Mnich, který prodal své Ferrari

Krásné pondělní odpoledne,

na dnešní náročný povíkendový den jsem si pro vás připravila takový pohodový článek o knížce, kterou by si měl myslím každý přečíst. Je to celkem populární knížka a jelikož mi ji doporučovalo hrozně moc lidí, tak jsem se dokopala k tomu, že jsem si ji taky nakonec přečetla. A vůbec toho nelituji!

"Tato kniha pomáhá lidem na celém světě objevovat štěstí." Tohle je docela trefný podtitulek knihy. Když jsem si četla názory ostatních čtenářů, tak jsem se k mému údivu setkala i s dost negativními komentáři, podle kterých jim prý kniha nic nedala a byla to ztráta času. Myslím si, že každý, kdo si knihu přečte a přemýšlí nad ni, tak si v ní najde nějaké rady, které jsou jak dělané přímo pro něj. Ale zpátky ke knize.

Je to příběh podle skutečné události napsaný Robin S. Sharmou, kanadským spisovatelem, který je stejně jako hlavní postava příběhu Julian Mantl vystudovaný právník. Julian Mantl je starší právník, který má tolik peněz, že neví co s nimi. Jednoho dne se mu ale stane něco, co navždy změní jeho život. Kvůli své stresující práci prodělá infarkt a uvědomí, jak špatně dosud žil svůj život. Vydává se do Indie do zapomenutých krajů. Tam se setkává se sivanskými mnichy, kteří mu postupem času prozrazují tajemství věčného a spokojeného života. Příběh začíná vlastně až v době jeho návratu, kdy se setkává se svým přítelem Johnem, kterému o svých zážitcích vypráví a také mu sděluje tajemství života.


Dává mu rady, jak by měl žít, aby byl jako život kvalitnější a prožil ho naplno. Spoustu rad mě velice zaujalo a ovlivnily můj každodenní život. Vzpomenu si třeba, že když mi není nejlíp, měla bych se smát. Ať už důvod mám nebo ne a vždycky mi to zlepší náladu. Další rada, která mě oslovila je, že bych žití neměla odkládat na zítra. K té se váže příběh, ve kterém se trochu vidím. Je o chlapci, který pořád chtěl být jinde, než byl teď a pořád chtěl být starší, než teď je. Když se mu jeho přání splní a on má možnost přetáčet svůj život jako na DVD, je najednou starý a uvědomuje si, že svůj život neprožil tak, jak by si přál.

Abych nehodnotila jenom kladně, mám i pár drobností, které bych knize ze svého pohledu vytkla. To, že některé rady, mi přijdou zvláštní a neužitečné, to nemu hodnotit. Patří to k té filosofii a já to respektuji. Co se mi nelíbilo, byly občas až hloupé poznámky Johna, kamaráda Juliana, který měl představovat ignorující společnost. Další věc, které se mi na knize nelíbila, je trochu nereálný příběh- bohatý advokát, který má vše na co si může vzpomenout, prodá svůj majetek a odjede do Indie. Normální lidé se asi jen tak nezvednou, neopustí své zaměstnaní a nevydají se do Indie. I když to zní tak báječně!

I přes tyhle nedostatky, které ale třeba ostatním mohly připadat naprosto vhodné a naopak by je hodnotili jako klady, jsem si knihu zamilovala a už teď vím, že si ji budu muset přečíst ještě jednou, protože mám pocit, že dokáže můj život trochu zlepšit :)

You May Also Like

3 comments

  1. Knihu jsem četla a jelikož se už delší dobu zajímám o buddhismus, nebyla to pro mě žádná novinka :) Určitě ale stojí za to si knihu přečíst, je v ní mnoho inspirativních myšlenek a rad. Ovšem asi to není nic pro lidi, co si myslí, že síla myšlení apod. jsou spiritualistické bláboly :D

    http://ordinary-silly-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to o hloubce života především. Ne každý má ale schopnost vidět. Bohužel.

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)