Tipy na (téměř) zero waste dárky

Letos jsem si řekla, že rozhodně nebudu psát článek s tipy na vánoční dárky, protože je to ohrané, pořád dokola, nic moc nového a lidi už to spíš akorát rozčiluje než inspiruje. A hle, přesto jsem tu a mám tu pro Vás tipy na vánoční dárky! Ale nejenom tak ledajaké - pojďme ušetřit naši planetu alespoň na vánoce, na svátky klidu a míru a dejme si dárky, ze kterých bude co nejméně odpadu. Nebo ještě líp - vůbec žádný :) 

I balení dárků může být alespoň částečně ekologické a nemusíte na něj spotřebovat spousty balicího papíru, izolepy, mašličky a jiné ozdobičky, které stejně každý hned po rozbalení dárků vyhodí do koše. Nejlepší by bylo dárek nebalit vůbec - co takhle svíčku obvázat provázkem a udělat tam hezkou mašličku? Hned to bude vypadat jako dárek a ještě se zbavíte práce s balením/rozbalováním. A jako bonus budete originální, protože kdo dneska dává nezabalené dárky? A pokud jste na balení stejně nešikovní jako já a nikdy Vaše dárky nevypadají podle původních představ, nemusíte být aspoň zklamaní a ušetříte si práci. Pokud dárek přece jenom chcete nějak zabalit, kupte si/ušijte si malé a nebo klidně i větší látkové pytlíčky (které po vánocích můžete použít třeba na nákup zeleniny a ovoce) a dejte dárky do nich. Na pytlíček můžete opět uvázat provázek a udělat mašličku. A poslední můj tip není zero waste, ale je taky ekologický, protože při něm budete recyklovat. Pokud máte doma staré noviny (jakože předpokládám, že určitě máte), zabalte dárek do nich. Vypadá to zajímavě a hodně minimalisticky a ještě se noviny dočkají dalšího využití. Po rozbalení dárků je odneste do tříděného odpadu. Žít alespoň z části zero waste není vůbec snadné, ale ten dobrý pocit, který z toho máte, za to určitě stojí:)

A teď pojďme konečně na ty tipy na dárky!



1. Lístky na koncert (e-vstupenky)
Čím můžete udělat větší radost než zážitkem? Navíc, hudbu má přece rád každý. Spousta vstupenek je už teď přes internet a přes čárové kódy, takže stačí přeposlat na email a dárek je předán! Pokud zrovna nemáte tip na žádný koncert, můžete vybrat třeba lístky do divadla nebo na zápas oblíbenýého fotbalové klubu.

2. Výlet
Pokud plánujete koupit větší dárek, navrhuju nějaký víkendový výlet. Zamluvte hotel, kupte levné letenky a jeďte na víkend třeba do Bruselu. Neznám snad nikoho, kdo nemá rád cestování a takový dárek by se mu nezamlouval. Pokud nechcete zrovna nikam daleko, můžete si udělat výlet po Čechách, i tady je spousta krásných míst, které jste ještě určitě neobjevili.

3. Svíčky
Kdo by nemiloval svíčky? Krásně provoní dům a ještě vypadají úžasně. Sklo, ve kterém svíčka je, můžete po dohoření svíčky použít jako další dekoraci, stačí si s tím trochu pohrát a pokud nemáte fantazii jako já, koukněte na Pinterest :)

4. Členství v knihovně
Co takhle místo knížek nadělit někomu členství v knihovně? Nemusíte mít strach, že se někomu netrefíte do vkusu a ještě mu vlastně darujete knížky na celý rok! A 5 důvodů, proč je fajn chodit do knihovny, a jestli jste ještě nezačali, tak byste co nejrychleji měli, jsem Vám sepsala tady.

5. Květiny
Možná si řeknete, že je to dárek, co se nehodí k vánocům. Pokud má ale ten dotyčný kytky rád a pořád si kupuje nějaké nové, určitě mu tím uděláte radost. Zajděte do obchodu, kupte nějakou zajímavou kytku, vyberte k ní pěkný květináč a máte super dárek, který při dobré péči vydrží hodně dlouho a taky skvěle pročistí v domácnosti vzduch.

