10 tipů jak v říjnu více ušetřit

Nový měsíc, nová předsevzetí! To moje začalo už v září, protože pořád mám tak nějak září spojené se začátkem něčeho nového (třeba, že tenhle rok budu mít samé jedničky! haha), a i když už pro mě tento měsíc dávno není začátkem školního roku, tak stejně vždycky začnu dodržovat nějaké nové předsevzetí, protože jsem přesně ten typ člověka, co si všechno hrozně rád plánuje, plní nějaké cíle a odškrtává si splněné úkoly. Tento rok to bylo lépe se naučit hospodařit s penězi a všechny příjmy a výdaje si hezky zaznamenávat. A i za ten jeden měsíc jsem stihla nastřádat celkem dost poznatků o tom, jak se dá ušetřit, takže bych se s Vámi o ně ráda podělila, protože tyhle typy se určitě hodí každému :) Zároveň taky budu moc ráda, když se se mnou podělíte vy o ty svoje!

1. Všechno si zapisujte
...protože co oči nevidí, to srdce nebolí a přesně takhle to platí s utracenými penězi. Když jsem si začala zaznamenávat všechny svoje obědy v restauracích, návštěvy Mc Donaldu a kaváren, zjistila jsem, že se to dokáže vyšplhat na pěknou sumu, proto jsem za celé září byla např. v Mc Donaldu jenom třikrát, což je u mě opravdu velká změna (jindy to dokážu stihnout 3x týdně). Od října už začnu používat svůj nový diář Doller, o kterém jste už určitě všichni slyšeli, a kde je pro všechny tyhle poznámky spoustu místa :)

2. Dělejte si svačiny a noste u sebe pořád lahvičku s vodou
Jak už bylo zmíněno nahoře, nejvíce utratím za jídlo. Logicky, přece nebudu hladovět. Zjistila jsem ale taky, že daleko méně utratím, když udělám (promyšlený) nákup v Lidlu jednou nebo dvakrát za týden (taky je dobré si před nákupem udělat seznam a toho se držet) a z toho si pak dělám svačiny do práce. Večer, předtím než jdu třeba s kamarády na pivo nebo na víno, se najím doma a v baru pak už platím jenom za pití. A další důležitá věc! Noste u sebe pořád lahvičku s vodou, protože nikdy nevíte, kdy Vás přepadne žízeň a budete si tu vodu muset koupit :)

3. Vytáhněte staré oblečení. Buď ho ještě noste, nebo ho prodejte
Na měsíc říjen jsem si určila nákupní stopku. Oblečení mám opravdu hodně (i když samozřejmě pořád nemám co na sebe) a určitě se jeden měsíc bez nákupů obejdu. Taky jsem vytahala všechno svoje oblečení, co bylo uklizené hluboko ve skříni, něco jsem hodila na Vinted (můj profil tady) a asi pět kousků jsem si vrátila do šatníku (#sanceprostarekousky) a teď je zase normálně nosím a mám z nich skoro stejnou radost jako z těch nově koupených.

4. Využívejte slevy
Jsem člověk, co miluje slevy. Kdo taky ne. Je ale dost lidí, co takové věci vůbec neřeší a slev nevyužívají. Mezi moje oblíbené slevy patří např. portál Cool ticket, na kterém seženete v týdnu dva lístky do kina za cenu jednoho. Taky mám ráda Slevomat a jemu podobné, kde zase občas využiji slevu na running sushi, protože komu se chtělo dávat 350 Kč (a někdy i víc) za jídlo. Když nakupuji na eshopech (hlavně na Aliexpressu), hodně využívám cashbackový portál Plnapenezenka. Další dobrá rada je využívat zákaznické kartičky (já už jich mám teda plnou peněženku a jsem z nich občas trochu na nervy), protože někde ty bonusy opravdu stojí za to (např. slevová kartička na kartáčky Curaprox, do DM, do Cinestaru, ...).  A pokud rádi používáte nějaké slevové portály nebo jiné formy slev vy, budu ráda, když mi je napíšete do komentářů :)

5. Najděte si dobrou banku
Pokud jste student, máte výhodu a pravděpodobně nemusíte platit žádné poplatky za vedení účtu. Pokud ale nejste, najděte si banku, která nabízí vedení účtu zdarma (já doporučuju např. Airbank) a ještě má výhodnou úrokovou sazbu. Můžete se Vám to zdát jako maličkost, ale když to ve finále sečtete, opravdu se to vyplatí.

6. Nakupujte s rozmyslem
Tenhle bod se týká hlavně oblečení (nebo třeba taky laků na nehty). Někdy si něco koupím a už cestou domů si říkám, jestli to vůbec mám k čemu nosit. Takže si předtím, než si něco koupíte, odpovězte na základní otázky. Opravdu mi to sedí? Mám to s čím nosit? Není to nikde potrhané, zničené? Cítím se v tom dobře? Je to můj styl oblékání? Pokud jsou všechny odpovědi kladné, není co řešit :) V opačném případě počkejte třeba týden a pokud i potom budete na oblečení stále myslet, kupte si ho.

