Cestovní deníček: Krakov a Osvětim


Já tak ráda cestuji a poznávám nová místa. Tohle je jedna z těch věcí, která mě naplňuje neskutečnou energií a radostí. Jo a taky miluju focení, prohlížení si fotek a vzpomínání na všechny ty místy, která jsem měla možnost vidět a zážitky, které jsem tam zažila. Taky moc ráda sbírám různé věci z daných zemí - většinou si vždycky přivezu pohled, nebo si nechávám jízdenky z veřejný dopravy a tentokrát jsem si třeba koupila polský Joy. Mimochodem, polština je hrozně super a chci se ji naučit, protože i když je to dost podobné (slovanský jazyk, no), tak dokud si nedám aspoň 3 piva, tak moc nerozumím.

Mé dnešní zážitky tedy budou z Polska, kam jsme se vydali s Mildou a jeho taťkou za jejich příbuznými. Jeli jsme v pátek brzo ráno a i tak to byla do Krakova pořádná dálka. Cestou jsme se zastavovali ještě v Osvětimi, protože právě ta byla už dlouhou dobu na mém seznamu míst, kam bych si chtěla udělat výlet. Někdy je prostě dobré kromě hezkých blogerských kaváren vidět taky něco reálného, navíc už na střední škole mě téma holocaustu dost zajímalo. Pokud nejste úplně slabé povahy, doporučuji Vám se tam zajet podívat. Ve mě to nechalo poměrně silný zážitek, protože mi občas přijde, že jsem trošku sadistická, takže jsem si to na každém místě snažila vybavit tak, jak to tam tenkrát všechno asi probíhalo. Občas mi z toho šel mráz po zádech. Nejvíc na mě zapůsobila (samozřejmě ne nějak pozitivně) přijímací místnost - je to taky možná proto, že to byla jedna z mála zachovaných budov, většinu jich příslušníci SS vyhodili do vzduchu než byl tábor osvobozen.








Dále naše cesta pokračovala do Proszowic, kde jsme bydleli. Na to, že je to poměrně menší městečko, mají tam opravdu nádherný a velký kostel. Jedna věc, která Vám dojde (pokud to už nevíte) hned po příjezdu do Polska je, že jsou opravdu silně věřící. Každá větší vesnička má vlastní kostel, všechny hřbitovy jsou upravené a na každém hrobě jsou aspoň tři květiny. Všude visí plakáty a obrazy již zesnulého papeže Jana Pavla II a vy máte vlastně strach jít do kostela, aby Vám tam třeba náhodou nezazvonil telefon, protože oni to berou opravdu hodně vážně. Navíc jsme se tam přijeli v období Velikonoc, takže to všechno bylo ještě mnohokrát silnější. Pozdě večer jsme se vydali do centra Krakova a podívali se nahoru na věž Radnice, odkud byl krásný výhle na celé staré město Krakova.

Druhý den ráno jsme si nejdřív prošli Proszowice a potom si zajeli na outletového centra Factory. Naneštěstí, kvůli velikonocům, zavírali brzo, takže jsme měli asi tak dvacet minut. No nic, obchodů je tam spousta, takže třeba příště. A aspoň jsem nic neutratila :D




Pak už jsme se vydali do starého města Krakova. Staré město je opravdu malinké a máte ho prolezlé téměř hned. Proto je výlet do Krakova na jeden den úplně ideální. My jsme cestu začali na historickém náměstí Rynk glowny, které je opravdu obrovské (třeba 2x větší jak náš Staromák v Praze) a můžete si tam zajít i na tradiční tržiště, my jsme zrovna měli štěstí na to velikonoční. Na oběd jsme si zašli do skvělé pizzerie Pino (Szczepańska 4, 33-332), což je opravdu super blogerský místo a být to v Praze, tak je toho plný instagram. A pizzy tam mají opravdu výborné! Cestou od náměstí, přes různé uličky plné krásných kostelů jsme se dostali až na hrad Wavel, jehož náměstí je teď právě nádherně rozkvetlé, a tak mě dost mrzelo, že jsme tam kvůli zimě nestrávili víc času. Poslední zastávkou byla židovská čtvrť, kam jsme se přemístili autem. Z toho místa dýchá taková zvláštní atmosféra, přišlo mi to tam jako "klid před bouří". Nicméně, pokud se tam budete chtít zastavit na drink a chvilku posedět skoro venku, tak doporučuji bar Nova resto.

Tak to je z mého výletu vše. Co jste přes velikonoce dělali vy?:) Já už Vám můžu prozradit, že můj příští výlet bude do Milána, kam už se hrozně těším. 


















You May Also Like

5 comments

  1. Krakow a Auschwitz sú dve miesta, ktoré už veľmi dlho túžim vidieť. Snáď sa mi to raz splní :)
    Moc krásne fotky.

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite si tam nekdy udelej vylet, je to dobre to videt :)

      Vymazat
  2. Pěkně nafocené :) a když vidím ty skvělá jídla, úplně jsem dostala hlad :/ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo taky na ne zrovna koukam a rikam si, ze bych si mohla neco zakousnout :D
      Jinak dekuju :)

      Vymazat
  3. jj polština je super, sám ji vyučuji a překládám.. :)

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)