Cestovní deníček: Moraira & Calpe (provincie Valencia)

Valencia Provence trips

V neděli mě čekal první výlet mimo Valencii. Do teď jsem se vlastně snažila poznávat jenom město, ve kterém studuji, abych se všude vyznala a věděla, kam vzít svoje kamarády, až mě přijedou navštívit. Nakonec jsem měla tolik zařizování a školy, že se mi to tak úplně zatím nepovedlo - a navíc, ve Valencii je toho tolik co dělat, že to za ten půl rok nemůžu ani všechno stihnout. 

Vstávání v šest hodin ráno mě trochu vrátilo do reality a když jsme pak ve finále na místě srazu čekali asi hodinu na autobus, vůbec mě to nevyvedlo z míry. Dobře, to kecám, trochu jsem nadávala, protože bych tu hodinu radši ještě prospala, ale snažila jsem se to brát španělsky a být v klidu. Jedna, dva, tři nádech.
Moraira Spain what to do

Moraira Spain brunch places

První cílem byl naší nedělní poutě bylo malé přístavní městečko Moraira, které je vzdálené asi hodinu a půl od Valencie. Už v autobuse jsem nedokázala přestat myslet na jídlo a tak nás Pinterest zavedl rovnou z autobusu do krásného podniku Artesano, kde jsme si s Izou (mojí nizozemskou spolubydlící) daly výborný chia jogurt s ovocem a marmeládou - doporučuji!

Následující plán byl ztatit se v centru města a objevovat ho očima místních - a byl to ten nejlepší nápad, protože i tohle malé městečko skrývalo tolik krásných uliček a zákoutí, že si člověk chvilkama připadal jak z filmu Mamma mia nebo někde na Santorini. Už chyběli jen blázniví influenceři a páry, které by se fotily na každém rohu. Ale nám teda nechyběli, my byly celkem spokojené s klidem a pohodou, které městečko nabízelo. 

Původně jsme si chtěly vyjít nahoru na vyhlídku (k Circle parku), odkud je nádherný pohled na přístav a bílé baráčky, ale znáte to, člověk se nají a nic se mu nechce. Když se k tomu ještě přidá dusno a špetka lenosti, skončí to nakonec jen u takové menší vyhlídky, která nám sice zabrala jen deset minut, ale i tak jsme se cítily jako po maratonu #sportygirls.

Potom už jsme jen prošly přístav, kde jsme měly v plánu udělat menší photoshooting, šly jsme se podívat taky k hradu a na posledních 20 minut si sedly na pobřežní skály a čekaly, jestli vlny budou tak silné, že pojedeme autobusem promočené. Ale nebyly. 

What to visit in Moraira?

  • brunch place Artesano
  • get lost in the old town streets
  • beautiful view to the Puerto de Moraira from the Circle park
  • go down to see the Puerto de Moraira
  • see the castle and sit at the rocks nearby
  • go to the Playa de l'Ampolla


Moraira Spain places port




Moraira Spain places what to do
Přejezd do Calpe trval asi něco pod hodinu a jestli je něco pravý opak klidného malého městečko jako byla Moraira, je to právě Calpe. Mrakodrapy jako v New Yorku, pláže jako v Miami a ruch města. Taky ale obrovská skála, která je součástí přírodního parku El Peñón de Ifach zapsaného na seznamu světového dědictví UNESCO. A právě to byl náš (neskromný) cíl.
Calpe Spain Parque Natural de Penyal D’Ifach

Calpe Spain Parque Natural de Penyal D’Ifach
Přidaly jsme se k větší skupině Erasmus studentů, abysme měly tu správnou motivaci zdolat cíl a ve své nepříliš sportovní obuvi (pardon moje milé Birkenstocky) jsme se vydaly nahoru na horu. Vítr bohužel nebyl zrovna v zádech, naopak spíš v obličeji a ve vlasech a slunce ve tváři jsme zrovna bez opalovacího krému nepovažovali za výhodu. Odvážně jsme došli až do půlky, kde se lidi začali odpojovat a vracet se dolů. Druhá půlka už totiž opravdu vyžadovala kvalitní obuv a taky méně strachu z výšek, než momentálně mám. I tak to byl ale výšlap asi na 45 minut a ten výhled stál maximálně za to, takže i pokud nemáte správnou obuv, doporučuji aspoň první část výšlapu.

Zbytek času jsme už jako zasloužený odpočinek trávily na pláži Arenal, která je moc útulná a později odpoledne už ani ne tak přeplněná.

What to visit in Moraira?

  • hike to natural park El Peñón de Ifach
  • enjoy time at Playa del Arenal
  • visit Baños de la Reina

Calpe Spain Parque Natural de Penyal D’Ifach


A jenom tak pro info, to co vidíte za mnou, byl ten náš neskromný cíl. Takže myslím, že docela dobrý na to, jak moc jsme sportovně založené.

You May Also Like

3 comments

Těším se na všechny Vaše komentáře :)