8 každodenních činností, díky kterým produkuji méně odpadu

Na začátek tohohle článku bych ráda zmínila dvě nejdůležitější myšlenky, kterými se já osobně řídím a které mi pomohly uvědomit si hodně věcí a taky začít s celým tímhle bezodpadovým životním stylem.

Nejde o to, dělat to na 100%. Tohle je věc, která dokáže odradit spoustu lidí hned na začátku. Myslí si, že když si jednou koupí plastovou láhev nebo rajčata v plastové krabičce, tak už nemůžou být zero waste. Často se mi i stává, že mi někdo na instagram napíše, že "to teda nejsem moc zero waste, když mám tyčinku zabalenou v plastu" nebo si do mě třeba rýpne brácha (ale tam to ani neberu moc vážně :D). Ale ZW není o tom, aby se ze dne na den začalo dělat všechno na 100%, je to právě hlavně o malých krůčcích (viz bod 2).

Malé kroky jedince jsou důležité. Většina lidí si myslí, že to, že oni sami omezí produkci odpadu (a hlavně plastu), ničemu nepomůže, protože jsou tady přece ty velké nadnárodní korporace, kterým je nějaká ekologie ukradená (což mimochodem není pravda - v poslední době se spousta firem - hlavně potravinových - zameřila na omezování plastů u svých produktů). A tohle je přesně jak s volbama - nepůjdu volit, jeden hlas přece nic nezmění. Jasně, nezmění, ale když si tohle řekne každý, tak už je to najednou tisíc hlasů. A tisíc hlasů už přece něco změnit může, no ne? Takže vy všichni, kdo se tímhle nenecháváte ovlivnit, snažte se přesvědčit co nejvíc těch, co si to myslí, aby změnili názor. 

Tak a pro inspiraci jsem si tady pro Vás dneska připravila svoje malé krůčky, díky kterým jsem v posledních měsících značně omezila svůj odpad. 


1. Odličovací rukavice
Na odličovací rukavice jsem narazila úplně náhodou v Primarku (za 3 eura mimochodem) a upřímně jsem od nich nečekala žádné zázraky, ale nakonec mě příjemně překvapily. Mám je už asi 3 měsíce a odličuji se s nima téměř každý (jenom s vodou, takže žádné micelární vody v plastových obalech), což znamená, že jsem ušetřila už asi 100 odličovacích tamponků, které jsou jeden z hlavních odpadků  v mořích. Je ale vidět, že jejich životnost pomalu končí a myslím si, že víc jak 5 měsíců nevydrží, takže je potom budu používat jako hadry v domácnosti a koupím si nové. I kdyby byla ale jejich životnost jenom 5 měsíců, pořád je to cca 150 ušetřených odličovacích tamponků, což je myslím skvělý výsledek. Navíc ještě ušetříte za micelární vody, protože voda Vám většinou bude úplně stačit (ale je pravda, že když jsem někdy víc namalovaná, dám na rukavici micelární vodu, aby to šlo líp dolů). Jinak vydrží zhruba 3 - 5 odlíčení a pak se musí vyprat :)
2.  Láhev vždy po ruce
Tenhle bod mi občas dělá problém, protože v kabelce tahám milion věcí a už tak je pro mě dost těžká a když se tam ještě přidá skleněná láhev, není to nic moc pro moje záda. Většinou, když si žádnou láhev nevezmu, tak se zařeknu, že si prostě pet láhev nekoupím a napiju se jenom z kohoutku a nebo taky vůbec (což pak odnáším bolestmi hlavy, takže z toho si příklad neberte). Nedávno jsem ale dostala poměrně malou skleněnou láhev ve Vapianu a ta není moc těžká, takže se ji teď snažím nosit. Jo a taky jsem se díky tomu naučila pít samotnou vodu, takže zase ušetřím za ochucené minerálky, na kterých jsem předtím byla doslova závislá :D:)
3. Textilní taška
Asi nejjednoduší bod z celého tohohle seznamu. Mějte při sobě v kabelce vždycky aspoň jednu textilní tašku - nezabere žádné místo a nemusíte doma hromadit spousty papírových/igelitových tašek z obchodů. Navíc ve většině obchodů s oblečením (i s jídlem samozřejmě) už plastové tašky zpoplatnily, takže se Vám to opět vyplatí i finančně. 
4. Balení 3 látkových pytlíčků
Ty sice ještě nemám, ale plánuji si je nechat udělat. Hlavně na pečivo a na ovoce. Takže nějaké tipy, kde nějaké pěkné pořídit, nebo u koho si je nechat ušít?:)

Upřímně pro mě není nic horšího než vidět v obchodech zabalené např. okurky, banány nebo jablka. Proč proboha? V lepším případě ještě nakrajené na dvě půlky a zabalené každé zvlášť. To mi prostě v dnešní době, kdy je s odpadky takový problém, hlava nebere.