7. Hromadná doprava není tak strašná, jak se říká
Pokud jezdíte autem, určitě víte, kolik měsíčně utratíte za benzín. Já za dopravu za měsíc utratím přesně 260,- Kč (studentské jízdné). Pokud bydlíte na vesnici, pravděpodobně pro Vás je pohodlnější jezdit autem, pokud ale bydlíte ve velkoměstě, tak nevidím důvod, proč se po ránu neprojet autobusem nebo vlakem, přitom ještě třeba chvilku dospat a nebo se začíst do nové knížky. Na všem zlém je něco dobré :) Pokud ale opravdu MHD nedáváte, zkuste někdy místo taxi třeba Uber nebo Liftago, ten rozdíl je opravdu znát. A nebo jděte pěšky (nebo jeďte na kole) a udělejte něco pro své zdraví (i když v tomhle počasí je to možná spíš o zdraví než pro zdraví)

8. Z každé výplaty si dejte určitou část stranou
Já si např. každý měsíc ze své výplaty část vezmu (asi 30%) a dám si ji do obálky, kam si šetřím peníze na cestování. Není to sice velká částka (protože pracuji jenom brigádně), ale poměrně rychle se to nastřádá a jelikož z těch peněz opravdu nic během měsíce neberu, tak už mám našetřeno na 2-3 výlety do ciziny. A k tomu se váže bod č. 9!

9. Cestujte levně nebo úplně zdarma
Já miluji cestování a mohla bych se tím klidně živit :D Pokud jste na tom stejně, určitě znáte nejdůležitější tipy na levné cestování (jestli ne, určitě najdete spoustu stránek přímo na to zaměřených - mezi mé oblíbené patří např. Itchy feet diary nebo Stylish coffee). Stejně tady ale připomenu nejdůležitější stránky - za mě jsou to Honzovy Letenky a Pelikán, které se zaměřují na akční letenky a pak samozřejmě Airbnb a Couchsurfing na ubytování. 

10. Místo party v klubu pozvěte pár přátel k sobě
Party jsou sice fajn, ale jakmile se opijete, je už Vám celkem jedno, kolik utratíte (teda aspoň většinou). To se Vám nemůže stát, pokud si pozvete pár přátel k sobě (neříkám, že máte dělat Project X), každý přinese něco k jídlu a k pití a můžete si třeba společně zahrát hry (doporučuju Hádej kdo a Země město), dát si vodnici nebo uspořádat soutěž v karaoke:D Možná to nezní úplně zábavně, ale jelikož jsem takovýhle večírek v září zažila, musím říct, že je to daleko víc super, než se opít někde v klubu nebo v hospodě :)

Tak tohle je pro dnešek všechno, ale pokud se Vám tenhle typ článků bude líbit, určitě něco podobného zase vymyslím :)

You May Also Like

10 comments

  1. Tenhle článek je skvělý a s každým bodem naprosto souhlasím, sama je dodržuju :) Víc podobných článků prosím! :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek! Pod všechny body bych se podepsala taky, napadly tě skvělé věci. :) Díky za rady a měj se krásně, Štěpánka z Corcula

    Corculum | Stepanka_T
    Instagram

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelý článok! Presne taký som potrebovala. Zapisovanie znie naozaj dobre. :)
    Častokrát sa mi stane že idem na nákupy a potom iba pozerám kde mám peniaze :D :(

    www.simonazacko.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Jo! Souhlasím! Hlavně ty kupóny a slevy! Já mám třeba přes O2 Extra slevu 50 Kč na Damejidlo.cz a to se vyplatí! Nebo slevy na booking.com! Jinak s tím nakupováním... je dobrý nakupovat veci, co víš, že budeš potřebovat, do zásoby. Když je ve slevě pasta na zuby, kartáčky, toaletní papír... to se taky vyplatí! Já třeba i chodím nakupovat jídlo tím stylem, že kupuju to, co je ve slevě a pak vymýšlím, co z toho budu dělat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to je taky dobrý tip :) jinak o tom O2 jsem ani nevěděla, takže díky za radu :))

      Vymazat
  5. Děkuji za super tipy! Hlavně se mi líbí ten prví, že si mám vše zapisovat :) To zavedu a myslím, že mi to dost pomůže vizualizovat si kolik peněz vlastně utrácím a za co ;)

    www.double-claire.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. To je fakt skvělý článek s dost užitečnýma tipama, některý jsem ani neznala. Každopádně na ty slevový kartičky doporučuji Stocard aplikaci do mobilu, nejen že nemusíš mit karty v peněžence, ale dá se to propojit i přímo s tím věrnostnim uctem a videt kolik bodů máš, jaký jsou slevy atd atd. Já tu aplikaci dlouho nechtěla používat a teď toho lituju, je to fakt užitečnějši a hlavně se mi nikdy nestane, že když potrebuju neco koupit v drogerce a zrovna jsem si brala jen malou kabelku s kreditkou a Opencard, nebudu naštvaná, že se mi nenactou body :D

    OdpovědětVymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)