Nad sklenkou vína

Nad sklenkou rozeberem celej svět, co bylo dobrý, co bysme vzali zpět...

Poslední dobou mi dochází, jak hrozně lenivá společnost jsme. Co můžeme, to si ulehčíme a všechno navíc je pro nás hrozný problém a námaha. Nechodíme pěšky, když můžeme jet autobusem. Nevaříme doma, když se můžeme najíst v restauraci. Vlastně už ani tolik nenakupujeme v obchodech, když i potraviny jdou objednat jedním klikem z postele. Co je ale věc, co mě nejvíce trápí - přestáváme číst blogy, protože nám stačí zhlédnout videa na youtube a prohlédnout  si fotky na instagramu. Proč ale?

Dejme tomu, že to všechno začalo rádiem. Lidi přestali tolik číst noviny, protože to pro ně byla námaha. Pak přišly filmy a najednou jakoby knížky ztratily své původní kouzlo (a to ani nemluvím o audioknihách). S příchodem internetu vymizely noviny téměř v polovině domácností. Jen málo kdo už si dneska po obědě čte noviny nebo večer před usnutím knihu (i když knížky se teď celkem vrací, naštěstí!) 

Blogy. Asi tak před 10 lety to byl hrozný boom. Každý si začal vytvářet své internetové deníčky, kam nejdříve dával pixelky, bleskovky a colorfulky a asi před 5 lety to přeslo spíše na osobní deníčky, které byly o něčem víc než jen o přidávání fotek celebrit. Trvalo to ale jenom chvíli, než přišel velký zlomový bod v podobě youtuberů. Já osobně dodnes tenhle trend nechápu, nikdy mě to nějak nechytlo a nikdy jsem tomu nepřišla na chuť. Někdo říká, že kouká radši na videa, protože je to víc osobní a vidí, jak se dotyčný člověk tváří. Já si naopak myslím, že z velké většiny případů se videa dají natáčet pouze o každodenních věcech jako jsou třeba nákupy nového oblečení. Pokud chce ale někdo vyjádřit nějakou hlubší myšlenku (což spousta blogerů ještě pořád dělá a díky bohu za ně!), tak to dokáže daleko líp v článku, protože si při psaní utřídí myšlenky a smysluplně pak informaci předá.

Když si vzpomenu, kolik komentářů jsem mívala na začátku mé blogové éry a porovnám to s aktuálním počtem (a nejde jen o komentáře, ale i o čísla návštěvníků), tak je mi z toho opravdu smutno. Ne ani tak kvůli nějakým hloupým číslům ve statistikách, ale protože vidím, jak blogování umírá. Občas si myslím, že je to třeba jen mým blogem, že se články čtenářům prostě nelíbí a nic jim nedávají, ale všímám si toho i u jiných blogů, takže ten problém je bohužel rozsáhlejší.

Já naštěstí pořád patřím mezi ty lidi, kteří mají své oblíbené blogy a čtou tam všechny ty řádky, byť je jich třeba víc než jen deset (to je myslím takový obvyklý počet, který jsou lidi ochotni přečíst). Baví mě si číst zajímavé příběhy lidí a jejich myšlenky ke každodenním situacím, líbí se mi to, jak je dokážou barvitě popsat a taky to, že se pak dokážu přesně vcítit do jejich pocitů a nálad. Doufám, že se k tomuhle lidi zase brzy vrátí, protože by to byla hrozná škoda, kdyby se tahle forma vyjádření úplně vytratila.

Závěrem snad jen...

Prosím, čtěme víc blogy, vždyť je to tak super a inspirativní! <3

Amen.

You May Also Like

5 comments

  1. Naprosto s článkem souhlasím! Přijde mi, že videa se dají točit spíš o povrchních věcech. Mám raději blogy :). Budu moc ráda, když navštívíš i ten můj:

    fellienm.com

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, máš super blog, to je přesně ono:)

    OdpovědětVymazat
  3. Amen! Přesně tak. Videa se mi vůbec nelíbí. Nemám čas je sledovat. Opravdu ne. Většinou mi přijde, že kdyby to napsali bylo by to 100x kratší. Určitě si raději něco přečtu.

    OdpovědětVymazat
  4. Týjo, a já bych přesně řekla, že můj blog je čím dál tím čtěnější - ale to je asi hlavně tím, že přidávám pravidelně články - 2x týdně (občas je to fuška :D), do videí se ted také pouštím, zatím žádné kecací a kde jdu vidět, ale ráda bych se i k těm jednou dostala :) Ráda čtu blogy, ráda sleduji videa - videa mi příjdou víc osobní a člověka z nich lépe poznám a to mám ráda :) Podle mě se dají videa točit i o mnohem hlubších věcech, než jsi zmínila, ale je jen pár lidí, co to zvládne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, vždycky se najde výjimka, co potvrzuje pravidlo (pořád tohle přísloví moc nechápu:D), jinak jsem samozřejmě ráda, že se Ti s blogem daří :)

      Vymazat

Těším se na všechny Vaše komentáře :)