Cestovní deníček: Zakopane a Erasmus reunion

zakopane

Miłość, miłość w Zakopanem...

Pardon, jestli vám to teď pár dní bude hrát v hlavě, ale to je tak geniální písnička, že jsem se o ní s vámi musela podělit. Tím spíš, jestli jste tenhle článek našli z důvodu, že se Zakopane chystáte navštívit, protože potom tuhle písničku znát musíte.

V červenci skončilo moje Erasmus dobrodružství a já doufala, že to není naposled, co tyhle lidi vidím. A nebylo. Hned v srpnu mě v Praze navštívili moji spolubydlící z Valencie a v září jsem se rozhodla já vydat na sever navštívit svoje kamarádky z Polska. No a teď jsem momentálně zpátky ve Valencii - ale o tom zase příště. Tohle je mimochodem jedna z nejlepších věcí na Erasmu - uděláte si kamarády po celém světě :) 

A tak jeden deštivý pátek, kdy nám zrovna (překvapivě už ne aktuální) ministr zdravotnictví doporučuje zůstat doma, beru svůj malý cestovní kufr a na hlavním nádraží nasedám směr Ostrava, Katowice a cílová destinace Zakopane. Ve vlaku stihnu přečíst nádhernou knížku Gump - pes, který naučil lidi žít (více o ní tady) a po 12 hodinách dorážím autobusem do malého horského městečka Zakopane, které mi svým vzhledem připomíná německé a rakouské vesničky v horách. První večer se samozřejmě neobejde bez vína a dohnání všech novinek od doby, kdy nás korona rozdělila.

Chochołowskie termy

Chochołowskie termy

V sobotu to nejdřív vypadá, že počasí bude nic moc, a tak vyrážíme do aquaparku s termálními prameny - Chochołowskie termy. Venku se nakonec udělá nádherně, a tak kromě spa trávíme většinu času ve venkovních termálech. Cestou zpátky se stavujeme na oběd a zbytek dne trávíme procházkou po Zakopanem, kterou zakončujeme drinkem ve střešním baru v centru, kde máme přímý výhled na západ slunce. 

rusinowa polana

Gęsia Szyja

Psia trawka

Letos mě opravdu trápí suché rty a speciálně, když jdu někam do přírody. Proto jsem s sebou začala opravdu všude nosit tenhle balzám na rty od Weleda, který má skladnou velikost akorát do kabelky, ale zase ho stačí malé množství, takže ho už pravidelně od léta používám a zatím mi přijde bezedný. 

Rusinowa Polana

Rusinowa Polana

Psia Trawka

Gęsia Szyja

Rusinowa Polana

Psia Trawka

V neděli už nás čekal výšlap kousek od Zakopane - naším cílem bylo dostat se přes Rusinowu Polanu do Gęsia Szyja a potom přes Psia Trawka zpátky. Hned po půl hodině výšlapu jsme ale narazily na kostel a jelikož byla neděle, rozhodly se holky, že mě jako zapřísáhlou ateistku vezmou na mši - s tím, že to bude tak půl hoďka. No, nakonec to trvalo přes hodinu, v kostele byla zima a zjistila jsem, že polské drogy jsou polské cesty. Užitečná lekce. Nicméně jsme si zadarmo mohly dát teplý čaj a co je zadarmo, na to Češi slyší, takže nakonec vlastně všechno v pořádku. Procházkou nám pohodovou chůzí a s častými přestávky zabrala asi půl dne a obtížností bych ji hodnotila tak 2/5 - s kočárkem bych tam nešla, ale s dětmi se to dá v pohodě zvládnout (paradoxně jsem většinou potkávala zadýchané rodiče a jejich děti čekající nahoře na kopci).

No a tímhle výletem můj víkend v Polsku skončil a v pondělí jsem se vydala na další 12 hodinovou cestu směrem Praha. Pokud jste o Zakopanem nikdy neslyšeli, tak si to určitě vygooglete, doporučuji tuhle destinaci všema deseti, protože:

  • příroda, příroda, příroda!
  • je to daleko levnější než Alpy 
  • autem to není ani tak dlouhá cesta
  • když nebude počasí na hory, vždycky můžete skončit v termálech
Jaká je vaše oblíbená destinace v Polsku? A byli jste někdy v Zakopane?


You May Also Like

7 comments

  1. Erasmus a zážitky z něj ti popravdě tiše závidím! :) Musí to být dokonalá zkušenost a jak sama říkáš, je fajn si vytvořit přátelé v různých koutech světa. :) Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tip na písničku, hned jsem si ji na youtube uložila. Ještě jsem ji pořádně neslyšela, ale věřím, že se mi bude líbit. :D
    Super fotky.. a ty hory!! ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Hey dear! I loved your post and already followed you! I want invite you to visit and follow my blog if you want <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. O městečku slyším poprvé, ale vypadá to tam mooc krásně. Mám moc ráda přírodu a procházky do ní :) Erasmus musela být skvělá zkušenost :) Já na to nemám koule :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)