Ekonomie dobra a zla

Krásné odpoledne :)

Určitě si ještě užíváte Vánoce, ležíte v posteli a koukáte na pohádky :) Na dnešek jsem si pro Vás připravila recenzi na knížku, což je téma, kterému bych se na svém blogu také ráda věnovala, protože moc ráda čtu, i když na to poslední dobou nemám zrovna moc času, ale po maturitě to určitě bude lepší :)
Knížka, která mě za poslední dobu hodně zaujala, je Ekonomie dobra a zla od známého (možná že nejznámějšího) českého ekonoma Tomáše Sedláčka, který je zároveň i vysokoškolský pedagog. Kniha byla vydána roku 2009 a o tři roky později, tedy v roce 2012, za ni Sedláček dostal Německou ekonomickou knižní cenu. Byla přeložena do 14 jazyků (např. do čínštiny).

Důvod, proč jsem tuhle knihu začala číst byl fakt, že i člověk, který nerozumí ekonomii a matematice, tak podle knihy, které je psána z humanitního hlediska, ekonomii porozumí. Aspoň té důležité části. 

Kniha je rozdělena do dvou částí. V první části se autor zabývá ekonomickým myšlením v různých částech historie. A že šel opravdu do historie se přesvědčujeme hned na začátku, kdy kniha začíná Eposem o Gilgamešovi. Autor se snaží poukázat na to, že by ekonomie měla být podřízena etickým zásadám, v čemž se shoduje s celosvětově proslulým ekonomem Adamem Smithem.

Druhá část je hlavně o ekonomických pojmech, které jsou vysvětlovány z pohledu etiky. Myšlenka, která mě nejvíce zaujala je o konsumním způsobu života, kdy "čím víc máme", tak "tím víc potřebujeme. Což je dle mého pravda, zkuste se nad tím zamyslet, určitě najdete příklad člověka, u kterého tohle platí.

Závěrem bych chtěla říct, že mě kniha nadchla a nemohla jsem se od ní jen tak odtrhnout, což je díky tomu, že je čtivě napsaná a také díky tomu, že Sedláček nezabíhá do úplných podrobností a všechno se snaží vysvětlovat laicky, na konkrétních příkladech. Knihu bych doporučila všem, kteří se snaží proniknout do tajů ekonomie, ale i všem, kteří ekonomii rozumí a jenom si chtějí přečíst zajímavou knihu.

You May Also Like

2 comments

  1. O ekonomii se příliš nezajímám, takže tato knížka nejspíš nebude můj šálek čaje. Přesto recenze na knížky určitě dělej, jsem taky čtenář, tak to ocením a určitě ne jako jediná :)

    http://carolinegrey.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Našla jse tvůj blog na VV ve fóru :-) tak jsem si říkala ze ti tady nechám nějaký ten komentář .. No recenze je to zajímavá .. Někde mam chvilky ze si koupím nějakou odbornější literaturu a pak ji jen tak čtu a nemusí me k tomu nikdo nutit :-) jednou jsem si koupila management a teorii okolo nej a přečetla jsem asi půlku :-)

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)