady a tady.

1.     Botanicus Ostrá
Vůbec jsem nechápala, jaktože jsem se o tomhle místě dozvěděla až teď. Je to taková maličká středověká vesnička s krásnou zahradou, kde si můžete ozkoušet různá řemesla. Já si třeba vyráběla mýdlo a svíčku. Jídlo si pak můžete dát ve středověké krčmě, což je celkem super zážitek.
2.     Babiččino údolí
My favorite childhood place. Těžko říct, čím mě tohle místo tak přitahuje, ale pamatuju si, jak jsem vždycky navrhovala, že pojedeme tam. Asi to bude tím, že tam mám jednu dost cool fotku u Viktorčina splavu, když mi byly asi tři roky. Holt, už tenkrát jsem byla asi duší bloggerka. 

3.     Cyklostezka mezi Nymburkem a Poděbrady
Pokud chcete vypadnout z Prahy a zároveň si zasportovat, doporučuji tuhle krásnou cyklostezku, která vede podél Labe a celou dobu jedete vlastně okolo přírody – buď lesem nebo loukou. Doporučuju spíš na brusle, protože na kolo je stezka moc krátká a pro longboardy a další boardy zase moc neupravená. 
4.     Adršpach
Místo, které jsem měla na svém bucketlistu už snad milion let. Konečně jsem si ho mohla odškrtnout letos na jaře, kdy jsme si tam udělali rodinný výlet. Byl to takový ten první jarní den, kdy už člověk mohl být chvíli i v tričku. A my si to moc užili. Žádná náročná túra, jen taková příjemná vycházka.

5.     Hospitál Kuks a Pec pod Sněžkou
Původním cílem byla jenom Pec, ale cestou jsme narazili na tenhle hospitál, který jsem už několikrát zaznamenala na Instagramu. Zepředu působí trochu strašidelně a neudržovaně, ale z druhé strany je nově zrekonstruovaný a já se toho pohledu nemohla nabažit. Navíc tam mají výbornou restauraci, kam můžete skočit na oběd. V Peci jsme si chtěli vyjít Sněžku, ale byla taková mlha a taky jsme přijeli už celkem pozdě, že jsme to nakonec vzdali a vyšlápli si nějaký kopec naproti. Cestou jsme nasbírali borůvky a nahoře nakrmili kozy.

6.     Vrbovská zahrada
Pokud jste v centru Prahy a chcete si na chvilku odpočinout od ruchu velkoměsta a načerpat energii v přírodě, určitě nevynechejte tuhle krásnou zahradu, kde je mimochodem vyhlídka na Malou stranu, kterou má už na svém profilu polovina Instagramu. Jedinou nevýhodou je vstupné asi za 70 Kč.
7.     Hrad Kost
Kousek za Mladou Boleslaví, v Českém ráji, najdete tenhle gotický hrad, okolo kterého je skvělé prostředí na jízdu na kole nebo na příjemnou procházku přírodou. I samotná prohlídka hradu je zajímavá a rozhodně to není ztráta času.

8.     Karlovy Vary
Sice jsem tu byla vždycky jen v období filmového festivalu, ale mám v plánu si tam zajet i mimo, kdy tam nebude takový nával lidí. Procházka po kolonádě se zmrzlinou v ruce a rozevlátými šaty na sobě může být příjemný začátek výletu, oběd si pak můžete dát na jedné z mnoha zahrádek a celé to zakončit posezením v parku. Pokud zůstanete na víc dní, určitě doporučuji si zamluvit nějaký welness hotel, kterých je ve Varech spousta.
9.     Mělník
Až do nedávna jsem Mělník považovala za celkem ošklivé město, kde kromě soutoku Labe a Vltavy a každoročního vinobraní nic není. Ještěže jsem nakonec zatoužila ten soutok vidět a do Mělníka se podívala, protože část města kolem horního náměstí je úžasná. A moc doporučuji exkurzi do Mělnického podzemí, kde uvidíte nejširší studnu v České republice.

10.  Doubravka
Dlouho jsme nevěděli, kam se na Černém mostě vydat na procházku, až jsem jednou narazila na tuhle vyhlídka, kam jsme se nakonec jeden lednový teplý den vydali. Cesta je vlastně takové malé dobrodružství – nikde nikdo, jen divné zvuky a cedule „pozor divoká prasata“. Adrenalin zaručen. Dřevěná konstrukce Doubravky je sice trochu chatrná, ještě v takový větrný den, jaký jsme zažili, ale výhled je super, takže tomu dejte šanci.
11.  Průhonický park
Pokud chcete v Praze do přírody, tak tohle je jedno z nejhezčích míst, které jsem tu kdy navštívila. Není sice přímo v centru, ale určitě stojí za tu cestu. Park je obrovský, my se tam skoro ztratili a bohužel jsme šli přesně na druhou stranu, než je Průhonický zámek, takže jsme si aspoň dali záminku, proč se tam vrátit. 


You May Also Like

2 comments

  1. Moc povedený článek a skvělé tipy. Karlovy Vary jsem si zamilovala, bylo tam krásně! :))

    OdpovědětVymazat
  2. O všem jsem už slyšela nebo tam dokonce byla, kromě Botanicus Ostrá. A za tento tip jsem neskutečně vděčná! :) Díky.

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)