Tipy na letní čtení aneb #přečteno2019

Jak jsem si tak poslední dobou všimla, většina knihomolů se stejně jako já zajímá o životní prostředí. Snaží se žít co nejvíc less waste, nakupují v sekáčích a sem tam někdo zavítá i do bezobalového obchodu. Jedinou jejich neřestí jsou (nečekaně) knihy, které by si mohly kupovat po tunách. Když projdou kolem Levných knih, vždycky aspoň nakouknou dovnitř, jestli nedorazily novinky a nakonec odchází se třemi novými úlovky. Jen těžko odolávají novému bestselleremu, jehož titulní strana na ně kouká všude - reklama na facebooku, plakát v metru a v neposlední řadě taky na instastories knižních influencerů. I když jsem taky často pokoušena, snažím se kupování nových knih omezit na maximum (až na Levné knihy, kde mám pocit, že jsou to knížky takoví malí chudáčci, které nikdo nechtěl číst, a tak je musím zachránit - ehm, ehm, už jsem říkala, že nejsem úplně normální, že jo?). Dost často taky nakupuji knihy secondhandově (na facebookových bazarech), půjčuji si z knihovny nebo od kamarádek a taky rozkrádám knihovnu rodičům. Došlo to už tak daleko, že jsem si dokonce poslechla jednu audioknihu! I proto některé knížky, o kterých tu bude dneska zmínka, nejsou zaznamenány fotograficky, protože už jsem je jednoduše musela vrátit.

Konec ekologického poselství a jdeme na knížky, které si určitě musíte přečíst!

1. Bez dcerky neodejdu (Betty Mahmoody)
Tuhle knížku jsem dočítala o Vánocích a teda, pecka! Ještě teď se mi vybavuje, jak mi běhal mráz po zádech, když jsem si představila, co bych na místě hlavní hrdinky v některých situacích dělala. Nejvíce mě na knize dostal popis myšlenek člověka, který právě zjistil, že někdo, s kým do teď sdílel téměř celý svůj život, je ve skutečnosti někdo jiný a Váš dosavadní život začnete vnímat jen jako takovou hru.

Je to skutečný příběh autorky, která se svojí dcerou a perským manželem vydává do Íránu na návštěvu manželovi rodiny. Do země, kde ženy mají podobná práva jako zvířata (příběh je sice z 80. let, ale myslím si, že se situace o moc nezlepšila) a jsou majetkem svých manželů. To, čeho se Betty bála, se stává skutečností a z dovolené se stanou asi 3 roky nejhoršího teroru, který doposud zažila. Nikdo ji nemůže a vlastně ani nechce pomoct. Všechna rozhodnutí jsou na jejím manželovi. A ten by ji klidně domů do Ameriky pustil, ale JEHO dcera zůstává v Íránu. A Betty přece bez dcerky neodejde. 

Hodnocení: 5/5

2. Hotýlek (Alena Mornštajnová)
Občas si uvědomím, jak byla nějaká kniha zajímá, až když ji dočtu (v tomhle případě doposlechnu - vítej, moje první audiokniho!) a přesně tohle byl i případ Hotýlku. Ze všech čtyřech knížek Mornštajnové je pro mě Hotýlek asi nejslabší, ale i přesto pořád skvělá knížka, kterou bych doporučila. 

Jedná se opět o několika generační román, kde se opět objevují různá sociální témata na pozadí historie Československé a České republiky. Velmi oceňuji zařazení problému poporodních depresí, který je sice jenom vedlejším příběhem, ale o nic méně důležitým. Hotýlek je vlastně jenom taková zástěrka pro provozování nevěstince, který později znárodní komunisti, což ale znamená pouze jedinou změnu - něvěstinec zůstává, jen z vlastníka se stává správce a komunisti mají na jednou v rukách páku, neboť správcovi na Hotýlku velmi záleží, kterou využijí tak, že rozvrátí celou rodinu naruby.

