Mých 16 ekologických předsevzetí do nového roku

S koncem roku 2018 mě zase dostihla motivace posouvat se dál na své cestě s cílem zero waste. Začala jsem zase číst více článků na tohle téma a sledovat pár instagramových profilů pro inspiraci (pořád ale nejčastěji otevírám Pinterest). Napsala jsem si proto seznam věcí, na které bych se chtěla opravdu zaměřit a taky je konečně pořádně dodržovat v příštím roce. Když si je čtu takhle zpětně, říkám si, že můžou znít dost naivně, ale taky si myslím, že jsou to samé důležité body, které kdyby dělal úplně každý, znamenalo by to velký posun k lepší planetě. Zároveň si nemyslím, že je to nic extra omezujícího, co by někomu komplikovalo život. Pořád si totiž stojím za tím, že jedinec toho zmůže hodně a jedině ten jedinec (ve spojení s dalšími jedinci) dokáže k takovýmto krokům následně přimět i větší společnosti nebo třeba zaostalejší země. Ne nadarmo se říká, že by člověk měl vždycky začít u sebe. Proto doufám, že si podobných předsevzetí dalo více z Vás a na svoji cestě budeme motivovat zase další, až bude nakonec úplně normální nosit si všude svoji látkovou tašku a nepoužívat to-go kelímky. A jaký jsou teda ty moje předsevzetí? 
1. Stále mít látkovou tašku po ruce.

2. Zvyknout si pít kohotkovou vodu a nekupovat si (téměř) žádné plastové láhve.

3. Začít doma uklízet jenom octem a doma vyrobenými  čistícími prostředky.

4. Půjčovat si víc knih v knihovně.

5. Vyzkoušet více značek přírodní kosmetiky.

6. Omezit nakupování v řetězcích a zaměřit se více na secondhandy.

7. Naučit se lépe a ekologicky prát oblečení, aby mi vydrželo co nejdéle.

8. Vyzkoušet nákup v bezobalovém obchodě. A napsat o tom článek, protože mi dost často píšete do zpráv, jestli nevím, na kolik Kč takový nákup vyjde.

9. Sehnat si látkové dárkové balení a používat ho každé narozeniny/vánoce/... - a teď otázka! Přijde Vám blbý, když někomu dáte dárek a pak ho požádáte zpátky o ten obal?:D

10. Naučit se správně třídit všechen odpad, co doma produkujeme.

11. Sprchovat se kratší dobu.

12. Nakupovat kvalitnější potraviny a omezit take away jídlo (hlavně kvůli obalům). 

13. Častěji si dělat oběd do práce.

14. Konečně dočíst Domácnost bez odpadu.

15. Nezapomínat odmítat brčka.

16. Neplýtvat jídlem. Nenakupovat do zásoby čerstvé potraviny, které se můžou zkazit. A hlavně se naučit dělat přesné porce, aby se potom zbytky nemusely vyhazovat. Taky se naučit udržovat ovoce/zeleninu, aby vydržela co nejdéle čerstvá.

V průběhu roku Vám napíšu článek, jak mi to zatím jde, tak mi držte palce a pochlubte se mi, pokud máte nějaká podobná předsevzetí :)

You May Also Like

5 comments

  1. Pride mi blbe pytat obal spat. Obal je sucastou daru. Ak by som si obstarala nejake vrecko na darcek, tak ho bud danej osobe necham a vysvetlim co to je a ze budem rada, ak ho bude pouzivat, alebo ho pouzijem len v pripade osob, s kt byvam a tym padom mi ostane na iny dar. Ale my pouzivame len darcekove tasky a tie, myslim, nevyhadzuje nik, vzdy sa tocia dookola, pripadne pouziju aj doma ako "krabicka" na nieco (bordel skryty v peknej tasticke alebo krabicke nie je bordel, ale ulozny priestor).

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky, co se týče tvého dilema na obal na dárek, tak já ho vždy dávám s cedulkou, že pokud obdarovaný ví, že ho nebude používat, tak já ho ráda přijmu zpátky. Pokud ho však využije tak ať si ho nechá :) - že budu ráda, pokud se bude myšlenka méně plastových obalů šířit dál.
    Další věc nakupuji bezobalově a upřímně BezObalu.org je dražší. Naopak Nebaleno.eu teď otevřelo nový obchod s potravinami a jsou zhruba na stejné cenové úrovni jako v supermarketu - a hlavně i tam se dá nakupovat částečně bezobalově. ;)

    Mrkni ke mě na blog: http://zero-waste.blog.cz/ a najdeš spoustu receptů jak vařit beze zbytků, nebo naopak ze zbytků, také najdeš recepty na domácí čističe. Hodně štěstí a úspěchů v tom dalším roce :) Držím palce :)

    OdpovědětVymazat
  3. obal od dárku bych si nebrala zpátky, pokud ho dotyčný nechce vyhodit.Jinak obaly točíme, takže se pak třeba další rok, ke mě vrátí můj obal a to je jen o zvyku, že není trapné nekupovat nové a nové.

    OdpovědětVymazat
  4. Většinu tvých předsevzetí dělám automaticky... a měl by to dělat každý, proto doufám, že si tvůj článek přečte co nejvíce lidí. :)
    S dárky jeto dobrá myšlenka, ale chtít obal zpátky je trošku... hloupé. :D Já balím dárky do dárkových tašek. Mám jich doma hromadu, jako učitelka často něco dostávám. :D Myslím, že je to dobré řešení. Balící papír nekupuju, recykluju to, co jsem už jednou bylo použito a myslím si, že obdarovaný tašku nevyhodí, naopak do ní třeba dá dárek pro mne... :D

    OdpovědětVymazat
  5. velmi dobre predsavzatia, ja osobne uz niektore praktizujem, najviac asi to poziciavanie si knih v kniznici. a ked uz nie je nejaka kniha v kniznici a naozaj si ju chcem precitat, tak si radsej kupim elektronicku.
    na nakupovanie v secondhandoch by som sa chcela tiez tento rok zamerat, ale zaroven aj na to, aby som si kupovala oblecenie iba ked ho budem naozaj potrebovat a nechodila nakupovat vzdy, ked sa nudim alebo sa snazim vyhnut robeniu niecoho do skoly.
    a co sa tyka take-away jedla, tak ja robievam to, ze si so sebou donesiem vlastnu krabicku a poprosim, aby mi to jedlo dali do nej.
    nech sa teda s plnenim predsavzati dari! prajem stastny Novy rok :)

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)