Cestovní deníček: Budapešť ve dvou dnech

Budapešť je jedno z těch míst, kam bych se asi nebýt instagramu nevydala. A bylo by to velká škoda, protože není nic lepšího než narazit na menší (ve skutečnosti je rozlohou o trošku větší, ale to důležitý se dá projít úplně v pohodě pěšky, proto ji hodnotím jako menší) a levnější Prahu. Prahu miluju a Budapešť teď už miluju taky a je to jedna z mála evropských měst, který bych si klidně vybrala pro svůj Erasmus, kdybych nechtěla jet do Španělska. Spousta malých útulných kaváren, secondhandy s daleko lepším výběrem než u nás a úžasné žluté tramvaje, které jsem se tam snad hodinu snažila vyfotit z různých úhlů. Takže ne, Budapešť opravdu není jen most a Parlament. 

Do Budapešti jsem se rozhodla jet hlavně kvůli ceně letenek, které nás s Aničkou vyšly asi na 500 Kč (víc o mých výdajích za cestování najdete v tomhle článku) a tahle akce se dost často opakuje a myslím si, že to vyjde levněji než jet autem/autobusem. Jediná podmínka na ubytování byla taková, že chceme bydlet v centru, abysme všude došly pěšky, protože když už jsme tam jely jen na dva dny, tak ať to pořádně prochodíme. A povedlo se, bydlely jsme v samém srdci Budapešti a za ty dva dny nachodily přes 45 km. 

První den jsme zahájily v kavárně Fekete, kterou už jsem měla uloženou na instagramu snad rok a shodou okolností byla kousek od našeho bytu. Daly jsme si napůl slanou a sladkou snídani, abysme se o nic neochudily. Počasí nám bohužel příliš nepřálo, takže jsem aspoň konečně mohla pořádně využít svoji pláštěnku. Déšť byl ale tak silný, že nás nakonec zahnal do Domu Teroru, kam jsme se stejně chtěly podívat. Vstupné pro studenty stojí asi 100 Kč a ten zážitek za to opravdu stojí. Muzeum má dvě stále exhibice - jednu k fašistickému režimu v Maďarsku a druhou k tomu komunistickému a já ani nevím, která mi nakonec přišla horší, protože obě byly dost strašné. Pokud ale nemluvíte maďarsky, určitě si přikupte audio, ať z toho máte něco víc. 


Déšť sice stále neustal, ale my jsme nechtěly ztrácet čas posedáváním v kavárnách a vydaly jsme se na Náměstí Hrdinů, kde stojí obelisk oslavující tisíc let od osídlení území Maďarska. Hezký vidět, ale pokud nebudete mít čas navíc, můžete s čistým svědomím vynechat. Co ale rozhodně nevynechávejte jsou Boty na břehu Dunaje, které připomínají masakr Židů v Maďarsku. I když by si někdo mohl říct, že jsou to jen boty, tak ve mně to zanechalo docela silnou vzpomínku (ještě ve spojení s knížkou Mengeleho děvče, kterou jsem v létě četla, a kde se psalo o mamince, které nacisti vyhodili dítě do Dunaje a nutili ji, aby se dívala, jak se topí). Celá část tohohle břehu slouží jako pietní místo, takže tam narazíte na svíčky, květiny a izraelské vlajky. 




Po nafocení Parlamentu jsme přes přešli přes most na druhou stranu Dunaje a vydali se na Rybářskou baštu. Opravdu mě zajímalo, odkud pochází tenhle název, ale nakonec jsem z toho významu nevýznamu byla docela zklamaná. Bašta by mělo být něco jako vojenské opevnění, ale tahle stavba nemá s vojenskými účely nic společného. Rybářská je proto, že tam byl původně rybí trh. A důvod proč byla vystavena jsem nikde nenašla, někde dokonce psali, že je bez významu, což jsem asi zažila na svých cestách poprvé :D Každopádně tahle neogotická stavba stojí za návštěvu už jen kvůli svému výhledu na Parlament spojenému se skvělou příležitost pořídit další fotku na instagram, kterou má každá třetí blogerka. Jupí!




