Mých 7 pravidel pro slow fashion

Do nového roku jsem si dala i jedno předsevzetí, o kterém nikdo nevěděl, protože jsem si nebyla jistá, jestli to nejsou jen další moje silná slovo, na která se po čase vyprdnu. A zatím to vypadá, že nebyla.

Tím předsevzetím bylo nakupovat s rozumem. Kolikrát už jsem si tuhle na první pohled nevinnou větičku řekla. Stokrát? Jenže nový rok ve mně evokuje nové začátky a protože jsem věděla, že se s Vámi o to budu chtít dřív nebo později podělit, snažila jsem se vydržet. A věřte mi, občas to nebylo zrovna jednoduché. Třeba při návštěvě Primarku. 

K tomuhle mě inspirovala jedna slečna z instagramu, která si minulý rok nekoupila ANI JEDNU VĚC. No, chtěla jsem začít trochu víc zlehka, tak jsem si pro začátek dala pár pravidel, která budu při nákupu každého nového kusu oblečení dodržovat. Uplynuly tři měsíce a myslím, že se mi to zatím podařilo tak na 50%. Stejně jsem se rozhodla o tom napsat, protože bych se chtěla zlepšovat. Letos Vás teda čekají ještě další tři články (každý co tři měsíce) a jeden závěrečný.

A jaká že jsou teda ta moje pravidla?

1. Nekupovat si nic, co mi nesedí

2. Nekupovat si nic, co nemám s čím kombinovat.

3. Nenakupovat impulzivně a přemýšlet, jestli už doma nemám něco podobného, nebo jestli to opravdu budu nosit,

4. Nekupovat oblečení jen proto, že je levné nebo ve slevě.

5. Nepodléhat hned všem trendům.

6. Vyhledávat i alternativní metody nakupování - secondhandy, bazary, ...

7. Radši kvalita než kvantita.

A jelikož pravidla jsou od toho, aby se porušovala, hned Vám dole ukážu, která už jsem nedodržela. Každý kousek ohodnotím hvězdičkami od 1 (nejméně) do 5 (nejvíce) podle toho, jak daný kousek unosím a jak dobrý to byl nákup a na konci Vám napíšu, kolik jsem celkem za 3 měsíce utratila za oblečení.
 Prvním kouskem, co Vám chci ukázat, je tahle mikča. Dostala jsem ji od mamky a je pravda, že mikin opravdu moc nemám a už vůbec ne těch, co bych mohla nosit mezi lidi. Nosím ji hodně často k hnědé kožené sukni a taky k džínům. Myslím, že bude skvělá i na léto ke kraťasům. Sice jsem čekala, že ji využiji častěji, ale i tak si myslím, že to byla jedna z nejlepších koupí za tyhle tři měsíce.
Hvězdičky: 4/5
Cena: 799,-
 Přiznávám se, tady jsem porušila bod 1 a 3. Tenhle kožíšek mi bohužel úplně nesedí (původně měl být totiž crop, ale jelikož je to velikost L, mám ho jako normálně dlouhý) a taky se v něm úplně necítím. Na sobě jsem ho měla zatím asi 4x a jsem zvědavá, kdy ho ještě vytáhnu. Je to asi jedna z věci, o kterých můj taťka říká, že je mám na jednu fotku a pak už je na mě nikdy nevidí :D Na moji obranu, byl to Milda, kdo mě přemluvil, ať si ho koupím, že mi sluší :D
Hvězdičky: 2/5
Cena: 549,-
Jsem ráda, že nejhorší koupě za tři měsíce byla i ta nejlevnější. Tady jsem pro změnu porušila bod č. 5 a podlehla jsem instagramu, kde na všech holkách vypadá ten baret senzačně. Já jsem ho měla zatím jednou. Doma. Když jsem fotila tuhle fotku.
Hvězdičky: 0/5
Cena: 127,- (5 euro)
Od nejhorší koupě přejdeme rovnou k té nejlepší. Tuhle bundičku jsem sháněla snad měsíc v kuse, obvolala několik prodejen a už se začínala smiřovat s tím, že nikdy nebudeme svoji. Pak jsme s mamkou náhodou prošly Zarou a mezi všema velikostma L bylo jedno opuštěné XS. Nevím, jestli ho někdo vrátil nebo reklamoval, každopádně ten dotyčný prohloupil. Od té doby, co jsme si k sobě našli cestu, jsem ji za jinou bundu nevyměnila.
Hvězdičky: 10/5... dobře no, tak 5/5
Cena: 2699,-
 Spolu s tou bundičkou mi mamka pořídila i tenhle svetr, protože se jí žádný můj svetr nelíbí, tak abych prý v té bundě vypadala důstojně :D Svetr jsem si zamilovala a už jsem ho měla tak 10x na sobě. Bohužel ale na to kolik stál, tak se dost rychle cuckovatí. Nemáte někdo nějaký tip, jak takovýhle svetr odcuckovatět? :(
Hvězdičky: 4/5
Cena: 799,-
 Tahle sukně byl snad nejrychlejší nákup v celé mé historii nakupování. Přišla jsem, viděla jsem, vyzkoušela jsem a hned jsem mířila k pokladně. Už loni jsem nějakou takovou sukni sháněla a tak nebylo o čem přemýšlet. Už se v ní vidím v létě na farmařských trzích na Náplavce. Zatím ji ještě nemůžu úplně objektivně ohodnotit, jelikož jsem ji zatím nosila akorát doma, ale myslím, že to bude jasná pětka.
Hvězdičky: 5/5
Cena: 599,-
Tohle tričko jsem si koupila hlavně na léto, protože mám moc ráda obyčejná trička s nápisem - skvěle se ke všemu hodí a vždycky vypadají dobře. Zatím jsem ho měla jenom párkrát, ale jeho čas určitě přijde:)
Hvězdičky: 3/5
Cena: 139,-
Předposledním kouskem je taková zároveň basic, ale zároveň celkem zajímavé tričko na léto. Koupila jsem si ho v Primarku a vlastně mě do něj přemluvil Milda. Myslím, že bude vypadat skvěle, až budu opálená (jestli někdy budu). Ale vlastně jsem ho měla už letos jednou na sobě - když jsme jeli na výlet do Veltrus :)
Hvězdičky: 4/5
Cena: 254,- (10 euro)
Jelikož je ten hořčicový svetřík poměrně crop, potřebovala jsem nějaké nové high waisted džíny. Tak jsem si pořídila další s rozervanýma kolenama, protože těch není nikdy dost a dalo by se říct, že si moje kolena už na tu zimu zvykla. Doufám. Jinak jsem je nosila snad 14 dní v kuse a po vyprání jsem v tom hned zase pokračovala :D
Hvězdičky: 5/5
Cena: 549,-

