Jak jsem přemýšlela o zero waste

zdroj: instagram freeofwaste

Ještě před rokem se mě někdo zeptat, jaký názor mám na zero waste, tak na něj koukám dost nechápavě. Zero waste = nulový odpad. Cože? To jako jde?

Na zero waste jsem poprvé narazila na začátku září minulého roku v rámci akce Czech zero waste week, o které jsem se dozvěděla od holek z blogu Czech zero waste a hrozně mě to zaujalo. Jenže následovalo stěhování, do toho taky zkouškové a teď tu sedím a přemýšlím, že bych měla vynést koš. Nedělala jsem to náhodou předevčírem? To vážně dokážu naplnit koš za dva dny? Kde se tolik odpadu bere sakra? Abyste rozuměli, já jsem zatvrzelý odpůrce vynášení odpadků. Protože práce, co není v domě, není pro mě. A ještě v téhle zimě. Doma v Boleslavi jsem dokonce musela obcházet celý panelák, protože pro někoho, kdo se bojí být i přes den sám doma, nepřipadá cesta sklepem v úvahu. Ani kdyby venku padaly trakaře. Prostě ne.

Mé důvody k přemýšlení o zero waste tedy nejsou úplně čisté. Je to z velké části lenost vynášet odpadky. Ale taky se samozřejmě snažím být, jak já ráda s oblibou říkám, eco-friendly, protože mi není lhostejné, co s naší planetou v budoucnu bude. A i když vím, že já jako jedinec toho moc nezmůžu, tak je tu taky tenhle článek, který by měl oslovit další lidi. I kdyby se nad tím zamysleli jenom dva lidi, byl by to úspěch.

Pokud o projektu "zero waste" nic moc nevíte, tak si přečtěte výše zmíněný blog, nebo si pusťte nějaká videa na youtube, je toho spousta. Ale ve zkratce se prostě jedná hlavně o to, abyste měli co nejméně odpadu a zároveň co nejvíce odpadu (který je pro vás nezbytný, což snad postupem času nebude žádný) třídili. Patří k téhle myšlence i tzv. "minimalismus", tedy abyste se zbavili co nejvíce krámů a nechali si pouze věci, které opravdu potřebujete. S tím mám trochu problém. Dost nerada totiž vyhazuji staré věci (protože památky, že jo a taky se to možná ještě jednou bude hodit) a taky dost ráda nakupuji nové věci (hlavně ve slevě, že jo, protože neber to za tu cenu). A to je špatně. A taky se s tím od nového roku snažím bojovat. Fakt se snažím - důkazem bude článek na začátku únoru o tomhle mém plánu nenakupování a k tomu seznam věcí, co jsem si pořídila, těšte se!

No a teď tedy stěžejní body dnešního článku. Jak jsem se já (pro začátek) rozhodla podpořit tenhle projekt?

1. Už žádné papírové kapesníky. Člověk, co má celý rok rýmu, to má prostě těžký. A smrkat se prostě musí. Když jsem si tak přemítala v hlavě, co je můj nejčastější odpadek, byly to právě papírové kapesníčky. Takže dost! Od teď si nechám od mamky dovést látkové a budu používat převážně ty.

2. Šťáva místo minerálek. I odpůrci vody, jako jsem já, to mají prostě těžký. Jenže takovou spotřebu plastových lahví, jakou máme s přítelem, nemá rozhodně nikdo jiný. Proto jsem se pro začátek rozhodla, že si koupím šťávu, která vydrží tak 14 dní a tedy místo 14 plastových lahví budu vyhazovat jen jednu láhev od šťávy.

3. Vytřídím oblečení. Podle mě to je tak po pátý, co sem tohle píšu, ale tentokrát by to doopravdy mohlo vyjít. Budu mít totiž novou skříň - snad už příští týden. Takže si do ní dám jen to, co opravdu plánuji nosit. A možná taky nějaká trička na doma a na karneval, kdybych se někdy nějakého zúčastnila a taky na práci venku na zahradě (kterou nemáme) a tak no. Znáte to.

4. Nakupovat jídlo s rozmyslem. Jestli něco nesnáším, tak vyhazovat jídlo. Vždycky se snažím odhadnout porci, kterou si dělám třeba k obědu, aby nic nezbylo. Taky se všechno snažím sníst před tím, než se to zkazí. Já jsem snad radši, když je lednička prázdná a nemusím se stresovat, že se něco zkazí :D Tohle budu muset hlavně naučit přítele, protože ten o takových věcech vůbec nepřemýšlí a hrozně mě to rozčiluje :D

5. Textilní odličovací tampónek. Další moje velmi častá položka v koši je odličovací tampónek. Už jsem si na internetu hledala a dají se normálně koupit buď opravdu textilní nebo aspoň ekologické. Mě zaujal tenhle z videa od Weef. Tak doufám, že ho někde seženu :)

To by asi stačilo. Mám takové pravidlo pět a dost. Jakmile si totiž dám velké cíle, tak se na to vyseru (promiňte mi to slovo) úplně. Tak a teď mě zajímá, kdo z Vás už o tomhle projektu slyšel a případně, jestli máte nějaké tipy pro začátečníky jako jsem já?:)

P.S. Po přečtení článku moji rodinou, musím upravit pár údajů:
- vyseru se neříká, to prostě není slovo pro blogerky
- předevčírem koš vynášela mamka, ne já, přiznávám se

You May Also Like

5 comments

  1. Poslední dobou si čtu o zero waste čím dál častěji a v budoucnu bych se tím chtěla hodně řídit, ale teď mám spoustu nervů se školou a prostě si nechci přidělávat starosti - na něco se člověk vymluvit musí.
    Pro začátek jsem si koupila bambusový kartáček na zuby :D není špatný, ale s Curaproxem se to nedá srovnávat. Rozhodně si plánuji pořídit látkové odličovací tampónky a taky menstruační kalíšek. A teď si mi nasadila brouka do hlavy s těma kapesníkama, protože já jsem přesně ten jedinec, po kterém tady zůstane kapesníková hora :D No tak přeji ti hodně zdaru v tvém úsilí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článok! Na začiatok skvelé... tiež používam látkové vreckovky, nosím si do obchodov vlastné tašky, neberiem žiadne plastové tašky v obchodoch (aj keď sú zdarma), mám na odličovanie uteráčik, ktorý si periem často a snažím sa kupovať, čo najmenej vecí v plaste :)

    Flung out of space

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem si docela jistá, že se ty látkové odličovací tampony dají lehce ušít ze zbytků látek nebo starého trička...

    OdpovědětVymazat
  4. Obdivuji, že se do něčeho takového pouštíš. Já můžu na rovinu říct, že bych to nedala. Něco jako látkový kapesník, bych se prostě použít nedonutila. :D Ale držím palce. :)

    www.bycorra.com

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)