Blogerka v kuchyni 2.díl: Sladký tvaroh

Předem upozorňuji všechny z Vás, kteří si myslí, že tu najdou užitečné recepty, jak něco uvařit nebo upéct, že tyhle články jsou spíš takovou parodii na foodblogerky, protože je jistota, že když se na něco v kuchyni vrhnu, tak tradičně něco pokazím/rozbiju/rozleju atd. (určitě si to dokážete živě představit). Takže, když mám náladu napsat něco na pobavení, je velmi pravděpodobné, že v kuchyni nasbírám dostatek inspirace. První díl téhle série článku Vás zaujal a měl snad rekordní počet zobrazení a tak jsem tu s dalším!:D:)

Znáte, když někde na internetu najdete skvělý recept, který vypadá tak jednodušše, že vám to nedá, abyste si ho nezkusili? Jestli jo, tak si pamatujte jednu cennou radu, které Vás zachrání od hodin strávených nadáváním si, bědováním a modlením se, aby to vůbec někdo snědl- NIKDY (!!!) to není tak jednoduché, jak se Vám to zdá a VŽDYCKY (!!!) je v tom nějaký háček. Proto už jsem hledání receptů na internetu zcela vzdala a kuchyni se chvíli vyhýbala obloukem. Jenže život v Praze, kde nikde poblíž není maminka, která vždycky něco uvaří nebo napeče, je pro mě docela komplikovaný. Stačí mi vždycky projet bráchy instagram, abych se podívala, co se doma vařilo a mám chuť se přestěhovat zpátky do tepla domova. Když jsem tenhle týden přijela domů, měli jsme v lednici sladký tvaroh s banánama a piškotama - naprostá mňamka! Mamka mi tvrdila, že je recept naprosto jednoduchý a nic se na něm nedá zkazit (teď si vzpomeňte na moje NIKDY A VŽDYCKY pravidlo) a tak jsem se rozhodla, že to vyzkouším, že třeba ještě nejsem zas tak ztracený případ.

Co k sladkému tvarohu potřebujete? Stačí nějaká miska, do které tvaroh budete dělat, a z které ho pak budete jíst, 2 banány (nebo jakékoli jiné ovoce, třeba jahody), zakysaná smetana, tvaroh, piškoty a třtinový cukr. I postup se zdál být snad jako facka, tak se pojďte podívat, jak jsem postupovala já.

Prvním krokem je obložit misku piškotama. POZOR! Může se to zdát jako lehký úkol, které zvládne i pětileté (s trochou snahy možná i tříleté) dítě, ale piškoty jsou jako živé! Neustále se posouvají, dělají mezi sebou velké mezery a vy jste potom nuceny dávat nějaké i do druhé řady.

Další krok jsem jaksi zapomněla vyfotit (no jo, zatím jsem ještě na tvarohu nic nepokazila, tak jsem si to musela vynahradit tím, že něco zapomenu vyfotit, celá já!), ale je to vlastně taky celkem jednoduché (ne zas tolik, ale pro Vás určitě jednodušší než pro mě). Nakrájet 2 banány (pro tuhle velikost misky spíš tak 1,5) a rozmístit je na piškoty. Ale POZOR (2)! Banány nesmí být moc tlusté, aby z misky nevykukovaly, takže nejlépe všechny nakrájet ve stejné šířce! That sounds like a challenge!

Až u třetího kroku přichází má první chyba! To teda koukám, pěkně já! Smíchat tvaroh, zakysanou smetanu a třtinový cukr je sice naprosto jednoduché, ale ne pokud první vysypete na talířek třtinový cukr (co se týká množství, pro mlsouty jako já doporučuji 3-4 polévkové lžíce) a pak až přidáte smetanu a tvaroh. Věřte mi, dost špatně se to míchá! Takže rada č. 1: Nejdřív tekuté věci, až potom cukr!

Teď asi přichází chyba č. 2 (ale ne zase taková!). Sladký tvaroh jsem na banány a piškoty nalila až po okraj, což jsem asi úplně nemusela, protože se to teď bude špatně jíst, ale naštěstí tahle chyba nic nekazí na chuti, takže se to vlastně ani za chybu nemusí počítat. Do tvarohu jsem dala 3 polévkové lžíce třtinového cukru a přijde mi to málo, takže na cukru opravdu nešetřete.

