Jak skoncovat s prokrastinací?

Ahoj,

dneska jsem se rozhodla sem přidat zase trošku jiný článek, který normálně nepíšu. Nechci na blog přidávat jenom články, které najdete všude (ikdyž třeba Month in pictures Vás hodně baví a stejně tak mě je vytvářet), tak tu dneska pro Vás mám nějaké osobní tipy, které mi pomáhají na prokrastinaci. A jestli je někdo mistr v prokrastinaci, tak jsem to právě já. Možná bych vlastně měla psát spíš článek Jak prokrastinovat, ale to by Vám asi k ničemu nebylo, myslím, že to jde každému dobře i bez mých tipů.

Neříkám, že jsem nějaký odborník, nebo že mám načtenou hromadu knih na tohle téma a tudíž můžu někomu radit. Chci se s Vámi jenom podělit o tipy, které u mě fungujou. Zároveň budu ráda, když mi sem napíšete nějaké Vaše rady, abych se i já mohla inspirovat :)


1. Každé ráno si udělejte TO DO LIST

Tenhle bod je pro mě asi nejvíc efektivní. Mám v mobilu poznámku s názvem "To do for the day" a aspoň tak 3x týdně si na ni vzpomenu hned ráno, když ještě ležím v posteli a nechce se mi vstávat do tý nepříjemný zimy, a napíšu si dlouhý seznam věcí, co musím (chci) za ten den stihnout.

TIP č. 1: Pište si do seznamu i příjemné věci, které Vám udělají radost: nalakovat si nehty, koupit si časopis, dát si masku na vlasy, ... a taky úkoly, které máte rychle splněné, a tak si můžete hned něco rychle odškrtnout. Mě třeba každá odškrtnutá věc motivuje k tomu, abych plnila další a za den tak splnila celý seznam. Když ho opravdu za ten den splním, odměním se (většinou si zajdu koupit patatas do Bageterie, protože ty prostě miluju a jsem na nich pořád závislá).


2. Zapisujte si všechny plány do diáře

Určitě se Vám často stává, že se třeba domluvíte s kamarádkou, že zajdete do posilky (na nákupy, na oběd, ...) a ono je zrovna venku ošklivo, tak se na něco vymluvíte, protože se Vám nechce. Jak téhle "lenosti" předejít a někam se vykopat? Na mě platí, že si to zapíšu do diáře. Co je v diáři, to se prostě musí splnit. Nechci si do diáře škrtat, nebo tam mít akce, kterých jsem se vlastně nezúčastnila. Beru svůj diář jako takový památník, co jsem všechno za rok zažila. Tohle platí i na školu, např. semináře, které nemám povinné, ale chci na ně chodit, si zapíšu vždycky do týdenního plánovače a pak na ně opravdu jdu.

TIP č. 2: Čím hezčí diář, do kterého si budete rádi zapisovat a nebudete v něm chtít škrtat, tím lepší. Taky pomáhají různé barvičky a zvýrazňovače, které Váš zápisníček ještě vylepší.


3.  Obklopujte se lidmi, co vás inspirují

Tohle je asi jeden z nejdůležitějších tipů, jak získat větší chuť něco dělat a nesedět pořád jenom doma a přemýšlet o tom, jak je to hrozné, že venku prší a stmívá se už ve 4 odpoledne. Pokud trávíte čas s lidma, který Vám vypráví o věcech, které byste také rádi zažili nebo zkusili. Vždycky mě to hrozně nakopne a mám chuť něco vytvářet/vymýšlet, prostě něco dělat a jen se tak nepoflakovat.

TIP č. 3: Inspirují mě i lidi, které osobně neznám a jenom je třeba sleduju na instagramu/facebooku (za mě např. Martina Bechyňová nebo Anie Songe), ale to už je trošku slabší inspirace, protože sice si všechno od nich pročítám a jsem z toho většinou nadšenou, ale ne vždycky z toho mám takovou  tu energii, abych vstala a hned začala něco dělat.

4. Těžší úkoly si rozložte na části

Jasně, ne na všechno existují tipy. Např. psaní seminárky je prostě věc, do které se většině lidí nechce, a proto ji odkládají až téměř na deadline. Když si ale zkusíte sepsat podrobný rozvrh toho, jak budete postupovat a postupně si budete odškrtávat jednotlivé malé kroky, tak to hned půjde líp, protože uvidíte, že už jste pro dokončení úkolu něco udělali. Zase platí tip č. 1 - pište si i zdánlivě malé kroky, jako je např. vytisknutí podkladů k seminárce nebo půjčení odborné literatury v knihovně. 

5. Změňte prostředí

Ať už mluvíme o úplné změně prostředí nebo jenom úpravě stávajícího prostředí, oboje pomáhá. Já se např. ráda chodím učit do různých kaváren, které jsou i ke studiu uzpůsobeny a lidé tam vysedávají třeba tři hodiny, pijou dobrou kávu a u toho pracují nebo studují (můj tip na kavárnu, kde se dobře učí - Cross café v Atriu na Karlově náměstí). Taky ráda chodím do Klementina, kde je opravdu typické studentské prostředí. Pokud opravdu není ten správný den, abyste šli někam ven (třeba když jste nemocní), stačí si třeba jenom uklidit stolek, dát na něj vázu s kytičkou a svíčkou a uvidíte, že hned bude to učení nebo cokoliv jiného příjemnější. 

Tip č. 4: Zas to ale nepřehánějte, aby to místo porovnání stolu neskončilo úklidem celého bytu, a tím pádem také odkládání úkolů, které jste původně chtěli udělat.



Líbil se Vám dnešní článek? Chtěli byste takových víc?:)

You May Also Like

7 comments

  1. Super článek! Fakt skvělý, konečně je někde i něco jiného, než jen co jsem měla dnes na sobě a oblíbenosti za poslední měsíc. Mě se nejlíp učí taky v kavárně (většinou chodím také do crossu, ale v Plzni) a nebo doma v pokoji:-)
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Je to pravda, i když to do list mi nepomáhá. Jsem pak akorát nervní z toho, co všechno jsem za ten den neudělala :D

    OdpovědětVymazat
  3. Super článok! Ja v prokrastinácií taktiež vynikám. Kedysi mi todo listy pomáhali ale teraz je zo mňa totálny leňoch. Teraz som si uvedomila že ak to chcem zmeniť musím sa premôcť a nedovoliť môjmu lenivému ja aby nado mnou mal kontrolu.

    SASHA´S LIFE

    OdpovědětVymazat
  4. Pekný článok! :) Ale mne jednoducho nepomôže nič :D Ono ja som si zvykávala písať to do list, lenže potom som bola ešte viac frustrovaná z toho, že som to nestíhala. A teraz sa ráno zobudím s tým pocitom, že už nestíham, ale chill :D šak neprídem o nervy :D
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý tipy! :) Na mě nejvíc zabírá, když si prostě hned ráno řeknu, že dnešek bude skvělý den a já udělám vše, co je třeba, prostě pozitivní produktivní den. Přístup toho minimálně u mě strašně moc udělá a takhle si od těch negativních líných myšlenek pomůžu :)
    www.lucastirska.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. skvělý článek, každý tip se hodí, já mám ráda aplikace na "to do" a dlouhodobější úkoly si píšu si speciálního deníčku =)

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)