6. Látkové tašky
Pokud o někom víte, že se zajímá o zero waste životní styl, nebo si myslíte, že by ho to mohla zajímat, kupte mi látkové tašky na nákupy a látkové pytlíčky na drobnější potraviny, aby pro něj začátek byl jednodušší a aby ho to třeba i trochu motivovalo.

7. Kurz
Zaplatit někomu kurz a motivovat ho, aby se naučil něco nového, je to nejlepší co můžete pro druhého udělat. Ale zase pozor, aby to někdo nevzal jako urážku, že něco neumí, nebo mu něco nejde (jako třeba kurz vaření pro Vaše drahé polovičky :D). Já bych třeba ocenila kurz, který se bude týkat zero waste, jazykový kurz, kurz šití a nebo něco ohledně módy a blogování, ale to jsou jenom moje tipy, fantazii se meze nekladou :)

8. Poukaz do restaurace
Kdo by neměl rád jídlo (já, ještě tak třeba před 2 lety)? Pokud nevíte co, kupte třeba na Slevomatu poukaz (většinou je taky v interetové podobě) na nějaké degustační menu, na running sushi, na tatarák nebo třeba na snídani na Žižkovské věži. Pokud nemůžete najít žádný vhodný poukaz, stačí vzít Věřte, že jídlo ocení každý.

9. Předplatné oblíbeného časopisu na internetu
Tohle osobně by vůbec nebyl dobrý dárek pro mě. Já totiž nesnáším čtení knížek/časopisů přes iPad nebo čtečku. Mám je ráda hezky v materiální podobě, kdy si konečně můžu chvíli odpočinout od koukání do počítače a začíst se do "papíru". Tohle je ale samozřejmě ta ekologická verze a já věřím, že se tu najde někdo, komu tahle forma čtení nevadí a bude to pro něj fajn dárek.

10. Sušenky v plechovce
Nejlepší dárky jsou ty, u kterých je vidět, že jste pro ně museli něco udělat. Já mám třeba moc ráda takové ty cookies a kdyby mi je někdo dal v třeba ve vánoční plechovce, kterou našel někde doma, určitě by mě to moc potěšilo. Ale DIY dárky můžou být samozřejmě různé - co třeba bombičky do vany, různá mýdla nebo třeba něco teplého (vlastnoručně ušitého) na zimu?:)

11. Kvalitní láhev na pití
Věc, která se poslední dobou stala neodmyslitelnou součástí mého života. Sice mi zatěžuje dost tašku, ale už bych bez ní z doma nevyšla. Tak moc jsem si na ní zvykla, že je už si skoro nikdy nekupuju pití v plastových lahvích. Taky jsem se díky ní dost naučila pít vodu (ze začátku jsem s tím měla celkem problém) a nepřijde mi už ani tak strašná :D Mně se třeba moc líbí tahle malinká, která nebude ani tak těžká :)

12. Dárek, co máte doma
Jasný, tohle se nedělá. Ale ať zvedne ruku ten, kdo nemá doma např. balíčky s kosmetikou, které nikdy neotevřel a pravděpodobně ani neotevře? Pokud je dárek zabalený, nepoužívaný a není prošlý, nevidím na tom nic špatného. Naopak. Aspoň se třeba dostane k někomu, kdo ho využije :)

13. Jízdenka na MHD
Pokud jste spíš na praktické dárky, nebo už opravdu všechno možné máte, přejte si od rodičů třeba nabití Opencard/Lítačky. Vím o dost lidech, kterým by tohle udělalo radost a zbavilo je to na celý rok zbytečných starostí. Navíc je to taky celkem velká investice, když to máte zaplatit najednou za celý rok.

14. Knížka Domácnost bez odpadu
Poslední tip sice není zero waste, za to je to ale o zero waste, takže Vám to příroda určitě odpustí:D Já sama si tuhle knížku plánuji pořídit a jsem na ní moc zvědavá.

Máte nějaké další zero waste tipy na dárky?Určitě budu ráda, když se se mnou o ně podělíte v komentářích!:)

You May Also Like

3 comments

  1. Tak tenhle článek hodně oceňuji, protože moje kamarádka je zero waste tak moc, jak je to jen v česku možné. Moc děkuju, určitě nějaký typ využiju.

    Juno

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)