Cestovní deníček: Vídeň za víkend

Je pátek odpoledne a my konečně vyrážíme na dlouho plánovaný víkend do Vídně. Počasí sice není zrovna slibné, ale to nás jen tak nerozhodí a místo toho radši plánujeme, co všechno vlastně chceme navštívit. Je toho poměrně dost, takže nakonec pár míst z programu musíme vyřadit. I tak mám ale pocit, že jsme viděli to nejdůležitější :)

Přijíždíme až pozdě večer a ubytováváme se v našem bytečku, který jsme našli přes Airbnb. Je hned u metra, relativně kousek do centra a cenově vychází naprosto fantasticky (na rozdíl od zbytku cen ve Vídni :D). Čeká tam na nás paní, se kterou byl pan majitel domluvený, že nám předá klíče. Trochu nás uvede v omyl, když nám řekne, že v sobotu musíme vstávat kolem 6 hodiny, abychom si šli koupit lístek na parkování (nakonec naštěstí zjišťujeme, že parkování je o víkendu zdarma). Byt je menší, skromně vybavený, ale pro čtyři lidi akorát. Navíc cena 500 Kč za noc na jednoho je skvělá.

Ještě večer jedeme metrem do centra, kde si plánujeme dát nějaké drinky. Co se týká cen za metro - jednotlivá jízda stojí 2,20 euro a jízdenka na 24 hodin pak 7,60 euro. Dlouho nemůžeme v centru nic přijatelného najít, takže si aspoň stihneme projít celé historické centrum za tmy, krásně osvětlené a plné lidí. Nakonec zaplouváme do jedné hospůdky, kde si dáme dva tři drinky a celkem vyčerpaní po dlouhé cestě se vracíme do bytu.


Ráno vstáváme už kolem 9 a připravujeme se na celodenní procházku městem. Náš první cíl je se někde nasnídat. Nakonec nacházíme menší kavárničku, kde si kluci dávají tortillu a já si o kousek dál kupuji croissant. Potom už vyrážíme na naši první zastávku, kterou je zábavní park Prater. Já osobně miluju všechny tyhle zábavní parky a tak jsem se sem moc těšila. Je tam toho opravdu hrozně moc, že jsme to snad ani neprošli celé. Návštěvu parku jsme zakončili jízdou na Obřím kole (vstup 10 euro a jo, opravdu se tomu tak říká) a díky tomu jsme si dopřáli výhled na celý park a vlastně na celou Vídeň, takže tuhle atrakci moc doporučuju!:)









Další naše zastávka měly být budovy OSN (Vienna international centre), které jsou ale bohužel otevřené jen v pracovní dny, takže jsme měli smůlu. Vydali jsme se teda zpátky do centra a prošli si ho celé zase za světla. Viděli jsme asi nejznámější památku Katedrálu sv. Štěpána, která je nádherná i zevnitř. Potom už na nás přišel hlad a tak jsme se vydali do Vapiana, které je kousek od Katedrály. Tentokrát jsem z návštěvy byla docela zklamaná - na špagety jsem stála frontu 30 min. a to člověka opravdu dost odradí. Jídlo mi sice chutnalo, ale nebylo to nic extra, takže nakonec to zachránila jenom limonáda - granátové jablko a červený čaj, ta byla výtečná. Když jsme naplnili břicha, vydali jsme se procházkou po dalších památkách. Viděli jsme Stání operu, Radnici (kde už bylo všechno připravené na vánoční trhy) a taky Muzejní čtvrť a oblast kolem Heldenplatz, která nás zaujala asi nejvíc, protože nás uchvátilo spojení architektury a hezkých parků (v jednom z nich si kluci konečně našli své místo na focení a musela jsem je fotit snad půl hodiny :D). U jednoho muzea probíhala dokonce ekologická demonstrace, takže jsme zažili i trochu vzruchu (já byla nadšená, kluci moc ne) :D


Tady je důvod, proč nemám instagram zaplněný fotkama z Vídně :D









Od Muzejní čtvrti jsme se procházkou vydali zpátky ke Katedrále a kousek od ní jsme zapluli do nejvíc roztomilé růžové cukrárny Aida, kde jsme si dali kafe a sacher dort, protože bez něj by to nebyla ta správná návštěva Vídně. Po dortu jsme se vydali zpátky na byt, že si chvíli odpočineme a pak zajdeme koupit něco na večer a uděláme si takové posezení na bytě. To jsme ještě netušili, že ve Vídni v sobotu zavírají téměř všechny obchody v 6 hodin (a v neděli jsou zavřené úplně), takže asi po hodině jsme narazili na jeden jediný obchůdek v metru, kde jsme teda nakonec něco nakoupili. Pak jsme pro změnu zas nemohli zaparkovat a snad 45 minut jsme jezdili kolem naší čtvrtě - no, takový večerní zážitek :D

Ráno jsme už šli na jistotu a snídani si dali v Mc Donaldu. Kam se teda rakouské snídaně hrabou na ty naše. Tak napůl spokojení jsme se vydali na místo, kam jsem se ohromně těšila. Na zámek Schönbrunn. I když nebylo zrovna ideální počasí, strávili jsme tam asi 2 hodiny a snažili se projít co největší část z těch úžasných zahrad a konečně jsme taky nafotili nějaké fotky :D:)









Jelikož nebylo nejlepší počasí, rozhodli jsme se, že se už vydáme na cestu zpátky, abysme nepřijeli pozdě v noci.

Ve Vídni se mi i přes pochmurné počasí moc líbilo a určitě to nebyla moje poslední návštěva, protože ještě pořád je toho dost, co jsem nestihla :)

Kdo z Vás tady už někdy navštívil Vídeň?:)

You May Also Like

1 comments

  1. Chystáme se příští týden, takže se článek velmi hodí a děkuji za tipy. Ve Vídni jsem byla asi pětkrát, ale vždy je v zábavním parku :D:D a nikdy jsem nenavštívila blíže město a památky, tak to musím napravit :)

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)