Hodnocení: 4/5

3. Geniální přítelkyně a Příběh nového jména (Elena Ferrante)
Tohle je úplně ideální román na léto a pokud se chystáte k moři, vemte si rovnou všechny čtyři díly. Já jsem zatím četla jenom první dva a teď na léto mám půjčený třetí, tak si ho šetřím někam k vodě. Jedná se o neapolskou ságu, která vypráví příběh dvou malých holčiček, jejichž osudy se střetávají uvnitř neapolského ghetta v chudinské části, a které spolu celý život nepřestávají soutěžit. Ať už jde o školu, o psaní článků, o práci, nebo o kluky. Pořád musí jedna druhé dokazovat, že je v něčem napřed než ta druhá. Jsou nejlepší kamarádky, ale zároveň i nepřítelkyně, které si dokáží pořádně ublížit. Lenú má možnost studovat a jít na vysokou školu. Lila tuhle možnost kvůli nedostatku peněz nemá, tak předstírá nezájem o studium, najde si bohatého partnera a předstírá, že její život je důležitější. Která z nich je ale doopravdy šťastná? Umí to vůbec, aniž by byla šťastná ta druhá?

Hodnocení: 5/5
4. Noc v Lisabonu (Erich Maria Remarque)
Další knížka od tohoto autora, na kterou jsem náhodou narazila v knihovně. Celý příběh se odehrává během jedné noci, kdy při zvláštní shodě okolností naráží Němec Josef Schwarz na člověka, který potřebuje dva lodní lístky do Ameriky, vízum a pas, které jsou v té době v Lisabonu téměř nesehnatelným zbožím, neboť spousta lidí prchá do Ameriky před Hitlerem. Josef mu lístky slíbí pod jednou podmínkou. Vyslechne si příběh jeho lásky, jeho těžkých chvil během války a jeho příběhu z koncentračních táborů. A tak se v knížce dozvídáme neuvěřitelný příběh Josefa Schwarze, který má strach, že jeho příběh umře spolu s ním a jeho láska tak přijde v zapomnění. Přestože se jedná o vyprávění plné hrůz 2. světové války, Josef ho vypráví s láskou a s nadějí. 

Hodnocení: 4/5

5. Dvě sestry (Åsne Seierstad)
Neuvěřitelný příběh postavený na skutečných událostech, který vypráví o rozhodnutí dvou mladých somálských sester žijících v Norsku, které se jednoho dne sbalí, opustí bezpečí severní Evropy a přes Turecko se vydávají do Sýrie s cílem najít si manžely a pomoct vybudovat islámský stát. Neuvěřitelná je kromě příběhu i novinářská práce, která je v závěru do detailu popsaná - s kým vším autorka mluvila, z jakých zdrojů vycházela a jak moc důvěryhodné jsou podle ní některé zdroje z blízké rodiny obou sester.

Co přiměje mladé holky, které mají kamarády, dobré studijní výsledky a hlavně rodinné zázemí, aby odjely z bezpečné země přímo do ohně konfliktu? Touha někam patřit? Potřeba napravit svět? Pocit nesouladu se zemí, kde dostaly azyl? Těžko říct. Jedno je ale jisté, v islámské státu je nečeká to, co očekávali. Nikdo tam není zvědavý na jejich dobročinnou pomoc, natož jim svěřovat zbraň a posílat je do bojů Čeká je jiný úkol. Najdou jim manžela, kterému budou rodit nové bojovníky. A ve volném čase si můžou třeba udělat blog o vaření, což je mimochodem oblíbená aktivita místních žen.

A jak se zachovají rodiče a sourozenci těhlech holek? Rozdělí to rodinu, nebo ji to ještě více semkne? Kam až bude otec schopný zajít při záchraně svých dcer? A to hlavní, co mě v knize lehce zarazilo - nevyužívají takové rodiny pouze výhod a dobromyslnosti severních států a dávají jim taky něco zpět? Pracují vůbec? Učí se anglicky, aby mohli lépe zapadnout? Z mého pohledu je odpověď na tohle otázku spíše negativní, ale ať si po přečtení udělá každý názor sám.

Mistrovské dílo od nakladatelství Absynth!

