Lednové čtení



Asi jako většina z Vás jsem si v novém roce předsevzala, že bych měla víc číst. Ne, že bych si to nepředsevzala už tak třetí rok po sobě, ale letos jsem jako první knížku přečetla opravdu mistrovsky zábavné dílo, takže jsem o to víc namotivovaná. Součástí mého předsevzetí budou tyhle články, kde bych vždycky chtěla zhodnotit knížky, co jsem za ten měsíc přečetla a zároveň přidat tipy na knížky, které mě zaujaly, a které třeba budu číst příští měsíc. Taky budu moc ráda za tipy od Vás, protože inspirace je nevyčerpatelná. Nejsem úplně velký čtenář, takže dát si jako cíl 50 knížek za rok je pro mě hrozně moc. Proto si radši žádný cíl dávat nebudu, protože přeci jenom nečtu pro splnění limitu, ale pro zábavu.

Co jsem tedy přečetla za leden? Jednu knížku. Ale svým humorem to vynahrazuje alespoň tak za deset knížek. Poslední aristokratka od Evžena Bočka. Titul "nejhumornější kniha roku" získala opravdu oprávněně. Ještě se mi nestalo, abych se v metru začalo hlasitě smát, nebo svým smíchem večer budila přítele. Proklínala jsem každý den, kdy jsem si musela číst Ústavu a Listinu základních práv a svobod místo tohohle skvostu.

O čem teda knížka je? Nejsem zrovna typ člověka, co si rád čte sáhodlouhé popisy děje, a proto to řeknu ve zkratce. Jedna typická americká rodina zdědí zámek v Čechách, kam se musí přestěhovat a začít tam žít aristokratický život. Nejsou to žádní boháči, takže si zrovna nemůžou rozhazovat jako třeba kníže Schwarzenberg, ale elán jim i přesto zůstává. Otec je velký šetřílek a proto řídí hospodářství on, matka se naopak vzhlíží v princezně Dianě a ráda by se přestěhovala spíše do Buckinghamského paláce,proto pro ni bude zámek Kostka zklamáním, stejně jako "velkoměsto" Brno, kde si chudák myslela, že mají lidi zákaz vycházení a proto nikde nikdo není. Jejich dcera, z jejíhož pohledu se celý příběh vypráví, se dokázala do role aristokratky vžít asi nejvíce, zvykla si pomáhat místní kuchařce a opsat si s ní (jak ona říká) cvaknout ořechovky. Tohle si prostě musíte přečíst :)




A co plánuji číst v únoru? Ráda bych se vrhla na pokračování aristokratky - Aristokratka na koni a Aristokratka ve varu. Ale zatím je nemám koupené, takže na ně řada možná dojde až později. Chtěla bych si taky přečíst Jíst, meditovat, milovat od Elizabeth Gilbert, které jsem zatím přečetla asi 1/3 a pak na ni úplně zapomněla. Pořád mám taky na seznamu knížky, co jsme měli k maturitě. Konkrétně si chci přečíst Zeď od Jeana Paula Sartrea, Žert od Kundery a Saturnina od Zdeňka Jirotky. To za únor asi všechno nestihnu, ale aspoň něco z toho bych mohla. Nebo to třeba bude nakonec úplně něco jiného, uvidíme na začátku března :)

Co teď máte na svém knižním seznamu vy?:)



You May Also Like

3 comments

  1. Ja by som si rada prečítala Inferno od D.Browna, tak uvidím, kedy sa do toho pustím. :)

    Pozývam teba a tvoje čitateľky na giveaway:
    http://rebelliouslily.blogspot.sk/2017/02/giveaway-ku-100-k-navstev-blogu.html

    OdpovědětVymazat
  2. Túto knihu som síce nečítala, ale mamka vravela, že sa na nej neuveriteľne bavila. Ja momentálne čítam To od Kinga.

    Flung out of space

    OdpovědětVymazat
  3. No mne sa zatiaľ nedarí viac čítať. Už asi štvrtý mesiac mám rozčítanú jednu knihu a to ani nie je žiadne mnohostranové veľdielo. Ale snáď sa k tomu už konečne dokopem. Tá aristokratka vyzerá ako super kniha, možno sa po nej poobzerám :)

    NITA-NEW POST

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)