Jelikož nám docela vyhládlo, rozhodly jsme se jít převléknout na byt a skočit někam na večeři. Cestou jsme ještě prošly parkem, kde je Budapest Eye a zkonstatovaly, že každá část Budapešti je podobná jinému evropskému městu, což se nám na ní moc líbilo. Na večeři jsme měly vytipovanou Vintage garden, kde jsme si chtěly dát burger. Prostředí podniku je opravdu nádherný a obsluha moc milá, jen ten burger teda nebyl nic extra a znovu bych si ho asi nedala.


Druhý den jsme si nechaly spíš volnější, chtěly jsme projít nějaké obchůdky, co nás při včerejší procházce zaujaly a projít nějaké ty secondhandy, kterých je Budapešť opravdu plná. První sekáč, který jsme navštívily, byl nakonec ten nejlepší a určitě bych Vám ho doporučila. Jmenuje se Humana a sídlí na ulici Károly krt. Nezapomeňte si ale vybrat místní peníze, protože karty tam (jak jsem si já hloupá myslela) opravdu neberou. Chytla jsem tam zrovna akci vše za 23 Kč (zhruba), takže moje první věc ze sekáče (krásný červený svetr, za který bych jinde dala tak 800 Kč), kterou jsem si kdy pořídila, mě vyšla opravdu na pár korun. Po pobíhání po obchodech jsme si ještě jednou prošly centrum, poseděly na lavičce a nadýchaly atmosféru Budapešti.

Kolem oběda jsme se zašly podívat do street food zóny Karavan, která je další must see položkou v Budapešti. Mám tyhle venkovní food zony moc ráda a je pěkná ostuda, že jsem ještě nenavštívila pražské Manifesto. Potom jsme už procházku zakončily v asi nejprofláklejší kavárně, který mám plný instagram už tak 2 roky - Mazel Tov. Všechno jídlo tam vypadalo naprosto fantasticky, ale jelikož jsme byly celkem najedené, tak jsme si daly jen pivo (a Anička limču). Tím jsme zakončily náš výlet a vydaly jsme se na letiště.




Už teď se nemůžu dočkat, až se tam zase vrátím!

You May Also Like

14 comments

  1. Nádherné fotky, krasne vzpominky! Určitě sis to moc užila! 😊 Taky bych se tam jednou chtěla podívat. Pár míst mě teda vyděsilo, například to s těmi boty..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ne každé místo nese šťastné vzpomínky, o to víc by se mělo připomínat :)

      Vymazat
  2. Je pravda, že nebýt insta, nikdy by mě nenapadlo Budapešť navštívit. Teď ji mám na seznamu míst, co nutně potřebuji vidět. Fotky jsou perfektní 👌

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky! :) Z těch bot mě mrazí pokaždé, když je někde vidím, tyhle věci mě dokážou hodně zasáhnout. Budapešť mám taky na seznamu míst, kam se chci v nejbližší době podívat, hlavně bych chtěla do těch velkých termálních lázní. :)

    Katt

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lázně mám na příští návštěvu, tentokrát bych to asi nestíhala, ale určitě je nechci vynechat :)

      Vymazat
  4. Vypadá to fakt moc hezky, já miluju cestování jen jsem toho moc nestihla než jsem otěhotněla :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až mimčo trošku vyroste, určitě to zase půjde ne?:)

      Vymazat
  5. Ty fotky jsou nádherné, opravdu to tam vypadá moc hezky. Já mám taky pár míst, kam bych se chtěla rozhodně podívat, nevím ale, kdy to hodlám všechno stihnout :D

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. To jsem ráda, je to klidně výlet na prodloužený víkend, v pátek vyrazíš, v neděli večer můžeš domů a úplně to stačí :)

      Vymazat
  7. Nádherné fotky. Chystám se na vánoční trhy, tak se těším, jak to bude krásné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee no vidíš, já o tom pořád přemýšlím, kam bych jela na vánoční trhy, tohle by nemuselo být špatné :)

      Vymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)