5. Domácí příprava obědů
Jeden z nejčastějších odpadků jsou taky jednorázové boxy, které dostanete, když si jdete do fastfoodu pro jídlo. Úplně zbytečný plast, který využijete asi tak na 20 minut a vyhodíte. Tím, že si většinou připravuji obědy doma do svých krabiček (a nebo prostě nejím, ale z toho si zas neberte příklad:D), tak se úplně vyhnu tomuhle druhu odpadu. Když už si někde dávám jídlo, tak si ho neberu sebou, ale sním ho rovnou na místě, abych si nemusela brát krabičky.

6. Látkové kapesníčky
Nedávno jsem někde četla, že někomu přijde nechutné, když vidí smrkat lidi do látkových kapesníků, což jsem teda moc nepochopila. Jasně, ne každé kapesníky jsou tak pěkné jako ty moje (kytička sem, kytička tam :D) a taky není zrovna moc sexy, když někdo vytáhne 10 m kapesník, vysmrká se a pak ho jen tak napůl zastrčí zpátky do kapsy, ale nechápu, kde je problém s normálním malým látkovým kapesníkem. Pro někoho, kdo má rýmu celý rok (jako jsem já), je to jasná volba, protože jinak bych vypotřebovala cca 3 kapesníky denně, což máme 1086 papírových kapesníků ročně na jednoho člověka.
7. Psaní poznámek do počítače a oboustranný tisk
Další věc, co mě dokáže rozčílit, je když u nás lidi v práci tisknout 100 stránek - jednostranně a nejlíp ještě třeba dvakrát. Vážně je to potřeba? Já, když už si něco potřebuji vytisknout (protože se mi prostě líp učí z papírů než z počítače), tak v souboru dám v souboru co nejmenší písmo, menším okraje a celé to pak vytisknu oboustranně, takže takový původně 100 stránkový soubor, vytisknu klidně na 30-40 listech (takže ušetřím 60-70 listů papíru). Taky si mi osvědčilo psaní si poznámek do počítače a do mobilu a využívání mobilního kalendáře. Sice miluju papírové diáře, ale nechtějí se mi pořád s sebou tahat a navíc na mě nezačnou pípat, když náhodou něco zapomenu, takže jsem si poslední 3 měsíce opravdu zvykla na ten kalendář v telefonu, i když jsem se mu pěkně dlouho bránila.

8.  Odmítání igelitek v obchodech
Tohle se váže k bodu 3 - všude s sebou nosím látkovou tašku. Ale ještě předtím, než jsem s tím začala, házela jsem všechno do kabelky, nebo to nosila v ruce a to třeba klidně nové tričko nebo středně velký nákup. Když si kupuji koláč k snídani v pekárně, tak mi ho paní prodavačka už rovnou dává do ruky, protože ví, že ho sním ještě cestou na metro :) 

Tenhle článek bude mít časem určitě pokračování, takže budu ráda, když mi napíšete svoje malé kroky, abych se mohla inspirovat :)

You May Also Like

15 comments

  1. Myslím, že je dobře, pokud se lidé snaží minimalizovat odpad. Já z tvého seznamu nosím látkovou tašku a tisknu oboustranně, ostatní by mi nevyhovovalo. Každý by si měl přijít na to své a představa používání čehokoliv látkového, co budu muset pořád dokola prát, mi zkrátka nevyhovuje a tak se tamponků, papírových kapesníků a sáčků na svačinu nevzdám. Látkové kapesníky jsem používala dříve, ale vadilo mi, že ty hleny nosím po kapsách. U skleněných flašek se mi zase po čase dělala u hrdla a víčka nějaká černá špína, která nešla vyčistit i přes důkladné umývání a vyplachování. Suché jídlo si klidně dám do krabičky, ale když vidím různé omáčky napěchované v krabičce, vždycky to ve škole někdo vybalil a hrozně to smrdělo. :D

    Je to každého věc, snažím se minimalizovat odpad tak, aby mi to ale pořád vyhovovalo a věci výše vyzkoušené mi zkrátka vadí. Mám celkem citlivé trávení a příčí se mi používat některé věci víckrát. Tím ale nechci říct, že je to nechutné, jen mně to nevyhovuje. Co ale určitě chci omezit, tak jsou vložky. Plánuji koupi menstruačního kalíšku, aby mi odpadla spotřeba chemicky vybělených vložek.

    http://zpodkrovi.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasný, to je taky jedna z důležitých věcí - do ničeho se nenutit, nic nedělat násilím, jen tak to může mít pozitivní efekt :)

