Odkazy, co stojí za přečtení I.


Už dlouho dobu mám potřebu někde vyjádřit své názory, představit svůj pohled na věc a upozornit na zajímavé věci a akce. Instagram mi k těmhle účelům zrovna dvakrát nevyhovuje, protože co si budeme podívat, ale lidé tam jsou zvyklí jen bezmyšlenkovitě projíždět obrázky, maximálně si tak přečíst dvě věty v popisku, když mají jó náladu si něco přečíst (čímž neříkám, že to taky někdy nedělám, jo, každý potřebuje občas vypnout :D).

Na rozdíl od toho blogoví čtenáři (aspoň v to teda doufám), počítají i s nějakým tím textem a nechodí sem jenom za obrázky. A kde je lepší prostor na vyjádření vlastního názoru než na osobním blogu, kam chodí lidé, které (možná) zajímáte a třeba se i rádi něco nového dozvědí?

No nic, filozofování bylo pro začátek dost a pojďme se podívat na praktickou stránku těchto článků. Jednou za čas bych tu chtěla shrnout zajímavé odkazy na články a napsat k ním nějaký svůj názor. Taky bych tu chtěla sdílet zajímavé události (hlavně asi v Praze), které se budou konat, nebo se již konaly. A nebojte se, nebudou tu jenom rádoby filozofické myšlenky (možná sem tam taky :D), budu sdílet i odkazy na věci, co mě pobavily, nebo mi přijdou zajímavé a opravdu jen výjimečně tu bude třeba nějaké politikaření. Budu ráda, když mi napíšete pod článek, jak se Vám tenhle typ článků líbí, protože vždycky, když píšu něco nového, co tu ještě nebylo, tak mám takový zvláštní pocit z nevědomí, jak se to vůbec bude líbit :)

1. Zemřela hrdinka nizozemského odboje - zajímavý příběh ženy, která se za 2. sv. války stala členkou ženského odboje. Úplně náhodou jsem na tenhle článek narazila a zaujalo mě, že jí bylo teprve 14 let, když měla začít zabíjet nacisty.

2. Řekni, kde ty lajky jsou - bezva článek jedné budoucí právničky a jak ona sama říká mini mini influencerky, kde se zamýšlí nad tím, proč už nikdo nikomu nic nelajkuje a jak je to teď vlastně s tím instagramem. Za mě dobrý, pobavila jsem se,souhlasně pokývala hlavou a dokonce se dozvěděla něco i o tom zapovězeném algoritmu.

3. Oslavy 100. výročí založení republiky - tady najdete seznam zajímavých akcí, které se budou konat v Praze v rámci stoletého výročí založení republiky. Mě zaujala hlavně událost Paměť národa na Stalinovi, kde bude živé promítání určitých situací v naší historii a vy se tak třeba můžete ocitnout ve vagónech směřujících do koncentračních táborů. Každopádně tahle akce ještě není jistá - pořád se na ní vybírají peníze, přispět můžete tady.

4. Příběh stand up komika Daniela Čecha - a máme tu další zajímavý příběh. Daniela Čechá znáte pravděpodobně z Na Stojáka, pokud vás ale zajímá víc informací o stand up show, jak se k tomu dostal a jak se takové vystoupení připravuje, přečtěte si tenhle článek.

5. Otevření Ikea pointu - tahle zpráva je zajímavá třeba z hlediska marketingu. Ikea otevřela svůj pop-up store na Václavském náměstí hlavně z důvodu, aby se víc přiblížila lidem, kteří bydlí v centru a nemají auto (na pobočku si můžete objednat doplňky do modré tašky). Přijde mi to jako super nápad a jsem zvědavá, jak rychle se tahle investice Ikee vrátí. Každopádně se tam určitě plánuji zajít podívat, protože i přesto, že je Ikea dost mainstream, a určitě by bylo zajímavější pořídit si nábytek třeba z nějakého designového obchůdku, tak se mi líbí, co dělají a hlavně jakým způsobem to dělají.

