Refill shop - bezobalově už i v Mladé Boleslavi

Když jsem se poprvé dozvěděla, že se chystá bezobalová prodejna v Mladé Boleslavi, měla jsem obrovskou radost. Byla jsem ráda, že se moje rodné město zařadí mezi další místa v České republice, kde bude možné nakoupit bezobalově. Sice jsem si říkala, jestli to není až moc velké riziko a jestli je na tenhle krok Boleslav připravená, ale poté, co jsem se potkala se strůjci této myšlenky, jsem veškeré obavy zahodila. I oni měli strach, jak to v Boleslavi bude fungovat, ale myslím, že to nakonec splnilo jejich očekávání a jsou ochotní být s tímto projektem trpěliví a lidi naučit nakupovat tímto způsobem. A za to před nimi smekám. Jen tak dál.

Když jsem do prodejny poprvé přišla, byla jsem překvapená výběrem, který tu mají. Říkala jsem si, že když teprve nedávno otevřeli, určitě toho nebudou mít na výběr tolik. A opak byl pravdou - měli tam toho spoustu nejenom k jídlu, ale taky na úklid a hygienu. Kromě tradičních věci jsem tam narazila třeba na mýdlošampon pro psy, zubní tablety (ideální náhrada zubní pasta a navíc moc dobrá), odličovací tamponky z biobavlny a nebo třeba nerezová brčka. Z jídla mě pak překvapily domácí špagety, velký výběr koření a kukuřičné lupínky. 



Majitelé obchodu jsou milí, se vším Vám rádi poradí, zboží Vám přesypou a naváží a pokud nemáte svoje nádoby, můžete si v obchodě půjčit. Teď jsem u nich na facebooku zaznamenala, že si dokonce můžete ráno nechat na prodejně nádoby a nákupní seznam a odpoledne, až půjdete z práce, stačí vyzvednout a zaplatit. Může být snad nakupování ještě jednodušší?

Největším problémem bezobalového nakupování je to, že lidé moc dopředu nepřemýšlí, co nakoupit potřebují a stává se pak, že koupí všechno možné, co v obchodě uvidí. I tohle je jeden z důvodů, proč může být bezobalové nakupování levnější - dopředu si promyslíte, co budete potřebovat a nekupujete zbytečnosti. Navíc se Vám pak nestane, že spoustu věcí vyhodíte zkažených a nedochází tak ani k plýtvání jídlem.


Největší strach většinou lidi mají z toho, že je bezobalové nakupování dražší než to normální. Částečně na tom určitě něco je, ale je potřeba vzít v úvahu, že potraviny v těchto obchodech jsou kvalitnější, často lokální výroby nebo třeba v bio kvalitě. A myslím, že zrovna u jídla se kvalita počítá. Já jsem si třeba v Refill shopu koupila velkou zavařovačku ovesných vloček (stačilo asi na 5 snídaní) a menší zavařovačku bulguru (stačilo asi na 3 večeře) a stálo mě to 34 Kč, což je podle mě super cena. A to ani nemluvím o tom dobrém pocitu, který jsem z toho nákupu měla.

Chci Vám jenom říct, že není potřeba se toho bát a určitě to zkuste. Myslím, že budete sami překvapeni, a že se Vám pak těžko bude vracet do normálních obchodů na velké rodinné nákupy.

Už jste někdo navštívil Refill shop v Mladé Boleslavi? :)


You May Also Like

0 comments

Těším se na všechny Vaše komentáře :)