Celkem jsem teda za 3 měsíce utratila 6 514 Kč (2171 Kč za měsíc). Možná se Vám to zdá hodně, ale to bude zřejmě tím, že si sami nepočítáte, kolik utratíte a tak Vám to přijde jako vysoké číslo a taky tím, že se řídím bodem č. 7 a snažím se občas si vybrat něco kvalitnějšího, co mi vydrží delší dobu než jednu sezónu. Nebýt bundy, která byla z celého seznamu nejdražší, utratila bych jenom 3 815 Kč, což mi přijde na 3 měsíce super.

Jak jste na tom vy? Počítáte si, kolik utratíte za oblečení? A myslíte si, že se za příští tři měsíce zlepším? 

You May Also Like

19 comments

  1. Super článek! Bohužel si nepočítám, kolik peněz utratím, ale nejspíš začnu, protože vidím, že to bude asi potřeba :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noo, taky jsem si po loňském roce řekla, že bych asi měla začít :D:)

      Vymazat
  2. Super článek! Bohužel si peníze, které utratím, nepočítám, ale jak vidím, tak to bude asi potřeba :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ta mikca je super! Dala sem si předsevzetí na minimální nákupy. Zatím to zůstalo u jednoho kousků ☺️

    OdpovědětVymazat
  4. super, že si si dala v nakupovaní takéto "pravidlá", je to naozaj rozumne :) najviac sa mi páči tá prvá mikinka a tá čierna bunda je proste top ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem se rozhodla nenakupovat v normálních obchodech už vůbec, tzn. že si toho tím pádem kupuji dost málo, protože než na něco pořádného v second-handech narazím, tak to docela trvá. Líbí se mi, že nad tím takhle začínáš víc přemýšlet a držím ti palce, ať ti to vyjde.
    Kout světa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to gratuluju, to je takovy muj “maly skromny” cil tohohle dosáhnout :)

      Vymazat
  6. Já jsem najela na dost podobný režim. Ale s jedním rozdílem - teď, když se musím starat sama o sebe, zvládat každodenní starost o domácnost, hradit si auto, Benzin, jeho opravy, kupovat nábytek a mít plnou ledničku a občas cestovat, tak je hrozně náročné k tomu ještě utracet za oblečení.ja si toho letos moc nekoupila Pár svetrů z výprodeje, kalhoty a župan . a to, co jsem si neoblikla, tak letělo na vinted ať mi to nezabírá místo ve skříni, která je malá :D celkove taky nakupuju s rozumem - dost dlouho přemýšlím o každém kousku. Protože co přesně nespadá do mého stylu, nenosím. Ale dneska jedeme do primarku, tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, dospělácký život není sranda no :D taky teď utrácím za oblečení daleko míň než dřív :)

      Vymazat
  7. Ja si väčšinou počítam hneď po nákupe, aby som vedela, že koľko som minula.
    Veľmi sa mi páčia tie veci, ktoré si si ty kúpila. :)
    Budem rada ak navštíviš aj ty môj blog. :)
    http://lifeforjul.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  8. Nakupovacími pravidly se snažím řídit, ale občas se mi to vymkne z ruky :-D

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  9. Já nakupuji oblečení opravdu minimálně. Mám štěstí, že moje sestra nakupuje až až a často se ji něco nehodí a jelikož máme skoro stejné postavy, tak mi to dá. Moc se mi líbí ta sukně. Já takové neumím moc nosím, tak se těším až ji uvidím na tobě a jak to bude vypadat. :)

    OdpovědětVymazat
  10. geniálne urobený článok :) veľmi ma bavil...ja radšej nepočítam koľko míňam...zle by sa mi spávalo

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovědětVymazat
  11. Nádherné kousky :-), u nakupování se snažím poslední dobou uvažovat podobně. Jinak si často nakoupí člověk tolik věcí, které ani nenosí no.
    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Určitě byl dobrý nápad takový článek napsat =) je dobré se zamyslet nad svými nákupy..rozhodně tolik neutratím za oblečení ani za rok na tož za tři měsíce a navíc hlavně nakupuji v UK charity shopech..tam totiž jsou super kousky třeba za 60 Kč :) bohužel ty české sekáče už tak atraktivní nebývají =(

    Držím ti palce do budoucna!

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)