6. Advokáti proti totalitě - když už studuji ty práva, nemůžu tu nezmínit tenhle projekt, který vyvrcholí příští rok v podobě výstavy a knihy. Známé i neznámé příběhy advokátů, kteří např. zastupovali politické věžně, nebo se pokoušeli naplánovat státní převrat. Tak jsem moc zvědavá, jak se tenhle projekt povede zpracovat :)

7. Přednáška Vladimíra Dzura - hodně zajímavá akce se konala v září v Knihovně Václava Havla a já si ji nemohla nechat ujít. Vladimír Dzuro byl vyšetřovatel pro Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii a jelikož pracoval přímo v terénu, kde např. odkrýval masové hroby, nebo zatýkal podezřelé, má určitě co vyprávět. O válce na Balkánu jsem toho moc nevěděla, ale i přesto jsem se tam vydala a byla jsem nadšená. Kromě něj tam byli i další významní hosté a vyprávění o hrůzách, které se děly tak blízko nás, mě fascinovalo a děsilo zároveň. Vladimír Dzuro vydal i knížku Vyšetřovatel, kterou si plánuji pořídit, protože bych se ráda o tomhle tématu dozvěděla víc.

8. Small talky jsou nuda. Zkuste to jinak - server jakbytlepsi.cz patří pod Forbes a denně tam najdete nové články o nějakých radách do života. Občas jsou to hlouposti, ale sem tam mě někdy něco fakt zaujme, třeba jako tenhle článek. Díky němu jsem si uvědomila, že úplně nesnáším vést s někým small talk a hrozně mě to unavuje. Náhradní řešení jsou sice dost zvláštní otázky a určitě nejsou vhodné pro každou konverzaci s každým člověkem (jasně, že se nebudu šéfa ptát, jaké lidské emoce se nejvíc bojí, nebo do čeho je právě teď zblázněný, nebo budu?), ale dokážu si představit, že by se z nich mohla rozvinout zajímavá debata, která Vám i třeba něco do života dá (na rozdíl od small talku).

9. Dvacet kliků - i když jsem měla podobný typ článku už delší dobu v hlavě, nebylo by fér tu nesdílet tu, díky které jsem se do toho vážně dokopala. Verči blog čtu poměrně často, protože je to jeden z mála blogů, kde se ještě opravdu píše. Já jsem tenhle styl článků pojala trochu jinak, protože by mě nebavilo jen tak bez komentáře sdílet nějaké odkazy, ale ráda k nim přidám i nějakou svoji myšlenku, aby to bylo trochu méně na bázi facebooku a vlastně celé dnešní internetové doby - sdílím, sdílím, sdílím, ale konstruktivně už se k ničemu moc nevyjádřím (což teda zrovna není případ Verči, ta se ve svých ostatních článcích vyjadřuje poměrně často). 

10. Šatník od pondělí do neděle: Eliška Kubíková - tohle je bomba! Tenhle seriál sleduji sice chvilku, ale tahle série outfitů (nazvala jsem ji farmářskou) mě zaujala zatím asi nejvíc. Všechno je to  ještě hodně vyletněný (což mě trochu deptá), ale ta jedinečnost je neskutečná - hrozně se mi líbí, když někdo jen nepodléhá trendům a má opravdu svůj styl, to je věc, které bych také ráda jednou dosáhla. Tak jsem si s tímhle článkem říkala, že budu mít zas na chvíli nějaký svůj módní - cestovatelský - lifestyle idol, ale opak je bohužel pravdou. Instagram slečny (na rozdíl od blogu!) mě vůbec nezaujal a tak mám teď trochu strach, abych na ní úplně nezapomněla - protože sejde z Instagramu, sejde z mysli...

Tak jo, už teď nedočkavě čekám, co na tenhle typ článku budete říkat, tak mě dlouho nenapínejte!

You May Also Like

3 comments

  1. Nejvíc mě zaujal článek Kde ty laiky jsou a musela jsem si ho hned přečíst. O haštagem jsem vůbec nevěděla, ale doufám, že se instagram vyslyší! Teď podporuje už jenom ty "silné" účty a denní naše radost nikomu neukáže :( O té Ikei slyším poprvé a věřím, že pro Pražáky to musí být super ulehčení :) Já jezdím nakupovat do Ikei do Brna. Sice z ní má spousta lidí věci, ale mě se prostě líbí :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Článek velmi zajímavý, hned jsem se dozvěděla několik věcí, o kterých jsem netušila :) Nejvíc se mi líbí asi novinka skrz Ikeu :D :) i když v té jsem byla zrovna v sobotu a musím říct, že mě překvapilo, že už tam mají i věci pro mazlíčky!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký článek, takové shrnutí zpráv mi to přijde :D
    Tak ta ikea je pecka

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)