Co číst v karanténě? 10 tipů na knížky!

Původně jsem k tomuhle článku měla sepsaný úplně jiný úvod. Lehce negativní, otrávený a rozhodně ne motivující. Během jednoho dne se mi ale kompletně změnil život a já teď sedím na balkoně u španělského pobřeží a mám nejlepší výhled na rozbouřené moře. A víte, co stačilo? Rozhodnout se a najít skupinku stejně bláznivých holek, ať už jsou odkudkoli. Ale o tom zase v příštím článku (jestli se zas nebudu odhodlávat půl roku k jeho sepsání).

Teď už ale k tomu, co vás asi zajímá víc. Knížky. Na tenhle rok jsem si dala ve čtenářské výzvě od Goodreads za cíl přečíst 25 knížek. Momentálně jich mám 22, z čehož 4 jsem si poslechla jako audioknihu. Určitě se tedy můžete těšit ještě na další článek, kde budu psát o všech přečtených knihách za uplynulý rok.

1) Tamařino souhvězdí - Anna Musilová

Oproti ostatním článkům to dneska vezmu popořadě, jak jsem knížky četla a ne podle oblíbenosti. Jinak by tahle knížka totiž bohužel byla na opačném konci. Hodně mě na tenhle titul nalákal instagram a fakt, že  autorka je mladší jak já a už má venku druhou knížku. Zajímalo mě, jestli má takhle mladý autor vůbec co předat.

Začneme tím pozitivním. Knížka se zabývá LGBTQ tématikou a autorka tam myslím velmi dobře vykresluje, jak těžké to mladí lidé v dnešní době mají, i když třeba žijí v demokratické společnosti jakou je Česká Republika. Ukazuje tam, že nejhorší je vlastně nepřijetí ve vlastní rodině. Vedlejším tématem bylo mimo jiné studium vysoké školy, kdy Liv, hlavní postava, studuje školu, kterou ji vybrali její rodiče, i když její srdce touží úplně po něčem jiném.

Největším problémem pro mě byl děj, který v knize téměř nebyl a knížka tak neměla žádný spád a několikrát jsem ji musela odložit. Popisy byly sice psané krásnou češtinou, ale např. do charakterů postav jsem se vůbec nedokázala vžít, snad kromě nejlepší kamarádky hlavní hrdinky Johany. Postava Tamary, která měla představovat hlavní objekt knížky, zůstává stejně jako pro Liv, tak i pro čtenáře velmi tajemná a neprozkoumaná.

2) Losos v kaluži - Markéta Lukášková (audiokniha)

Po Pandě je Losos druhá knížka, kterou jsem od téhle autorky přečetla, a i když pro mě byla Panda o chlup lepší (hlavně protože byla spojená s historickými událostmi), i Losos se mi moc líbil. Vykresluje poměrně netradiční téma o tom, jak vypadá život po smrti a představuje tam celý systém života v nebi, který je mnohdy velmi těžký, ale zároveň určitě lepší, než si ho mnoho z nás představuje. 

Knížka vypráví o babičce a vnučce, které k sobě mají po celý život velmi blízko a ukazuje, jak těžké je odloučení od někoho, kdo nám byl celý život oporou. Prolínají se tam tedy dvě dějové linie, kdy babička i po smrti svoji vnučka hlídá a snaží se udělat její život lepším.

3) V Caracasu bude nejspíš stále tma - Karina Sainz Borgo

To, co se momentálně děje ve Venezuele, si tady z Evropy dokážeme jen sotva představit. Tahle knížka vám k tomu ale určitě může pomoci. Je vyprávěna pohledem mladé ženy, které zemře matka, a je tak přinucena ženským komandem, které pod záštitou státu terorizuje obyvatelky Venezuely, opustit svůj byt, protože pro jednu osobu je až příliš velký. Situace ve Venezuele je šílená - lidé se bojí chodit na ulici, chybí základní životní potřeby. Adelaida ale dostane příležitost, jak se z tohohle pekla dostat, i když to bude velmi riskantní. Knížku jsem přečetla asi během dvou dnů, skoro se nešlo odtrhnout. 

4) Vrány - Petra Soukupová

V pořadí druhá knížka, na kterou mě nalákal především instagram. Baví mě číst a podporovat české autorky a že je těch dobrých a kvalitních poslední dobou čím dál víc. Knížka Vrány je kraťoučká a možná je i škoda, že autorka nešla víc do hloubky v popisu postav a příčin jejich chování, kde některé postavy byly zlé a zákeřné a já si vůbec nedokázala vysvětlit proč. Příběh je to ale hodně nevšední, popisuje těžké období dospívání v nefunkční rodině, soupeření mezi sourozenci, kdy jeden z nich je viditelně preferovaný a taky selhání okolí, které dospívající Báře nedokázalo nějak pomoct, i když by si i slepý všimnul, že prochází těžkým obdobím. Pěkně napsané, těžké téma, jen mi tam trochu chybělo, jak se po Báry konečném rozhodnutí cítil zbytek rodiny.