Hodnocení: 5/5

6. Vyhnání Gerty Schnirch (Kateřina Tučková)
Tohle dílo už na mém seznamu "Knížky, které si musím přečíst" bylo až moc dlouho. Tak jsem to vzala do svých rukou, knížku věnovala kamarádce Lence k narozeninám, a jelikož je to rychločtenářka, za pár dní už jsem ji měla doma půjčenou. Výborně, takhle se to dělá, haha.

Musím se přiznat, že mi moc nesedl styl autorčina psaní, kdy mi chvílemi přišlo, že moc nechápu, o čem to mluví, nebo jsem se určité skutečnosti dozvěděla až posléze (což by sice nevadilo, ale občas mě to mátlo). Na začátku je vykreslen problém smíšených manželství a taky zvýhodňování mužských potomků. Brzká smrt maminky Češky Gertu velmi zasáhla a od té doby šlo vlastně všechno z kopce - nebýt dcery Barbory, asi by neměla Gerta pro co žít. 

Konec 2. světové války ukazuje, že i běžní lidé, kteří jsou psychicky zdraví a vyrovnání, nedokážou rozlišovat a touží po pomstě. Po pomstě na lidech, kteří často za nic nemohli, jenom se prostě špatně narodili. Jeden by si myslel, že ti, kteří tuhle nespravedlnost zažili za války, budou schopní rozlišovat a nebudou oplácet stejnou mincí nevinným. Opak byl ale pravdou a tak se Gerta se svojí dcerou vydává na pochod za Brno, směrem k hranicím s Rakouskem, kam je doprovází vojska vítězné sovětské armády. Pohořelice. To je místo, o kterém se do dnes mluví v souvislosti s vysídlováním brněnských Němců. Do teď nikdo neví skutečná čísla.

Gerta nakonec zůstává v Čechách na nucených pracích na jižní Moravě. Její život už ale nikdy nebude o moc lepší, protože i když se do Brna brzo vrátí, pořád na ní budou koukat jako na nepřítele. 

Hodnocení: 4/5

7. Tiché roky (Alena Mornštajnová)
Poslední knihou je další Mornštajnovka. Další více generační román, další problémy jedné rodiny a zase ta česká historie. Všechny její příběhy jsou postaveny na stejných základech a všechny jsou skvělé.

Tentokrát je kniha vyprávěna z pohledu otce a dcery. Otce a dcery, kteří k sobě nenajdou cestu ani na sklonku života. Proč je otec takový? Co zapříčinilo jeho nezájem, zlobu a neochotu navázat jakýkoli vztah? Proč ta Bohdana pořád mlčí? Můžu za to já? Měl by se k ní chovat víc citlivěji? Proč mi vzala to, co jsem na světě miloval nejvíc? Nebo to snad není její vina?

Problémy, které jsou mezi otcem a dcerou nejsou nikdy vyřčeny. Dcera totiž už od narození nemluví a otec o konverzaci nestojí. Bohdana se snaží zjistit, co se v jeho životě stalo tak hrozného. V životě před ní, kdy ještě žila Bohdany maminka. A taky sestra, o které Bohdana ale neví. Mornštajnová má cit pro vykreslení postav takovým způsobem, že je nebude litovat, soucítit s nimi, nebo je nenávidět, ale budete přesně vědět, jaké by to bylo být na jejich místě.

Hodnocení: 5/5

A co dalšího mám v plánu si přečíst? Minulý týden jsem rozečetla Dívky z trajektu, z kterých jsem nadšená (kdo má rád investigativní žurnalistiku a severské příběhy, tak doporučuji), pak se chystám taky na Faktomluvu, Harryho Pottera 7 v angličtina a další díly Neapolské ságy. Tak uvidíme, jakou další knížku mi život podstrčí :)

A co doporučíte na léto vy mně?

You May Also Like

2 comments

  1. Děkuji za tipy na čtení, ani jednu z výše uvedených knih neznám.

    OdpovědětVymazat
  2. Z tvých zmiňovaných knih jsem nic nečetla. Ale dost jsem propadla Arabské ženě, dceři a teď se chystám na arabskou krev. Jsou to knihy, které popisují různé historické události, člověk se něco dozví i ze zemepisu, pochopí spoustu věcí, jak to v těchto zemích chodí a proč to tak chodí .. Určitě doporucuju.

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)