Sweatshop

Ahoj,

dnešní článek bych ráda věnovala norské reality show Sweatshop- deadly fashion. Nevěděla jsem, do jaké rubriky článek zařadit, tak jsem nakonec zvolila "inspiration", protože doufám, že Vás to inspiruje k přemýšlení o tom, co si vlastně kupujete a z jakých podmínek to oblečení pochází.

O reality show Sweatshop jste už zřejmě slyšeli, ale pro ty, kteří o ní neslyšeli, tu mám krátké shrnutí. Reality show se účastní tři mladí lidé z Norska- blogerka Anniken, Frida a George, kteří stejně jako mnozí z Vás zbožňují nakupování a až do své návštěvy Kambodži si neuvědomovali, co za každým kusem oblečení vlastně stojí. Poznávají, v jakých podmínkách pracovníci v textilních továrnách v Kambodže žijí, kolik si vydělávají a kolik hodin denně pracují. Doporučuji každému, aby se na tenhle seriál podíval, je to 5 epizod po zhruba 10 minutách, takže Vám to moc času nezabere a určitě to stojí za to. Můžete se na to podívat tady.

Je smutné vidět, že to, co dokáží sami vyrobit, si vlastně nikdy nebudou moc koupit, protože jedna bunda např. z Manga představuje jejich celoroční plat. Oni nakupují v jiných podmínkách- na tržnicích, kde pořídí 5 kusů oblečení kolem 2 dolarů. A jak často chodí nakupovat? Tak dvakrát ročně. To, v jakých pracují podmínkách, si účastníci reality show sami vyzkoušeli- monotónní práce, nepohodlné stoličky, únava z nevyspání a ne zrovna moc dobrý oběd. A denní výplata? 3 dolary. 

Když se zamyslíte, určitě s tím můžete i jako jedinec něco udělat. Nebude to sice zřejmě velký převrat, ale každá malá snaha se počítá, ne? :) Rozmyslete si, než si něco koupíte. Budete to opravdu nosit? Nekupujte oblečení na asijských e-shopech s pochybnou kvalitou, většinou se jedná o oblečení, které je vyrobené z hrozného materiálu a dlouho Vám nevydrží a nemluvě o tom, v jakých podmínkách bylo vyrobeno. Je lepší mít ve skříni pár kvalitních kousků, než narvanou skříň nekvalitními věcmi, nemyslíte?

Jaký je Váš názor na tenhle seriál a na celou jeho problematiku?:) Budu moc ráda, když se o své názory se mnou podělíte v komentářích :)

You May Also Like

4 comments

  1. Koukám, že sweatshop docela otřásl blogerskou komunitou a je to jenom dobře, protože je vážně potřeba aby si lidi uvědomily za jakých podmínek se oblečení vyrábí, ale na druhou stranu tím, že si budeme kupovat méně oblečení jim stejně nepomůžeme, protože pak zase z toho budou mít firmy méně peněz a ti co to oblečení vyrábí budou zase mít delší pracovní dobu a budou dostávat ještě menší platy. Je škoda, že to je v podstatě začarovaný kruh.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky, ja jsem na to koukala (no, chvili!) a bylo to naprosto silene. Bylo mi jich vsech lito, jak ucastniku tak ale nejvic tech lidi kteri ziji zivoty v techto podminkach - oni vlastne zadne zivoty nemaji, ze.
    Tyhle veci se deji a deji se i mnohem horsi veci. Otazkou zustava jak s tim bojovat, protoze tim si nejsem uplne jista a nevim jak a co na tom zmenit. Doufam ze to otevre oci nejakym aktivistum co buduou vedet na koho uderit :)

    Kat xxx
    http://by-caitriona.blogspot.ie/

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem o tom četla na hodně blozích, ale zatím jsem se na to ještě nekoukala. O této problematice vím a snažím se své oblečení recyklovat. Prodávám na Vinted a to neprodejné dávám do kontejnerů na oblečení. Obas nakupuji sekáčích, ale nedá se tam sehnat vše. :)
    http://slawarehouse.blogspot.cz/
    YouTube kanál

    OdpovědětVymazat
  4. Je to hodně těžká situace a všichni bychom se nad tím měli zamyslet..Nenapadá mě ovšem žádné řešení :/.


    Zvu tě ke mně na giveaway o 2 balíčky Essence: http://laleitr.blogspot.cz/2015/02/giveaway-o-2-balicky-essence.html

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)