Posledním krokem je dát tvaroh na hodinu nebo dvě do ledničky a pak už se do něj můžete vesele pustit :)

P.S.: Po ochutnání musím uznat, že se mi opravdu povedl! Kdybych byla simík, přibyla by mi teď hvězdička v oblasti Cooking skills :)

You May Also Like

8 comments

  1. Haha! Dobrej článek:D Pobavilas:) Já to měla dříve tak, že jsem nezvládala ani uvaření blbého párku :D A snaha o rajčatovou omáčku na těstoviny, končila u kečupu z láhve :D Navštěstí jsem se tedka nějak vařit naučila, baví mě to a myslím, že i jde, ale stejně to nic nemění na tom, že nesnesu, když je někdo se mnou v kuchyni a kouká, co dělám. Znervoznuje mě to, a pak všechno pokazím :D
    ...Instantní krása...

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem vařila slavnostní večeři na oslavu sestěhování se s přítelem - Quiche! Jaksi jsem zapomněla těsto předpíct (takový to, jak dáš píct těsto zatížený pečicím papírem a fazolema) a na férovku jsem syrový těsto pokladla surovinama. No quiche by byl i celkem dobrej, nicméně uprostřed byl nepečenej.. takže jsme snědli jen okraje (což bylo jako jíst luxusnější chleba upatlanej od špenátu a šunky) a šli jsme spát.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. GFC: Adéla Něničková
    FB: Adél Něničková
    Jednou jsem se rozhodla, že udělám strýcovi na narozeniny makronky. Říkala jsem si "jo to bude v pohodě", protože už jsem je jednou předtím pekla a povedli se. Tak jsem začala dělat těsto a řekla jsem si, že minule byly moc sladké, tak tam dám cukru mnohem méně. Když jsem makronky potom vytáhla z trouby, tak jsem se musela pochválit, že žádná mně nepopraskala. Jenže když jsem je chtěla sundat z plech, tak nastal problém, protože nešly odlepit. A jediný způsob jak se daly jest, bylo, že se musely odškrabovat lžičkou z plechu. Z narozeninového dárku nakonec nic nebylo a já upekla klasický čoko dort. Ale makronky bez tolika cukru byly opravdu výborné! :D
    ada.nenickova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Doma děláme obdobu tohohle "zákusku". Do misky dáme piškoty, na to ovoce, tvaroh popř. hustší jogurt a pak zase piškoty, ovoce, tvaroh/jogurt a tam prostřídáme vrstvy dokud není miska plná. :) Je to fakt mňamka a hlavně se mi líbí, že to je opravdu rychlovka.

    Můj největší trapas v kuchyni se mi stal nedávno, když udělat muffiny, ale pak jsem dostala šílený nápad, že bych to těsto místo do muffinových košíčku mohla vlít do dortové formy a udělat něco jako dort/koláč, hezky jsem ho tam nalila nahoru vyskládala ovoce a dala do trouby. Myslela jsem si jakou skvělou věc jsem to nevymyslela a bohužel opak byl pravou Těsto po 25 minutách (tak dlouho obvykle peču muffiny) nebylo vůbec upečené. Nebylo upečené ani po dalších 20 minutách..teda bylo upečené, ale nevypadalo to vůbec tak jak jsem si představovala, protože kdo by jen řekl, že na koláč je potřeba více kypřícího prášku žejo. :D Takže z byla jedna velká mazlavá placka, která se vůbec nedala jíst, takže celý dort skončil v odpadkovém koši.

    FB: Beat Tóthová
    e-mail: beat.tothova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Anna Porubanová
    My máme doma ešte takú starú plynovú, obyčajnú trúbu na ktorej sa na sklo po dopečení musí dať utierka a trúba otvoriť. Jedenkrát sa (mojej sestre) stalo to, že otvorila trúbu, dala tam utierku a keď sme potom o hodinu išli do kuchyne, uvideli sme utierku s veľkým spáleným kruhom vnútri. Tak z toho vznikla pečená utierka :D
    anka.porubanova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  6. FB:Denisa Urbánková
    Když jsem byla mladší, jsme byli s tátou sami doma a měli jsme uvařit oběd.Řekl mi že mám udělat bramborovou kaši a jelikož jsem ji dělala poprvé,tak jakmile jsem začala šlehat, kaše byla všude, na lince, kachličkách i na okně :D
    email: deni.urbankova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)