Kurz tvůrčího psaní

Krásné odpoledne všem :)

Dneska bych Vám tu chtěla sepsat své pocity z kurzu tvůrčího psaní, kterého se účastním u nás na škole jako součást studentského časopisu, do kterého píšu :)

Paní profesorka, která náš časopis vede, dostala nápad, že bychom si mohli udělat takový menší kurz tvůrčího psaní, a jelikož jsme byli všichni pro, tak si pro nás připravila nějaké materiály a my jsme si mohli zkusit vypracovat pár zajímavých úkolů.
Aby se nám líp psalo, dostali jsme čaj a něco malého k zakousnutí :)

První úkol, jehož cílem bylo se zahřát a připravit na další úkoly, bylo doplnit již načatý dialog, vymyslet vztahy mezi účinkujícími a dovést dialog přes nějaký konflikt k nějakému řešení. Tenhle úkol každého bavil, protože se nekladly žádné hranice, mělo to být napsáno co nejvíce přirozeně. 

Druhý úkol jsme dostali na vypracování doma. Jmenovalo se to "nákupní seznam", ale položky, které obsahoval, neměly s nákupem nic společného. Body, které na seznamu byly, jsme všechny museli zahrnout do své eseje. Jako zajímavé body bych zmínila asi dva útržky vyslechnutého rozhovoru, tři druhy cibule, jednu planetu a nadpis naší eseje měl být nějaký titulek, který nalezneme v novinách. Může se to znát vtipné, poslouchat cizí lidi a pak o nich psát sloh, ale jak jsme byli poučeni, většina známých spisovatelů tento druh inspirace také často používali.


Další hodinu jsme si udělali za čtrnáct dní, kde jsme si přečetli některé eseje, které jsme dostali na doma za úkol. Opravdu se moc povedly! Nejvíc mě zaujal sloh s nadpisem "Uvnitř čtěte", který se zabýval problematikou dospělých, kteří zapomínají na to, že také byli kdysi děti. 

Poté jsme se věnovali dalšímu úkolu. Rozdali jsme si náhodné knihy, našli náhodnou stranu a prstem vybrali náhodný řádek. "Tak a tuhle větu si napište a zkuste na ni navázat příběhem." Psali jsme asi deset minut, než jsme byli přerušeni. Z toho, co jsme stihli napsat, jsme měli za úkol vybrat větu, ze které cítíme největší energii. Moje zněla: "Jsem jen prázdný obal bez duše chodící po našem světě." Z této věty jsme dostali za úkol vymyslet další příběh nebo úvahu a sepsat to. Jsem zvědavá, jak se mi to povede.

A jak jste na tom vy? Znáte nějaké metody na procvičení tvůrčího psaní?:)

You May Also Like

3 comments

  1. Já na na tyhle kurzy moc nevěřím a řídím se osvědčeným "číst a psát" a neustále opakovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajimavé, hlavně ta část vybrat náhodný řádek a navázat, to by mě i bavilo, škoda že v mém okolí žádný takový kurz není:/
    http://difdirections.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)