8 ekologických činností z aplikace Ikea Better living

1. díl

2. díl pro pokročilé


Když jsem objevila tuhle novou aplikaci od společnosti Ikea, byla jsem nadšená. Funguje na principu soutěže, kdy si každou ekologickou aktivitu můžete zapsat (a třeba i přidat fotku) a aplikace Vám pak započítá body. Celkově Vám to pak sečte, kolik jste svými aktivitami ušetřili kilogramů oxidu uhličitého, kilogramů odpadu a litrů vody. Kromě toho je tam spousta tipů, jak ještě víc ušetřit naši planetu - od těch jednodušších jako je používání vlastní lahve, až po ty složitější jako motivace k opravování starých věcí. No a já si dneska pro Vás připravila výběr 8 činností, které jsem díky této aplikaci začala dělat.

1. Sušení prádla na sušáku
Už od doby, co si pamatuju, jsme snad měli vždycky sušičku. Díky téhle aplikaci jsem se dozvěděla, že sušička je domácí spotřebič, který spolyká téměř nejvíc energie, tak jsem se rozhodla, že si prostě koupím sušák a minimálně přes léto nebudu sušičku používat vůbec. Mamka ji teda pořád občas používá, takže ji tu nemáme zbytečně, ale já ji za poslední 3 měsíce použila jen jednou. Všechno ostatní mi krásně schne na balkóně. Je pravda, že je s tím trochu víc práce než se sušičkou, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout. Navíc to ještě prodlužuje životnost oblečení, kterou sušička zásadním způsobem zkracuje.

2. Pěstování vlastních plodin
Tohle jsem měla v plánu sice i bez aplikace, ale ta mě k tomu nakonec nakopla. Na balkóně mi teď rostou jahody, máta, pažitka a možná se i dočkám nějakých rajčátek. Ne jenom, že je to chuťově daleko lepší, ale ještě ušetřím spoustu plastových obalů, ve kterých bych si třeba jahody nebo mátu kupovala. 


3. Recyklace potravinového odpadu
Už dlouho jsem přemýšlela o vermikomposteru, ale jelikož odjíždím v září na Erasmus a neměl by se o něj kdo starat, tak jsem tuhle myšlenku zatím odložila. Částečně mi problém vyřešila mamka, která si na chalupu pořídila komposter a já tak doma v bytě skladuji všechen potravinový odpad do krabice a vozím ji ho potom na kompost. Navíc jsou různě po městě popelnice na biodpad a taky veřejné komposty, kam tenhle odpad můžete odnést, pokud nemáte mamku ekoložku jako já :) 


4. Místo hromadné dopravy kolo
Konečně jsem objevila kouzlo Rekola. Sice se s ním po Praze celkem bojím jezdit, ale je to super zážitek a ještě si trochu zasportuju. Využívání hromadné dopravy je sice určitě lepší než jízda autem, ale komu by se přes léto chtělo jezdit v zapařených tramvajích. Kromě toho už jsem na kolo přemluvila i Mildu, takže občas vynechá jízdu v autě a jedeme po Praze na kolech.

5. Vypínej přístroje doopravdy
Spousta elektroniky spotřebovává energii i potom, co se vypnou. A někteří lidé je pro jistotu nevypínají vůbec. Nejlepší je zapojit všechny tyhle přístroje (u mě třeba počítač, telefon, hodinky a lampička) do jedné prodlužovačky, a když není potřeba nabíjet, tak ji prostě vypnout, ať neběží jen tak na prázdno. Já to dělám většinou přes den, když jsem v práci nebo ve škole, protože přes noc si přístroje nabíjím. 

6. Zkrácení doby sprchování
O tohle jsem se pokoušela už několikrát, ale často jsem na to zapínala, nebo se prostě chtěla jenom vyhřívat. Teď jsem si vymyslela fintu - nastavím si časovač buď na 5 minut (když si myju vlasy), nebo na 3 minuty a po vypršení limitu začne mobil zvonit, takže mě to přinutí se ze sprchy vykopat a mobil vypnout. Většinou tenhle limit nestihnu, ale snažím se zlepšovat.

7. Krm pořádně myčku
Tohle by se dalo říct, že jsem dělala skoro vždycky, ale spousta členů mé domácnosti (že jo mami) občas prostě zapne myčku jen z důvodu, že už trochu smrdí, i když je třeba plná jenom z půlky. Já jsem většinou opačný extrém - snažím se tam toho nastrkat tolik, že se mi občas stane, že se něco neumyje tak, jak by mělo. Pořád je to ale lepší, než nechávat polovinu myčky prázdnou a nespotřebovat tak energii a vodu, která se vyplýtvá, na maximum. To samé platí taky o pračce - opravdu není potřeba prát tři trička a jedny tepláky samostatně, protože si je zrovna zítra chcete hrozně vzít na sebe. Buď použijte bod 8, a pokud to nejde, tak si prostě svůj bezva outfit můžete vzít o pár dní později.

8. Větrej oblečení
Že už si ty šaty měla jednou na sobě a nutně je potřebuješ vyprat? Vážně? Já si třeba šaty vezmu na sebe tak 6x, než je znovu vyperu. Mezitím je mám pověšené na ramínku, takže hezky větrají (většinou nechávám otevřenou prostřední část skříně). To samé dělám i se svetry, džíny nebo kraťasy. Nejenom, že prodlužuju životnost tohohle oblečení, ale šetřím také energii a vodu, které by se praním spotřebovaly. 

Tak se přiznejte, co z toho děláte vy? A máte další podobné tipy, jak šetřit planetu?

You May Also Like

4 comments

  1. Super nápady a super článek! :) U nás na vesnici to tak máme, ale trochu z jiných důvodů... Něco se u nás prostě neuchytilo (jako například sušičky), něco tu máme odjakživa (vlastní pěstování, kompostování,..). :D

    OdpovědětVymazat
  2. O té aplikaci slyším poprvé, ale jak tak koukám, jsou tam skvělé tipy! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Sušičku nemám, a tak sušák na prádlo používám zcela běžně. Pěstování vlastních plodin jsem už vzdala.. chci zkusit bylinky, ale až po dovolených, protože by doma sami chcíply ještě rychleji než s mojí péčí :D ale uvidím, jak to dopadne :) fajn tipy :)

    OdpovědětVymazat
  4. Sušičku jsem ještě nepoužila ani jednou, jednoduše ji doma nemáme :D a místo hromadné dopravy často chodím pěšky. Baví mě to mnohem víc a když na to je čas, proč neudělat i něco pro své zdraví :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)