      Vymazat
  2. Právě to se mi na ZW taky líbí - že každý může začít sám u sebe a přispět k celkové změně. Používám látkové kapesníky, bavlněné odličovací tampony, ty peru v gelu z mýdlových ořechů, nakupuju do vlastních látkových a záclonových sáčků plus se mydlím mýdlem koupeným bez obalu místo gelem z plastu. Začala jsem se v lednu, takže myslím, že toho není málo :) Největší problém mi zatím dělá nakupování potravin, protože jsem zvyklá chodit do supermarketů a většina věcí je tam v plastu. Na obíhání alternativních obchůdků zatím nemám moc čas. Ale jak říkáš, chce to postupně. Takže jen tak dál, držím ti palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, s tím nakupováním potravin mám taky velký problém a moc zatím nevím, jak z toho.. tak uvidíme :) Jinak díky za tip na ty mýdla, to jsem taky chtěla začít používat :)

      Vymazat
  3. Na oblečení si většinou kupuju tašku - ale pak ji třeba zuzitkuju tak, že do ní dávám odpadky, posílám v ní věci na vinted nebo v ní vozím oblečení v kufru.a to pravidelně..Z velkých kabelek trpí moje záda, takze většinou nosím kabelky malé a do nich se nákup nevejde. Ale na klasický nákup potravin buď nosím látkovou nebo skládací tašku a když jedu autem, tak papírové krabice. hodně jsem ale zredukovala pet lahve a hodně věcí v plastu si raději místo 10 malých balení koupím v jednom velkém - třeba jogurty, jogurtove mlika, sýry.. Jsou to sice malé věci, ale má to dvojitou výhodu - méně plastu a méně časté chození s odpadky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je taky dobrý poznatek - když už někde tu igelitku získám, tak ji nějak zužitkuju a ve většině případů přesně jako ty :))

      Vymazat
  4. Super body, některé dělám k jiným se snad časem dopracuji (a ano, jsem přesně ten typ který nesnáší látkové kapesníky :D :D ). Tisknutí oboustranně je pro mě naprosto samozřejmé a třeba banány taky nechápu, že si je někdo dá do sáčku, když jde ten trs krásně vzít tak, jak je zvážit a odnést domů...
    Na látkovou tašku dokonce chystám jedno DIY! :)

    LifestyleBirdie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je super, tvoje DIY mám moc ráda, tak se těším :)

      Vymazat
  5. Prima. Razím stejný názor. Jsem ráda za každý takový článek. O odličovacích rukavicích jsem ještě neslyšela, ale já mám teď objednané látkové odličovací tampónky. Látkové pytlíčky na ovoce/zeleninu jsem si koupila na eshopu Love your home (https://loveyourhome.cz/). A za sebe ještě doporučím třeba bambusový kartáček na zuby ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, moc děkuju za tip na látkové pytlíčky, určitě tam kouknu :)

      Vymazat
  6. Super článek! ta odličovací rukavice je super nápad a hned se po ní podívám :)
    Ejnets on the road

    OdpovědětVymazat
  7. Článek se ti velmi povedl. Musím se přiznat, že takové věci neřeším, ale možná kvůli tomu, že mi to přijde přirozené a já tak v tom nějak vyrostla.Zeleninu a ovoce pěstujeme doma a máme i mini farmu, takže ani o maso se nemusíme tak starat. Děláme doma i kompoty, marmelády, limonády a vše dáváme do sklenicí. Čaje si dělám z toho, co kvete na zahradě, jen černý kupujeme. Když jdeme nakoupit, tak máme textilní tašky. Nebojím se, že mi taška praskne a už jsme tak ušetřili stovky za plastové tašky a pytlíčky. Já osobně tedy nekupuji skoro žádné oblečení. Něco mi dá sestra, sem tam nějaký second hand a co nenosím, tak prodávám. Co mě však rodiče a prarodiče dost naučili a na co jsem hrdá, tak vždy když jsme šli na procházku do lesa nebo na houby, tak jsme brali sebou tašku, kam jsme dávali bordel, co lidi zanechali v přírodě. A to mi vydrželo do teď. Když jdu se psem do lesa, tak též někdy sbírám odpadky nebo se zapojuji do akcí čistíme les atd. :) Není to dokonalé, co vše já a moje rodina dělá, ale snažíme se. :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hrozně super, že si v tomhle už vyrůstala, takže Ti to vlastně přijde naprosto přirozené :) s těmi odpadky v lese to občas dělám taky, to mi vždycky úplně trhá srdce :(

      Vymazat
  8. Ahoj ;) pridám ti malé tipy, ktoré využívame u nás doma.
    1. Tričká, ktoré sa už nedajú darovať/predať, striháme na handry
    2. Odličujem sa len ruka+voda+mydlo (pleť si čistím micelárnou vodou len keď mám na sebe veľa make-up - aj keď používam jednorazové tampóny, využijem tak 1-2ks,keďže predtým sa odlíčim mydlom)
    3. Tuhé mydlo
    4. Nepoužívame jednorazové žiletky (priateľ má "retro" strojček na klasické žiletky, ja používam s vymeniteľnou hlavicou)
    5. Zubné kefky/hubky na riad používame po dobe životnosti na upratovanie :D

    Už mi nenapadá nič iné momentálne :)
    Inak som veľmi rada, že som natrafila na tvoj blog, pekný deň :)

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)