5 důvodů, proč je dobré chodit do knihovny


Poslední dobou jsem si hrozně zamilovala čtení knih. Každý den trávím v metru poměrně dost času, takže knížky se staly mým nejlepším společníkem na cestách. Jelikož jsem ale už tak nějak přečetla velkou většinu knížek, co mám doma, tak jsem se konečně rozhodla, že si zajdu do městské knihovny v Praze u nás na Černém mostě. Zatím jsem tam byla jen jednou, ale od té doby pořád myslím na ten den, kdy budu muset všechny knížky vrátit a  zase se tam budu moct podívat a jen tak se procházet mezi regály a vybírat si ty nejlepší kousky na následující měsíc.

1. Ušetříte
Asi nejčastější důvod, proč si lidé kartičku do knihovny zařídí. Pokud jste vášnivý čtenář a zvládnete přečíst i třeba 5 knížek za měsíc, tak by Vaše peněženka asi těžce nesla kupovat 60 knížek za rok, když teď průměrně stojí knížka tak 250 Kč (samozřejmě myslím knížky z knihkupectví, pokud nakupujete v antikvariátech, je to mnohem levnější).

2. Čas na rozmyšlení
V knihovně si můžete sednout, přečíst si 20 stránek a zjistit, jestli vůbec je ta knížka to pravé ořechové. Nebo naopak si můžete půjčit knížek třeba 10 a vybrat si až doma a ty, které se Vám chtít číst nebudou, pak jednoduše vrátíte.

3. Zážitek
Jak už jsem psala výše, návštěva knihovny je pro mě zážitek. Vždycky se těším, až si to tam celé projdu, prohlídnu si nové knížky a přečtu si z každé pár stránek. Navíc si ještě udělám příjemnou procházku a i když bych normálně takovou vzdálenost jela autobusem, tak jednou měsíčně vždycky udělám výjimku :)

4. Lhůta na dočtení
Teď už takový problém tolik nemám, ale dřív jsem často nedočítala knížky, nebo jsem je četla třeba půl roku. Teď, jelikož je mám půjčené jen na měsíc, nemám prostě jinou možnost, než si je přečíst. A právě díky tomu si i často najdu #viccasunacteni.

5. Je to ekologičtější
Když si jednu knížku přečte 200 lidí, je to určitě lepší, než když si ji koupím a přečtu jen já a pak mi po zbytek života leží doma v knihovně. Kdyby všichni chodili víc do knihovny, určitě by to naší planetě prospělo <3

A co vy? Chodíte do knihovny?:)

You May Also Like

4 comments

  1. Já si knížky teda pořád kupuju, ale je fakt, že se čím dál víc prodraží. A hlavně učebnice! :D Naposled jsem utratila přes 400 za novýho Browna a ta anglická not-giving-fuck knížka stála úplně stejně. Na druhou stranu si říkám, že je fajn trochu podpořit tou koupí ty autory, než si to třeba někde nelegálně stáhnout na internetu.. a co úplně nesnášim je čtení na obrazovkách, mám doma čtečku a použila jsem ji jen jednou na cestách.. pořád patřim mezi ty, co si tahaj na dovolenou 3 papírový knížky :D
    The Linheart

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, že je fajn podpořit ty autory, s tím souhlasím, ale některé knížky jsou opravdu přehnaně drahé:)
      A to druhý mi mluvíš úplně z duše!:D mně jednou taťka stáhnul knížku do iPadu a vůbec se mi to nechtělo číst, to prostě není ono :D

      Vymazat
  2. Super článok ako ľudí podporiť aby chodili do kniznice. Ja sa priznám že mám platnú preukážku ale už asi rok som ju nepoužila. Nejak sa k tomu čítaniu neveim dokopať čo je mi aj celkom ľúto pretože viem že je to úžasne! Mám doma práve rozčítané dve knižky a keď sa mi ich už konečne podarí prečítať pravdepodobne tu knižnicu navštívim aj keď na druhej strane sa mi páči mat doma zbierku kníh čiže stále si asi budem z času na čas niečo kupovať.
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  3. Ja knižnice milujem! Som veľký knihomoľ a milovník kníh, a stále ich aj kupujem, ale už ma pomaly ale isto začínajú vytláčať z môjho vlastného bytu :) Na knižnici mám rada to, že tam môžem objaviť kopu pre mňa neznámych autorov a tiež starších kníh, ktoré by som si možno v kníhkupectve ani nevšimla. A mať deadline na čítanie mi tiež veľmi pomáha v tom, aby som knižky skutočne dočítala.

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)