5) Prokurátor, Komisař, Podezřelý (1. série) - Paulina Świst

Celá tahle série od polské autorky mě naprosto pohltila. Je to přesně to odpočinkové čtení, které vás jen tak nepustí a vy tak knížku přečtete během pár dnů. Napínavé, akční, děj se pořád posouvá rychlým tempem dopředu. Pokud jste tedy milovníky dlouhých popisů, asi to pro vás nebude to pravé ořechové. Nechybí samozřejmě romantická zápletka, erotické scény a ještě navíc je to celé zasazené do právního prostředí, takže se dozvíte, jak právní systém funguje v Polsku. Některé postavy si vyloženě zamilujete a díky skvělému popisu osobnosti postav, který je většinou veden pomocí dialogu, si budete připadat skoro jako součást knížky.

6) Jak jsme v Teheránu četly Lolitu - Azar Nafísíová

Tuhle knížku jsem dost dlouhou dobu nemohla nikde sehnat, až mi ji nakonec půjčila moje kamarádka Terka. Jedná se o příběh složený na základě deníkových zápisků vysokoškolské profesorky v Teheránu, která zpětně popisuje nejen to, jak si svými oblíbenými studentkami založily knižní klub, kde kromě knížek řešily i své životní problémy, ale taky se vrací k velké části historie Íránu, vzpomíná na revoluci a jaké to bylo, když jim bylo ze dne na den nařízeno, aby se zakrývaly. Díky téhle knížce jsem si na seznam přidala Velkého Gatsbyho a další díla, která jsou v knize poměrně do hloubky rozebírána.

7) Prolhaný život dospělých - Elena Ferrante

Upřímně jsem čekala, jaká tahle nová knížky od Ferrante bude. Musím upřímně říct, že z předešlých knížek (hlavně Temná dcera), které sice měly většinou nevšední příběh, jsem měla spíš než radost deprese a jejich čtení vždycky dostalo mou náladu na samé dno. Ani Prolhaný život dospělých není veselé čtení, ale tentokrát mi to vůbec nebylo na překážku a příběh mě od samého počátku dostal díky složitosti rodinných vztahů, problematickému období dospívání spojenému s prvními sexuálními zkušenostmi a změně priorit. Dobře ukazuje, jak se dítěti rozpadá největší jistota, když se rodiče rozvedou a jak pro něj celá tahle situace může být stresující. Postava tety Vittorie, která představuje chudou část Neapole, kterou hlavní hrdinka do té doby nepoznala, je sice postavou zápornou, ale její vykreslení je v knize naprosto bezchybné.

8) Gump - pes, který naučil lidi žít - Filip Rožek

Nejkrásnější jednohubka, co jsem za poslední dobu četla. Upozorňuji, že nejsem žádný dog lover, ale po tomhle bych se snad jedním i mohla stát. Poslední knížka, která mě rozbrečela, dojala a rozlítostnila. I přes je to krásné čtení a myslím, že autor dobře vystihnul psí život závislý na lidské lásce a psí smýšlení, jehož hlavní prioritou je loajalita k člověku.


Na závěr vás chci ještě upozornit na jednu akci, kterou si připravil e-shop Knihy Dobrovský, kde od 9. 11. do 11. 11. probíhají obrovské slevy v rámci akce Black Friday. E-shop stále normálně funguje a kromě knížek tam můžete najít i třeba deskové hry, které se teď na období lockdownu určitě budou hodit. 

You May Also Like

5 comments

  1. Ta série Prokurátor, Komisař, Podezřelý mě opravdu zaujala - po knížkách se podívám. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrovský mají do zítra nějaké slevy, tak zkus kouknout i tam :)

      Vymazat
  2. Ja si konečne dokážem zorganizovať čas tak, že mám čas aj na čítanie kníh. Momentálne mám rozčítanú od Johna Greena Všade samé korytnačky. Ešte ma čaká Paulo Coelho Hippie. Z tvojich tipov ma najviac zaujalo Tamarino súhvezdie, lebo minule som zháňala presne knihu s takou tematikou :)
    Nicol z World of Nicol

    OdpovědětVymazat
  3. Knížky od Anny Musilové bych si moc ráda přečetla. Už je odkládám šíleně dlouho. Ale momentálně čtu spíš věci do školy. :D

    OdpovědětVymazat
  4. I'm interested in your tips x

    www.prosphairshop.com

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)