10 tipů, jak se efektivně učím cizí jazyky

Jak už jsem psala v jednom dřívějším článku, moc mě baví učit se cizí jazyky (a nejen ty cizí, i češtinu jsem vždycky milovala)! Vlastně mě to bavilo vždycky a dokonce jsem si i myslela, že mám na to celkem talent, jenže to bylo na gymplu, kdy na to většina spolužáků kašlala a já tak mohla být občas za hvězdu(:D). Teď na vysoký a na různých kurzech už je to jiný, lidi mají opravdový zájem se to naučit a já už občas cítím, že zaostávám... A proto je právě teď ten vhodný čas, abych si osvěžila všechny svoje (řekla bych celkem úspěšné) metody, jak se efektivně učit cizí jazyk! Tak pojďme na to :)

1. Vypisovat, vypisovat, vypisovat
Jak si nejlépe do hlavy vštípit nová slovíčka? Vypsat si je. A ne do počítače, ale nejlépe do sešitu. A ne jenom jednou, ale třeba i čtyřikrát. Já si je ve škole vždycky vypisuju do sešitu, kde mám všechny poznámky, doma si je pak přepisuju do slovníkového sešitu a ty nejdůležitější si občas přepíšu na takový pěkný růžový papír a pověším si je na nástěnku, kde je mám pořád na očích :)

2. Filmy s nečeskými titulky
Pokud se Vám zrovna nechce do učení jako takového, pusťte si film. Nejlepší je podle mě si pustit film třeba ve španělštině a ještě se španělskými titulky. Když to slyšíte a ještě vidíte, je to vlastně dvojnásobný učení. Já si občas anglický filmy pouštím se španělskými titulky a taky mi to přijde jako celkem dobrá metoda :)

3. Čtení je základ
Pokud rádi čtete, tak máte napůl vyhráno. Z knížek nejlépe okoukáte běžná slovíčka (pokud teda nebudete číst Shakespeara) a naučíte se základní fráze. Já taky ráda čtu zprávy na internetu, kde zase najdete spíš odbornější slovíčka a můžete se zaměřit na určitý okruh - politika, sport, celebrity, ... Já mám ještě třeba takovou hezkou tradici, že vždycky, když jedu někam do ciziny, tak si tam koupím časopis v jejich jazyce, i když třeba polsky moc neumím a německy třeba téměř vůbec, ale občas si nějaká slovíčka vyhledám a utkví mi v hlavě (třeba jako polská kobieta).

4. Důležitá je pravidelnost
Co si budeme namlouvat, učit se jazyk na gymplu a pak už s tím nijak dál nepokračovat, znamená zapomenout téměř všechno. Já se do pravidelnosti snažím přinutit alespoň tím, že buď chodím na nějaké kurzy nebo si ve škole zapíšu nějaký předmět. Díky tomu se pak přinutím se na to podívat i doma, abych nebyla příště za hlupáka. Ideální jsou tak aspoň 2 hodiny týdně, to by šlo ne?:)

5. Zamilujte se do kultury
Španělštinu jsem se začala učit hlavně díky Argentině, což je moje absolutně vysněná země. A taky jsem se absolutně zamilovala do její kultury. Zajímám se o historii Argentiny (a Evita je pro mě absolutní hrdinka!), o její vášeň k fotbalu (Boca Juniors a Angel Di María) a taky se mi líbí jejich nadšení pro tango (i když na tancování nemám vůbec žádný talent). To, že se budete zajímat o to, jak to v dané zemi chodí, co tam lidé mají rádi a pro co žijí, Vám pomůže jazyk vnímat úplně jinak.

6. Překládejte si písničky a učte se je nazpaměť
Samotnou mě překvapilo, kolik slovíček jsem se naučila díky různým písničkám. Hlavně pro ty španělské mám obzvlášť slabost - takový Enrique nebo Alvaro Soler jsou moje topovky. Čtu si texty jejich písniček na Karaoketexty a pak jsem schopná pouštět si je na repeat celé odpoledne a zpívat si je pořád dokola, až dokud mi z toho nehrabe.

