Cestovní deníček: Monza

Pokud se chystáte do Milána na víc jak dva dny, určitě si naplánujte i nějaký výlet mimo město. Hodně lidí jezdí do Bergama nebo k jezeru Como. My s Deny musíme mít vždycky něco extra, a tak jsme si pro náš výlet vybraly Monzu. Volba byla jednoduchá - je to blízko, takže nebudeme muset řešit složitou cestu (hoho, jak moc jsme se spletly!) a taky je tam jeden z nejznámnější okruhů Formule 1 (který jsme ale nakonec stejně neviděly, protože je mimo město), na které jsem jako menší každou neděli koukala.

Kdo nadává na České dráhy, měl by si zajet procestovat Itálii vlakem. Jak rád by se sem ještě vrátil. Jejich systém jízdenek je opravdu zvláštní (nebo jsme jen s Deny hodně blonďatý), protože když se na jízdenku podíváte, vyčtete z ní jenom to, kam jedete. Po milion dotazech, kdy jsme se s Italama domlouvali tím stylem, že jsme jim jenom řekly "Monza" a ukázaly jízdenku (protože zbytek by nám stejně nerozumněli), jsme zjistily, že nám to jede úplně z jiné části Milána. Tam jsme pokračovaly stylem "Monza" - ukázání směru - "Monza" - ukázání směru - až jsme se teda do vlaku opravdu dostaly. Hned nás odchytil průvodčí a my věděly, že nemáme propíchnuto, i když se to musí ještě před nasednutím do vlaku (ale na hledání těch přístrojů už nebyl čas), a tak jsem mu to radši hned začala vysvětlovat. Naštěstí byl opravdu milý a propíchnul nám to sám. Upozornil nás ale, abysme na to cestou zpátky už nezapomněly (v Monze samozřejmě ani jeden z těch přístrojů nefungoval, takže jsme si to nakonec stejně musely napsat tužkou, no nic :D)



Po tomhle zážitku, kdy jsme málem přišly obě o nervy, jsme po příchodu do centra Monzy uznaly, že to za to stálo a že tohle je opravdu ta pravá Itálie. Malé městečko, historické stavby na každém kroku, obchůdky zastavěné do starých baráčků a krásné typicky italské kavárničky, kde vůbec netuší, co je to ice latté. Zamilovala jsem si to tam. Když jsme se s Deny chystaly do Itálie, měly jsme jasný plán - určitě se musíme koupat ve fontáně!:D Uprostřed jednoho náměstíčka zrovna jedna taková malá byla (Fontana delle Rane) - úplně ideální na splnění tohohle nápadu. Tuhle pohodovou chvilku mám v hlavě do teď a je to jeden z nejhezčích zážitků, které z výletu do Milána mám :)






Prošly jsme celé město pěšky a viděly jsme snad skoro všechny památky, co Monza nabízí (kromě okruhu F1). Všechno se to dalo projít pěšky, venku bylo relativně příjemně a my nikam nespěchaly. Zastavily jsme na ledovou tříšť ve Villa Reale, sedly si ven s výhledem do parku a jenom tam tak seděly a povídaly si. Když jsme nabraly novou sílu, zamířily jsme k jednomu schodišti u zámku a udělaly snad milion fotek přes samospoušť :D Potom už jsme se vrátily zpátky na nádraží, protože jsme už opravdu byly hrozně uchozené, a vydaly se zpátky do Milána, kde na nás zase čekal hluk velkoměsta, špína a samé čínské restaurace - sbohem pravá Itálie.









You May Also Like

4 comments

  1. Máš krááásnou kabelku! Moc vám to na fotografiích sluší.:)

    Corculum | Stepanka_T

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekujeme :) kabelka je jedna z mych nejoblibenejsich :))

      Vymazat
  2. Ty jo, DO Milána a okolí se už pěkně dlouho chystám, ale ještě jsem tam nedojela. O víkendu ale jedu do Benátek. Itálie má svoje neskutečné kouzlo a hrozně ráda se tam vracím ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to mas taky super! Benátky jsou bezva, chci se tam jet ještě aspoň jednou podívat :)))

      Vymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)