7.  Pořiďte si učebnici
Já vím, zní to jak ve škole. Ale ono to opravdu pomáhá. Přinutí Vás to učit se daný jazyk nějak strukturovaně, máte tam výběr slovíček, co se naučit a většinou se dozvíte i něco víc o zemích, kde se tím jazykem mluví. Navíc se tam můžete vyřádit v podtrhávání a vyznačování a mně osobně se z učebnic pak i dobře učí a ráda se k ním vracím a listuju v nich.

8.  Navštivte danou zemi
Nejlepší způsob, jak se jazyk naučit rychle, je strávit v té zemi nějaký čas. Neříkám, abyste si hned platili drahé jazykové kurzy, úplně např. stačí, když si uděláte v létě měsíc čas, najdete si přes internet nějakou práci (třeba servírka nebo něco takového brigádnického) a taky nějaké spolubydlení (nejlépe třeba s nějakými studenty z různých zemí - čím víc národností, tím líp!) a můžete vyrazit. Já vždycky když jedu někam do ciziny (a třeba i jen na výlet na 3 dny), beru si slovník a snažím se mluvit jejich jazykem. I když mi to občas nejde, nerozumím a mám třeba špatnou výslovnost, nikdy jsem nenarazila na nikoho, kdo by se mi smál nebo se se mnou nechtěl bavit, spíš naopak byli všichni moc milí, mluvili na mě pomalu a snažili se mi porozumět. Vždycky jsem z toho měla hrozný zážitek a zlepšilo mi to den. Už jako malá, když jsme jezdili s rodiči, jsem vždycky všude chtěla mluvit a všechno vyřizovat :D:)

9. Najděte si nějaké zajímavé akce ve Vašem městě
A jsme zpátky u té kultury. Máte rádi Anglii? Navštivte třeba fish & chips restauraci. Nebo zajděte na nějaký festival filmů z dané země. Já byla třeba minulý týden na Festivalu argentinského filmu v Kině  Lucerna a zjistila jsem, že tyhle akce pořádají často a na výběr je spousta zemí, tak se zkuste podívat, jestli tam třeba není i Vaše oblíbená země.

10. Rozhovory ve sprše 
Můj speciální tip na závěr!:D Většinou tohle dělám, když mám euforii z nějakého hodiny španělštiny nebo mám prostě povídací náladu. Sama se sebou si vymýšlím rozhovory a vždycky koukám, jak širokou mám slovní zásobu a jaký slovíčka mě vůbec napadají, zkuste to a uvidíte, že překvapíte sami sebe. A o čem mluvit? Vlastně o čemkoli. Jaký jste měli den, jak mluvíte se svým klukem, nebo třeba můžete pomlouvat se svoji kamarádkou :D:)

A jaké jsou Vaše metody učení cizích jazyků?:)

You May Also Like

2 comments

  1. Taky mě jazyky baví, jenže už dvakrát mi to bylo totálně zhnusený. Když jsem nastupovala na střední, hrozně jsem se těšila, jak se naučím španělsky. Jenže všichni ostatní si vybrali němčinu nebo ruštinu a já se tím pádem musela přizpůsobit. A ani jeden z těch jazyků se mi fakt nelíbí :( Ale angličtinu miluju, a to hlavně díky jedný profesorce, která prostě věděla, co dělá :) Tipy jsou super, určitě pomůžou spoustě lidí, sama se s několika ztotožňuji :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem teď začala číst blogy, které jsou psané anglicky.. strašně ráda totiž šmejdím po různých blozích, tak jsem si říkala, že abych si nepřipadala, že se jen flakam, tak budu číst aspoň ty anglické, abych se něco naučila. A vždy si vypíšu slovíčka, kterým nerozumím a mám je přilepené na notebooku, protože to mám jistotu, že se na ně aspoň občas podívám a zapamatuji si je:)

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)